Doğaseverlerin yeni gözdesi: Habeş Kanyonu
Gaziantep’in Araban ilçesinde bulunan tarihi ve tabiatıyla herkesi kendine hayran bırakan Habeş Kanyonu, serin havası ve doğal güzelliğiyle doğaseverlerden yoğun ilgi görüyor.
Habeş Kanyonu eşsiz rengi, çevresindeki bitki örtüsü ve metrelerce uzunluğundaki dik kayalarla doğa tutkunlarının yeni gözdesi oldu.
Bölge halkı tarafından "Habeş Deresi" olarak da bilinen Fırat Nehri kıyısındaki Habeş Kanyonu’nun turizme açılmasıyla kanyona ilgi arttı.
Ev sahipliği yaptığı tarihi mimarisi ve özgün tabiatıyla ziyaretçilerini adeta görsel şölenle buluşturan Habeş Kanyonu, eşsiz güzelliğiyle görenleri adeta büyülüyor.
Araban ilçesine bağlı Köklüce (Ardıl) Kırsal Mahallesi’ndeki Ardıl Çayı deresinden Araban Ovası'nın ortasından süzülerek Fırat Nehri ile birleşen 8 bin 650 metre uzunluğundaki Habeş Kanyonu, aynı zamanda dağcılık sporuna da elverişli bir alan sunuyor. Kanyon geçişi boyunca dağınık yer yer 40 derece eğimli patikalar ve 2 ila 3 çadırlık konaklama alanları da bulunuyor.
Yaklaşık 9 kilometre uzunluğundaki Habeş Kanyonu'nda, ziyaretçiler yaya olarak da gezebiliyor. Suyun rengi ile gökyüzü ve kanyonun iki tarafını çevreleyen yer yer 250 metre yüksekliğindeki sarp kayalar, doğaseverlere büyüleyici bir atmosfer sunuyor.
Tarih boyunca çeşitli medeniyetlerin geçiş güzergahları arasında bulunan ve Roma Dönemi’ne ait Septimius Severus Köprüsü’nün hemen ardından Habeş Kanyonu’na olan ilgi her geçen daha artıyor.
Birecik Barajı sularının yükselmesinden dolayı kanyonun içinden akan suyun 5-6 metre boyunca yükselmesi nedeniyle ilçeye bağlı Hisar Mahallesi’nden Habeş Kanyonu'nun Fırat Nehri ile birleştiği uç bölgesine yüründüğünde en yüksek noktasından kanyonun doğal güzelliklerinin tümü görülebiliyor.
Habeş Kanyonun içinden akan derenin kenarlarında meşe, melengiç, dikenli meşe, söğüt ve çınar ağaçları yer alırken, ziyaretçilere suyun derin olan kısımlarında yüzme şansı da tanınıyor.
Kanyon gezisinde ziyaretçilerin güzergahlarını biraz uzatması halinde geçmiş dönemlerde insanların konakladığı At Mağarası’nın bulunduğu bölgede de gezinti yapılabiliyor. Ziyaretçi ekibinin ortalama yürüyüş mesafesi 8 kilometre olup, geziler rehber eşliğinde gerçekleştiriliyor.
Habeş Kanyonu doğa tutkunlarına görsel şölen sunarken, soğuk akan deresiyle yazın boğucu sıcağını da unutturuyor.
Gaziantep Dağcılık ve Doğa Sporları (GADAK), bölgeye keşif gezisi düzenledi. 9 kilometrelik patika ve dere içi yürüyüşü etkinliğine katılan kulüp üyeleri, serin havada yürümenin ve derede oluşan doğal havuzların soğuk sularında yüzmenin keyfini çıkardı.
Habeş Kanyonu ve deresinin serin sularında kilometrelerce yürüyen doğa tutkunları, derin sulardaki geçişleri ip emniyeti yardımıyla yaparken hem adrenalin yaşadı hem de kanyonun muhteşem görüntüsüne hayran kaldı.
Uzun süren bir yürüyüşün ardından mola yerinde yorgunluk gideren kulüp üyeleri, doğayla baş başa kalmanın keyfini yaşadı.
Gaziantep Dağcılık ve Doğa Sporları (GADAK) Kulüp Başkan Yardımcısı Mustafa Keskin, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, turizme yeni kazandırılan Habeş Kanyonu’nda keşif gezisi düzenlediklerini söyledi.
“Doğal güzelliklerimizi korumamız lazım”
Keskin, “Günlük hayatta yaşadığımız birçok stresten ve aşırı sıcaklardan kurtulmanın yegâne yolu doğayla baş başa kalabilmektir. Tüm doğaseverleri çevremizde ki gizli kalmış, saklı ve pek bilinmeyen doğal güzelliklerini görmeye ve yaşamaya davet ediyoruz. Habeş Kanyonu doğal güzelliğiyle bizleri adeta büyüledi. Bu güzelliklerin sürekli bu şekilde doğal ve temiz kalması için doğaseverlere önemli görevler düşüyor. Doğal güzelliklerimizi korumamız lazım. Çıktığımız doğa ve keşif gezilerinde sadece ayak izimizi bırakıyoruz. Doğadan ayrılırken de sadece fotoğraf götürüyoruz.” dedi.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.