Ekonomik anlamda güçlü olmalıyız
Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, siyaseten güçlü olmak için ekonomik anlamda da güçlü olunması gerektiğini söyledi.
Gaziantep’te, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) tarafından "İhracatın Yıldızları Ödül Töreni" düzenlendi. Törende, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri'nden en fazla ihracat yapan 100 firma ödüllendirildi.
Kentteki bir otelde düzenlenen ödül töreninde konuşan Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, dünyada bazı teknoloji savaşlarının yaşandığını ve bu durumun Türkiye için fırsatları da doğurduğunu belirtti.
“Ekonomik anlamda da güçlü olmalıyız”
İhracatçılara her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirten Turagay, “Türkiye’nin ihracatını 168 milyar dolara sizler taşıdınız. Bugün Gaziantep’e baktığımız zaman 2002 yılında Gaziantep’in ihracatı 600 milyon dolardı. Bugün Gaziantep’in 2018 sonu itibari ile 6,9 milyar dolar ihracatı var. En son rakamlara göre de 7 milyarların üzerine çıkmış durumda. Biz, Ticaret Bakanlığı ve hükümet olarak sizlerin hangi şartlarda ne zor şartlarda mücadele etiğinizin bilincindeyiz. Gaziantep 6’ıncı sırada, bu sayıyı daha da artırmamamız lazım. Bunun için hep beraber çalışmak zorundayız. Ne olur moralinizi bozmayın hep beraber çalışalım. Çünkü Türkiye’nin önü çok açık. 2018 yılında yaşadığımız o büyük taarruzu atlatmayı başardık. 2020’den itibaren büyüme hızımız artacak. Siyaseten güçlü olmak için ekonomik anlamda da güçlü olmak gerekiyor. Türkiye bu yolda hızla ilerliyor.” diye konuştu.
“Komşu ülkelerle ihracatımızı daha fazla artırmak zorundayız”
AK Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer ise “İhracat noktasında şehrimiz Türkiye’ye örnek olacak çok büyük çalışmalar yaptı. Gaziantep 1998-2000’li yılların başından bu yana sürekli çıkış gösteren bir şehir oldu. Bu kendi kediliğine olmadı. Bunda bütün meslek kuruluşların odaların payı var ve hepsini kutluyoruz. Türkiye’nin 6’ncı ihracatçı şehri olmaktan büyük gurur duyuyorum. Aslında bir üçüncü sıraya bile çıkabiliriz. Gerçekten Gaziantep’in büyük bir ürün yelpazesi var. Bundan dolayı da komşu ülkelerle ihracatımızı daha fazla artırmak zorundayız. Daha katma değerli ürünleri ortaya koymak zorundayız.” şeklinde konuştu.
“Ticaretimizi engelleyen pek çok faktör var”
İhracatçıların finansman konusunda bazı sorunlarının olduğunu anımsatan Türkiye İhracatçılar Meclis (TİM) Başkanı İsmail Gülle de şunları söyledi:
“Gaziantep’te heyecan, istek, tutku başarı, arzu var. İsteyince yapamayacağımız hiçbir şey yok. Yeter ki kararlı olalım. Gaziantep’te bütün bunların fazlası var. Bu birlikteliği sağlayan sizlere ne kadar teşekkür etsek azdır. Bunun neticesini biz ülkeye fayda, ihracat, katma değer, istihdam olarak görüyoruz. Hiç bir emek boşuna değil. Sizlerin emekleri ihracat rakamlarını oluşturuyor. Dünyada küresel ticaret üzerine pek çok baskı var. Ticaretimizi engelleyen pek çok faktör var. Bunlardan etkilenmemek mümkün değil. Hepsini bir araya getirdiğimizde 16 milyar dolarlık bir ihracatı yapamadığımız görünüyor. Bunlara rağmen ihracatın rekorunu kırdınız. Hepinizi tebrik ediyorum.” diye konuştu.
Gaziantep Valisi Davut Gül de Gaziantep'in el birliğiyle sorunlarını çözüp büyümesine devam ettiğini belirtti.
Sanayi ve iş dünyasının da bu anlamda büyük bir güç dengesi oluşturduğunu belirten Gül, şu anda 7 milyar dolar seviyesinde olan ihracat rakamlarını kısa zamanda çok daha artırmayı hedeflediklerini kaydetti.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de Gaziantep'in her alanda güçlü ve iddialı bir şehir olduğunu belirtti.
Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci ise bölge insanının çalışkanlığı, kararlılığı ve azmi ile her alanda olduğu gibi ihracatta da başarı hikâyeleri yazdığını ifade etti.
“Bölgemiz ihracat merkezi haline geldi”
Kileci, Gaziantep ve bölge ihracatıyla ilgili olarak ise "Bölgemiz Gaziantep’in liderliğinde bir ihracat merkezi hâline gelmiş ve attığı adımlarla ülke ekonomisine çok ciddi katkılar sağlamaya başlamıştır. İnsanlık tarihinin başlangıç noktasında ilk tarımsal üretimin yapıldığı bu topraklardan bugün 190 ülkeye ihracat yapılıyor. Gaziantep 2018 yılında yaptığı yaklaşık 7 milyar dolarlık ihracatla Türkiye’de en fazla ihracat yapan 6’ıncı il konumundadır. Güneydoğu Anadolu Bölgemizden 2018 yılında yapılan ihracat miktarı 8,5 milyar dolardır. 2019 yılının ilk 8 aylık döneminde, Gaziantep’ten yapılan ihracat yüzde 9 artışla 4,8 milyar dolar, bölgemizden yapılan ihracat ise yüzde 5,5 artışla 5,7 milyar dolar olmuştur.” diye konuştu.
İhracatçıların sıkıntılarına da dikkat çeken Kileci, özellikle de finansman maliyetlerinin yüksekliğinden şikâyetçi oldu.
“Irak'taki gidişatı tersine çevirmek zorundayız”
Irak pazarının bölge için hayati bir pazar olduğunun altını çizen Kileci, “Diğer bir sorun ise maalesef doğrudan bölgemizi etkiliyor. Bildiğiniz gibi Irak pazarı bölgemiz için hayati bir pazar. Bu pazarda son dönemde gelişen olaylar, Güneydoğu ihracatçısının en büyük kaygısıdır. Irak devleti korumacılık yönünde bir tavır almakta ve bu durum ihracatımıza sekte vurmaktadır. Irak pazarı son 5 yılda ülkemiz için yüzde 40, bölgemiz için ise yüzde 47 oranında daralmıştır. Devletimiz tüm imkânlarını seferber ederek bu gidişatı tersine çevirmelidir. Böylece yalnız ticari bir kayıp önlenmiş olmayacak, aynı zamanda bölgemizi etkileyebilecek olası bir ekonomik kriz de engellenmiş olacaktır.” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Güneydoğu Anadolu Bölgesinden en fazla ihracat yapan ilk 100 firmaya ödülleri verildi.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.