Büyük ölçekli sanayi kuruluşlarının sayısını artırmalıyız

Büyük ölçekli sanayi kuruluşlarının sayısını artırmalıyız

İmalat sanayinin katma değerini yükseltmeyi amaçladıklarını belirten Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, büyük ölçekli sanayi kuruluşlarının sayısının arttırılması gerektiğini söyledi.

Gaziantep Üniversitesi’nde Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcıları Hasan Büyükdere ile Mehmet Fatih Kacır’ın katılımlarıyla “Gaziantep Sanayisinin Stratejik ve Teknolojik Dönüşümünde Üniversitelerin ve Teknoparkların Rolü" konulu toplantı düzenlendi.

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Senato Salonu’nda düzenlenen toplantıda, akademisyenlerle bir araya gelen bakan yardımcıları, Ar-Ge ve teknoloji alanında istişarelerde bulundu.

Toplantıda konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, Gaziantep sanayisini, teknoloji ekosistemini, Ar-Ge yenilik ekosistemini yüksek katma değer üreten bir yapıya dönüştürmek istediklerini söyledi.

Bakan Varank’ın talimatı doğrultusunda tüm bakanlık bürokratları olarak Gaziantep’e geldiklerini dile getiren Kacır, Gaziantep'in Türkiye'nin üretim üslerinden biri olduğunu, bu tarz şehirlere daha fazla odaklanılması gerektiğini bildirdi.

Kacır, “Ülkemizin sanayi açısından en önemli şehirlerinden, Anadolu’nun en önemli sanayi üslerinden biri olan Gaziantep’teyiz. Sizlerin daha önce yaptığınız çalışmalar kapsamında öngördüğünüz projeleri, faaliyetleri ve adımları birlikte nasıl hayata geçirebiliriz? Diğer paydaşlarımızı da nasıl hep beraber harekete geçirebiliriz? Gaziantep sanayini ve teknoloji ekosistemini Ar-Ge’ye yenilik ekosistemine nasıl daha yüksek katma değer üreten bir yapıya dönüştürebilirizin çalışmasını bugün burada yapmış olacağız.” dedi.

Türkiye’nin 11’inci kalkınma planı olduğunu anımsatan Kacır, “Hem bu 11’inci kalkınma planı hem de akabinde bizim ‘2023 Sanayi ve Teknoloji Strateji’ belgesinde öngördüğümüz ulusal hedeflerimiz var. Bu hedeflere bizi götürecek yol haritalarını ana hatlarıyla belirlemiş durumdayız. Bu hedeflerin odağında hem kalkınma planında hem sanayi ve teknoloji stratejisinde imalat sanayinin katma değerini yükseltme, imalat sanayinin milli gelirimiz içerisindeki payını artırma hedefi var. İhracatımızda orta, yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerinin payının yüzde 40 seviyesinden yüzde 50 seviyesine çıkarılması belki dört yıllık dönem için oldukça iddialı hedefler ama aslında Gaziantep gibi potansiyeli yüksek şehirlerimize doğru dokunuşları yapabilir.” ifadelerini kullandı.

Kacır, “Buralarda doğru adımları atabilirsek bizim için erişilmez hedefler olmayacaktır. Bu hedeflerin altını doldurmak adına aslında Türkiye’de belki sayısı 10-15’i ancak bulan bu büyük üretim üssü olan şehirlerimize daha fazla odaklanmamız gerekiyor. Dolayısıyla Gaziantep’te hem bölgenin hem Anadolu’da bir üretim üssü olduğu gerçeğinden hareketle ve burada sanayimizin özellikle teknolojik dönüşümünü gerçekleştirmenin hem dijitalleşme yoluyla verim artışı anlamında bunu söylüyorum hem de ürettiği ve ihraç ettiği ürünlerde teknoloji payını yükseltilmesi anlamında bu dönüşümü gerçekleştirmenin bizi bu hedeflere taşıma anlamında çok ciddi bir katma değeri oluşturacağına inanıyoruz.” şeklinde konuştu.

Belirlenen hedeflere ulaşmada en önemli etkenin yetişkin ve kaliteli insan gücü olduğunu vurgulayan Kacır, Gaziantep’in genç bir nüfusa sahip olduğu için bu konuda oldukça şanslı olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Aslında bugün yapacağımız çalışmaların özünde hep bunun alt bileşenlerini tartışmak olsun isteriz. Tabi bunun en önemli alt bileşeni insan, insan kaynağı. Gaziantep çok genç nüfusa sahip büyük, genç bir şehrimiz. Burada gençlerin bütün bu katma değerli üretim süreçlerine nasıl dâhil olabileceğini ve nasıl katkı verebileceğini kurgulamak durumundayız. Sizlerin çok somut önerileriniz var. Bizim bazı getirebileceğimiz önerilerimiz olacak. İnsan faktörü çalışmaların özünde, temelinde olacak ama bunun yanında tabi büyük ölçekli sanayi kuruluşlarımızın sayısını artırabilmek ki Türkiye’de ölçek yükseltmek de bizim sanayi ve teknoloji stratejimizin odağında yer alan bir meseledir. Biz orada da dünya çapında Ar-Ge liderliği sıralamasında ilk 2 bin 500 firma arasına yeni firmaları dâhil etmek, milyar dolar değerlemeye ulaşmış teknoloji şirketlerini Türkiye’den çıkarmak gibi hedefler de koyduk. Önümüzdeki dönem kamu desteklerinin, teşviklerinin çok yaygın olarak uygulanması yerine, daha seçici ama daha ayrıştırıcı özellikle sıklet yükseltme potansiyeli taşıyan, ölçek artıma potansiyeli taşıyan girişimlerin, firmaların ayrıştırılarak onlara daha odaklanmış destekler sunulması adına bu hedeflerin de önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu ilk çalışma olacak, devamını da inşallah getireceğiz. Bu çalışmaları olgunlaştırıp sözde kalmayan, somut, eyleme dönüşen adımlarla Gaziantep’i ülkemizi hedeflerimize ulaşma konusunda el birliği, iş birliği yapmış olacağız.”

Gaziantep Valisi Davut Gül ise, Gaziantep sanayisine yönelik teknolojik altyapının kurulmasına yönelik önemli projeler hazırlandığını ve üniversite-sanayi iş birliğinde şehrin istenilen hedefe ulaşacağına şüphesinin olmadığına işaret ederek, Gaziantep’in bu tür çalışmalarla beraber bir adım daha ileriye gideceğini bildirdi.

Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Gür de, böylesine önemli bir toplantıya üniversite olarak ev sahipliği yapılmasından duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Gür, şehrin akademik kadrosu ve üretim potansiyelinin en iyi şekilde değerlendirilmesi gerektiğini ve kentte oluşturulacak teknolojik altyapıyla Gaziantep’i kimsenin tutamayacağını söyledi.

Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Edibe Sözen ise hiçbir sanayi kuruluşunun, şehrin ve üniversitenin, tek başına kendi içinde kararlar alınarak yönetilemeyeceğini, bundan dolayı da sanayi, şehir ve üniversitenin birbiriyle ortak alanlarını genişletmek ve üretmek zorunda olduğunu ifade etti.

Gaziantep Sanko Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dağlı ise, bölgenin üstün özellikleri olduğunu ve çok güçlü bir sanayisi ile çok büyük bir ihracat potansiyeli olduğunu, beşeri sermayesinin çok güçlü ve bölgesel özellikleri olduğuna işaret etti.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise, Gaziantep Üniversitesi ve daha sonrada iş dünyasıyla yapılan toplantıların hedeflere ulaşma için bir başlangıç olacağını belirtti.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.