Dünyada 310 bin yayaya çarpma kazası meydana geldi
Gaziantep'te düzenlenen "Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın" etkinliğinde konuşan Vali Davut Gül, dünyada 310 bin yayaya çarpma kazası meydana geldiğini söyledi.
İçişleri Bakanlığının öncülüğünde trafikte yaya önceliği bilincinin oluşturulması ve yaya geçitlerinin kullanımının yaygınlaştırılması amacıyla 81 ilde eş zamanlı gerçekleştirilen "Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın" etkinliği Gaziantep'te de yapıldı. Burada konuşan Vali Gül, dünyada 310 bin yayaya çarpma kazası meydana geldiğine dikkat çekti.
Türkiye genelinde eşzamanlı gerçekleştirilen kampanya kapsamında Gaziantep'te de 130 ayrı yaya geçidinde bilgilendirme yapıldı. Gül, Fevzi Çakmak Bulvarı'ndaki bir alışveriş merkezi önünde düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, kampanyanın önemine dikkat çekti.
Dünyada yaklaşık 310 bin civarında yayaya çarpma kazası meydana geldiğini aktaran Gül, "İlimizde 2018 yılı içerisinde 510 yayanın karıştığı kaza meydana geldi. Bunların birçoğu ise maalesef ki ölümle sonuçlandı. Bunun nedeni ise yayaların herhangi bir savunmasının olmaması ve bu nedenle de saatte 30, 40, 50 kilometre hızla giden araçlarda bile çarpma neticesinde ciddi hasarların meydana gelebilmesidir. 30 kilometre hızla gidenlerde yaklaşık yüzde 10 civarında ölüm olurken, hız limiti saatte 45, 50 kilometreye çıktığında ise bu sayı iki üç katına çıkabilmektedir." dedi.
Kentte yaklaşık 130 yaya noktasında bin 300 personelin bu etkinliği gerçekleştirdiğini vurgulayan Gül, Tüm Türkiye'de olduğu gibi Gaziantep'te de öğrencilerle birlikte kamuoyunda farkındalık oluşturmak istediklerini belirtti.
Kampanyanın birkaç boyutu olduğunu dile getiren Gül, "Birincisi, yayaların uyması gereken kurallardır. Yayalar, hız limitlerine ve işaretlere uyacaklar. Yine araçlar, hız limitlerine uyacaklar. Belediyeler başta olmak üzere karayolları ve buna benzer kurumlar gerekli işaretlemeleri yapacaklar. Dolayısıyla da yolların işaretlemeleri düzgün olduğunda, yaya geçitleri belli olduğunda, yayalar sadece yaya geçitlerini kullandıklarında, sürücüler, hız limitlerine ve işaretlere dikkat ettiklerinde yayaların karışmış olduğu kazalar azalacaktır. İsteğimiz, bunun sıfırlanması. 2019 yılı içerisinde zaman zaman bu tanıtımlar, farkındalık çalışmaları devam edecek. İsteğimiz 2019 yılında hiçbir yavrumuzun, annenin canının yanmamasıdır." diye konuştu.
Daha sonra Gül, beraberindeki kurum müdürleri ve öğrencilerle yolun karşısına geçti. Etkinlik kapsamında sürücü ve yayalara broşür dağıtıldı.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.