Cumhurbaşkanı Erdoğan Uganda’da iş adamlarına hitap etti
Uganda Cumhurbaşkanı Museveni ile katıldığı Türkiye-Uganda İş Forumu'nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Uganda’nın, bölgesel, siyasi ve ekonomik entegrasyon süreçlerinde öncü rol oynayarak büyük bir kalkınma hamlesi içerisinde olduğunu söyledi.
Uganda’da iş adamlarına hitap eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, 135 Türk iş adamının forumda bulunduğunu ve ikili görüşmelerin yapıldığını dile getirerek, "Temmuz ayında Sayın Museveni Türkiye’ye gelecekler, Türkiye’de de bu işin finalini yapmak suretiyle adımları atalım istiyorum" diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Doğu Afrika’nın önde gelen istikrarlı bir ülkesi olan Uganda’nın, bölgesel, siyasi ve ekonomik entegrasyon süreçlerinde öncü rol oynayarak büyük bir kalkınma hamlesi içerisinde olduğunu söyledi.
Zengin kaynaklarını işleyerek yüksek katma değerli ürünler üretme ve ihraç etme konusunda projeler geliştiren Uganda’nın kalkınma refahını geliştirmekteki kararlılığını takdir ettiklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Uganda’nın 2020 yılında orta gelirli bir ülke konumuna gelme hedefini desteklerini kaydetti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu hedefe ulaşılabilmesi, katma değeri yüksek malların üretilmesi ve ihraç edilmesi için gerekli tesislerin kurulmasına, bu da alt ve üst yapının geliştirilmesine bağlıdır. Özellikle bölgesel kalkınma projelerinin sanayileşmeye ve ekonomik kalkınmaya önemli katkısı olacaktır. Uganda’nın hem insan kaynağını ki genç dinamik bir nüfusa sahip, hem de zengin doğal kaynaklarını doğru kullanarak hedeflerine ulaşacağına inanıyorum.” ifadelerini kullandı.
Zengin bir turizm ülkesi olan Uganda’nın doğal hazinelerinin korunarak, yatırımların geliştirilmesinin önemli olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye olarak biz, doğal kaynaklarımız sizinki kadar zengin olmasa da iyi eğitimli beşeri sermayemize güvenerek başarı kazandık. Ekonomik kalkınma ve sanayileşme alanında Uganda ile karşılıklı paylaşabileceğimiz birçok tecrübemiz bulunuyor.” dedi.
Türkiye ve Uganda arasıdaki mevcut ikili ekonomik ve ticari ilişkilerin gerçek potansiyeli yansıtmadığını düşündüğünü ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: “Şu anda aramızdaki, 2015 yılı sonu itibarıyla söylüyorum, toplam ticaret hacmimiz 29 milyon dolar. Ve nüfusa baktığımız zaman, Uganda’nın nüfusu 38 milyon, bizim nüfusumuz 79 milyon, topladığımız zaman 117 milyon nüfus, 117 milyonluk bir nüfusu olan iki ülke toplam ticaret hacmi 29 milyon olduğu zaman, demek ki ticari ilişkilerimiz çok zayıf bir konumda. Bunu Sayın Başkanla da aramızda konuştuk, bu her iki ülkeyi ifade eden bir rakam değil, burada mutabık kaldık. Öyleyse bizim bunu geliştirmemiz gerekir ve bu noktada anlaştık, şimdi bu adımları atacağız. Ben buradan Türk girişimcilere hitap ediyorum, diyorum ki, bakınız çok ciddi su kaynaklarına sahip olan bir Uganda var; bu bir. İki; çok ciddi yeraltı kaynaklarına zenginlik olarak sahip olan bir Uganda var, yani petrolünden tutunuz diğer cevherlere varıncaya kadar bütün bu alanlarda, çelik vesaire. Burada yol altyapısı noktasında sıkıntıları olan bir Uganda var. Türk girişimciler burada iş alma konumunda olabilir, bu yap-işlet-devret’le olabilir ve bu konuda inanıyorum ki Temmuz ayındaki buluşmada bunun adımları atmak mümkündür ve adımlar atılacak olursa aramızdaki ilişkiler çok daha güçlü bir konuma gelecektir. Çünkü Türkiye’den girişimcilerimizden birkaç istisnayı bir kenara koyacak olursam, henüz Uganda’ya ciddi manada giren yok.”
“Uganda’yı doğu Afrika’da sıradan bir ülke olarak görmüyoruz”
Özel sektörün ekonomik ilişkilere arzu ettikleri katkıları sağlayabilmeleri için önlerinde süratle çözmeleri gereken meseleler olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Örneğin Uganda ile Türkiye arasındaki yüksek gümrük vergilerinin karşılıklı olarak azaltılması yerinde olacaktır. Serbest ticaret anlaşmasını bir an önce imzalamalıyız. Ülkemizdeki modern tarım ve hayvancılık tekniklerinin Uganda ile paylaşılmasının önemli olduğunu düşünüyorum, bunu da görüştük. Uganda’ya ilgi duyan Türk yatırımcılara kolaylık sağlayacak düzenlemeleri kısa zamanda hayata geçirebilirsek çabuk netice alırız, bunu düşünüyorum. Kazan-kazan ilkesi temelinde ikili ticaret hacmimizin artmasını sağlayacak adımları desteklemekte kararlıyız. Kalkınma işbirliğimizin karşılıklı çıkar temelinde kayda değer şekilde ilerlemesini istiyoruz” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-Uganda İş Forumu'nun ardından “TUR” uçağı ile Afrika ziyaretinin ikinci durağı Kenya’ya gitti. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.