Doç. Dr. Durmuş, prostat kanseri tanısında biyopsi yönteminin önemini vurguladı
Doç. Dr. Emrullah Durmuş, prostat kanserinin tanısında önemli bir rol oynayan biyopsi yöntemini vurgulayarak, özellikle PSA seviyesi 4-10 arasında olan şüpheli durumlarda bu yöntemin önemli faydalar sağladığını belirtti.
Prostat kanseri, Türkiye'de akciğer kanserinden sonra en sık görülen ikinci kanser türü olarak öne çıkıyor.
Daha önce hastaların bu hizmeti almak için başka illere yönlendirildiğini ifade eden Dr. Durmuş, bundan sonra Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde bu hizmetin sunulmasından mutluluk duyduklarını ve bu sayede tümörün yerinin tam olarak tespit edilebildiğini belirtti.
Doç. Dr. Emrullah Durmuş ve Op. Dr. Aykut Koç öncülüğünde, Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde artık prostat kanseri tanısı için biyopsi ve diğer önemli tetkikler yapılabiliyor.
"Prostat kanseri, Türkiye'de akciğer kanserinden sonra en sık görülen ikinci kanser"
Doç. Dr. Emrullah Durmuş, "Prostat kanseri, Türkiye'de akciğer kanserinden sonra en sık görülen ikinci kanser ve kansere bağlı ölümlerde en sık karşılaşılan kanser türlerinden biridir. Bu nedenle, öncelikle biyopsi alarak tanı koymaktayız. PSA seviyesi 4-10 arasında olan hastalarda şüpheli durumlar söz konusu olduğunda, bu yöntem çok ciddi fayda sağlamaktadır. Daha önce, bu hizmet için hastaları başka illere yönlendirmek zorunda kalıyorduk, ancak bundan sonra Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde bu hizmeti sunmaktan memnuniyet duyuyoruz. Bu yöntem sayesinde tümörün yerini tam olarak tespit edebiliyoruz. Biyopsiyi alırken kör bir şekilde ultrason kullanmıyoruz; bunun yerine kanserli dokuyu tanımlayarak işlemi gerçekleştiriyoruz." dedi.
"Yeni tekniklerle prostat kanseri teşhisi artık daha kolay"
Hocaları ve meslektaşlarıyla yaptığı görüşmeler sonucunda, prostat kanseri teşhisinin daha kolay yapılabilmesi için küçük teknik yüklemelerin yapılması gerektiğini düşünen Op. Dr. Aykut Koç, Ankara'daki hocalarından da teknik bilgi alarak bu alandaki gelişmelere katkı sağladı.
Siirt'in köylerinden gelen hastaların başka illere gitmek zorunda kalmadan bu hizmeti alabilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Koç, "Bu tetkikin ilimiz şartlarında yapılmasından dolayı çok mutluyuz, çünkü Siirt'in en ücra köylerinden gelen hastalara başka illere gitmelerini söylemek bizi üzüyordu. İnşallah, bu tetkik artık ilimizde de yapılabilecek ve bu sayede kanseri daha kolay tespit edebileceğiz. Aynı zamanda, 45 yaş üstü tüm erkek bireylerin PSA taraması için kliniğimize başvurmasını bekliyoruz. Prostat kanseri genellikle semptom vermeden ilerler, bu nedenle sağlıklı erişkinlerden kan alarak, PSA taraması veya parmakla muayene ile şüphe duyarak hastalığı anlayabiliyoruz. Herhangi bir şikayet olmaksızın bile bu hastalık tespit edilebilmektedir." ifadelerini kullandı.
Özellikle Siirt halkına seslenen Doç. Dr. Emrullah Durmuş, 50 yaş üstü erkeklerin yılda bir kez PSA taraması yaptırmaları gerektiğini ifade ederek, ailesinde prostat kanseri hikayesi olan bireyleri ise 40 yaşından sonra üroloji polikliniğine başvurmaya çağırdı.(İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.