Elektrik borcu nedeniyle tefecilerin eline düşüyoruz

Elektrik borcu nedeniyle tefecilerin eline düşüyoruz

Elektrik borçları nedeniyle tefecilerin eline düştüklerini belirten çiftçiler, sıkıntılarının devam etmesi durumunda kuyularını kapatıp tarımı bırakacaklarını, yetkililerin bir an önce DEDAŞ ile yaşadıkları sorunları gidermesi gerektiği söylediler.

Son günlerde yeniden gündeme gelen tarımın desteklenmesi konusunda İLKHA’ya konuşan Mardinli çiftçiler, elektrik borcu yüzünden tefecilerin eline düştüklerini, yetkililerin bir an önce DEDAŞ ile yaşadıkları sorunları gidermesi gerektiğini, aksi takdirde tarımın biteceğini söylediler.

Geçtiğimiz günlerde Milli Tarım Projesi Lansmanı’nda konuşan Başbakan Binali Yıldırım, çiftçilerin kullandığı mazotun yarısını artık devletin karşılayacağını söylemişti.

Tarımda yaşanan sıkıntılar ve gelişmeler hakkında İLKHA’ya konuşan Mardin'in Kızıltepe ilçesine bağlı Eşme (Mesqeynter) köyündeki çiftçiler, mazot ve gübre fiyatlarının yüksek olduğunu, DEDAŞ’a olan elektrik borçları yüzünden de tefecilerin eline düştüklerine iddia ettiler.

“Elektrik sıkıntısı giderilmese kuyuları kapatacağız”

Elektrik parasını vermesine rağmen günde yaklaşık 8 saat enerji kesintinin yapıldığını belirten çiftçi Süleyman Gümüş, “Biz çiftçiler öyle bir işkencenin içerisindeyiz ki, çok büyük bir mağduriyet yaşıyoruz. Bakan, ‘Mısıra ihtiyacımız yoktur, mısır ekmeyin’ diyerek desteği kesti. Biz çiftçiyiz, mısır ve pamuk ekmesek ne yapacağız. Elektrik de bizi perişan ediyor. İlk önce saat takın dediler taktık. Şimdi de kripto dönemine geçildi, milyarlarca elektrik parası gelecek. Zaten biz çiftçiler gübre, ilaç ve mazot parasını ödeyemiyoruz.  Çok perişan bir haldeyiz. Devlet yetkililerinden yardım istiyoruz. Çiftçilik ölüm tehlikesindedir. Bir ton gübrenin fiyatı bir buçuk milyar, bir ton buğday 700-800 milyondur. Bunun yüzde 8-10’unu  sulamacıya veriyoruz. Bize kalan bir şey yok. Çiftçilik dışında yaptığımız bir iş yok ve perişan haldeyiz. Gübre mazot pahalı, buğday ise ucuzdur. Özellikle devletin elektrik konusunda biz çiftçilere yardımcı olması gerekir. Rızık kapımız kapanıyor. Elektrik kesintisi böyle devam ederse kuyularımızı kapatacağız. Elektrik parasını veriyoruz ama doğru dürüst elektrik verdikleri yok, 6-7 saat kesinti oluyor.” şeklinde konuştu.

“DEDAŞ’ın zulmü bizi tefecilerin eline düşürdü.” diyen Gümüş, “Elektrik borcu yüzünden desteğimiz bloke ediliyor. Bloke kaldırılmasa desteği alamıyoruz. Biz de çaresizlikten tefecilerin eline düşüyoruz. Faizle para getirip borcu kapatmaya çalışıyoruz. Faizci ve tefecilerden borç para alıp Ziraat Bankası’na giderek blokeyi kaldırıyoruz. DEDAŞ’ın zulmü bizi tefecilerin eline düşürmüş. Başbakana, Enerji Bakanına ve tüm yetkililere sesleniyoruz; Allah için bizi bu DEDAŞ ve tefecilerin elinden kurtarın. 2 tefecinin eline düşmüşüz. Biri DEDAŞ, diğeri Ziraat Bankası. Kuyu birisinin üzerine Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başka birisinin üzerine geliyor, her ikisinden de para alınıyor, bizde artık ne yapacağımızı bilemiyoruz. Cumhurbaşkanımızdan, Başbakanımızdan, Enerji Bakanımızdan ve Maliye Bakanımızdan rica ediyoruz; Biz çiftçilerin haline baksınlar. Bizi bu iki tefecilerin elinden kurtarınız, sizden yardım bekliyoruz.” dedi.

“Tarım biterse batıya göç edeceğiz”

Başbakan Binali Yıldırım’ın mazot ile gübre hakkında yaptığı açıklamaları olumlu bulduklarını belirten Gümüş, “Geçen günlerde Başbakan açıkladı, ‘Mazotun yarısını biz, yarısını ise çiftçiler ödesin’ dedi. Gübrede  de yüzde 35 indirim yaptıklarını söyledi. Allah razı olsun, bu iyidir. Tüm çiftçiler adına teşekkür ediyoruz. Ancak çiftçiliğin ortadan kaldırılmasını da istemiyoruz. Çiftçilik kalksa hepimiz batıya çalışmaya gideceğiz.” ifadelerini kullandı.

İLKHA













Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.