Elektrik faturaları belimizi büküyor
Elektriğe zam yapılmasına tepki gösteren vatandaşlar, elektrik faturalarındaki dağıtım bedeli ve diğer vergilerle birlikte ödenecek tutarın 2 katına çıktığını belirterek, yüksek faturaları ödeyemeyecek duruma geldiklerini söylediler.
1 Ağustos itibariyle elektrik ve doğalgaza yüzde 9 zam uygulanmaya başlandı. Yapılan bu zamlara ise vatandaş tepki gösterdi. Bir ay içinde hem elektriğe hem de doğalgaza ayrı ayrı yaklaşık yüzde 15 zam oranında zam yapılmasına tepki gösteren vatandaşlar, elektrik, doğalgaz ve su faturalarına bir de kira eklenince ne yapacaklarını şaşırdıklarını söylediler.
Elektriğe gelen yüzde 9 oranındaki zamma tepki gösteren Gaziantepliler, son aylarda art arda elektrik başta olmak üzere doğalgaza, akaryakıta ve temel tüketim ürünlerine gelen zamların geri çekilmesini istediler.
Elektriğe art arda zam yapılmasını büyük bir zulüm olarak niteleyen vatandaşlar, zamların tüm herkesi olumsuz etkilediğini ancak en çok dar gelirlileri etkilediğini kaydettiler.
"Elektrik faturaları aldı başını gidiyor"
Elektriğe sürekli zam yapılmasının halkı mağdur ettiğini belirten Müslüm Yılmaz, "Son 3 yılda sürekli elektriğe zam yapılması genelde halkın tamamını özellikle dar gelirli vatandaşları ve bizim gibi kendi yağında zor kavrulan küçük esnaf için büyük bir sıkıntı oldu. Yetkililerin bir an bu duruma müdahale etmesi lazım. Gerçekten halk mağdurdur. Elektrik faturaları aldı başını gidiyor. Rabbim sonumuzu hayır eylesin. Bir esnaf olarak dükkânımda 2 buzdolabım var, bir de 3 tane lamba var. En fazla 10 saat çalışıyoruz. Ben her ay 150 TL elektrik faturası ödüyorum. Ev ve dükkan kira ve 5 nüfuslu bir aileyim. Başka hiçbir gelirimiz de yok. Kira, elektrik ve su faturaları derken ne yapacağımızı bilmiyoruz. Gerçekten büyük bir sıkıntı içindeyiz, çıkmaza giriyoruz. Halk ve esnaf olarak bu konuda çok mağduruz." dedi.
"Elektriğe bu kadar zam yapılması doğru değil"
Elektriğe bu kadar zam yapılmasının ve faturaların bu kadar yüksek olmasının doğru olmadığını ifade eden Nihat Güzel de "Daha önce bizim elektrik faturalarımız 200-230 TL arasında geliyordu. Şu an ise elektrik faturası 450-500 TL arası geliyor. Ben bir berber dükkânı çalıştırıyorum. Burada her hangi bir dolap çalışmıyor, bir fön makinesi ve aydınlatma var. Elektriğe nasıl oluyor da bu kadar yüksek zam geliyor? Elektrik faturasında sadece 70-80 TL civarında sayaç okuma bedeli var. Nasıl bir vicdanları var, halen anlamış değiliz, bu durumdan şikâyetçiyiz. Elektriğe bu kadar zam yapılması ve faturaların bu kadar yüksek gelmesi doğru değil. Bizim zaten aldığımız tıraş ücretleri bellidir, her hangi yüksek bir gelirimiz yok. Elektrik faturasının bu kadar yüksek gelmesinden dolayı şikâyetçiyiz." şeklinde konuştu.
"Ailemizin rızkını elektrik faturasına veriyoruz"
Elektrik faturalarını ödemekte zorlandıklarını belirten Osman Şahin ise "Küçük bir bakkal işletiyorum ama bana gelen elektrik faturası bin 125 TL. Bu faturayı gönderenlerde her halde hiç vicdan yok? Bir bakkalın cirosu ne kadar ki bu elektrik faturası bu kadar gelmiş? Her gün zam geliyor, vergiler artıyor. Zam ile birlikte birde katkı payları ve okuma bedelleri yükseliyor. Vatandaş elektrik faturasını nasıl ödeyecek diye kimse acaba düşünüyor mu? Yetkililere sesleniyorum, bunun sonucu ne olacak? Daha önce 450-500 TL arası gelen elektrik faturası şimdi ise Bin 125 TL olarak geldi. Yazık günah değil mi? Ailemizin rızkını elektrik faturasına veriyoruz. Elektrik faturasını kesenler vurgun takımı mı oldu? Halk nereye kadar bu şekilde dayanacak? Zaten gelen elektrik faturalarını ödeyemiyoruz. Bir elektrik faturasını ödemeden diğer elektrik faturası geliyor. Nasıl olacak bilemiyoruz, artık kepenk mi kapatalım? Sürekli yapılan bu zam neyin nesi?" diye sordu.
"Elektriğe bu kadar zam yapılmasından şikâyetçiyiz"
İbrahim Altun da "Elektrik faturası daha önce 300 TL geliyorduysa, şu an 700 TL gelmeye başladı. Elektriğe bu kadar zam yapılmasından şikâyetçiyiz. Kullandığımız elektrik kadar da vergi ve katkı payı geliyor. Vergi vermek hakkımız ama bu kadar da olmaz. Çünkü elektrik faturalarını ödeyemiyoruz. Dükkânda kira olsa zaten kepengi kapatırım. 600 TL elektrik faturası ödedim ve şimdi yine 800 TL elektrik faturası gelmiş. Kullandığımız elektriğin faturasını ödeyelim ama fatura kadar da vergi ve okuma bedeli geliyor. Zaten iş güç yoktur ve kazancımız ortada. Bu kadar zam olmasın, yazık günahtır." ifadelerini kullandı.
"Elektrik faturalarını artık ödeyemiyoruz"
"Yetkililer bizi zamma alıştırdı" diyen Abdullah Yavuz da "Elektrik faturaları çok kabarık geliyor. Geçen seneye göre elektrik faturaları çok yüksek geliyor, hemen hemen yüzde 30 fark var. 90 TL olan bir fatura 150 TL’ye kadar yükseldi. Bu şekilde sürekli elektriğe zam yapılması doğru değildir. Çünkü elektrik faturalarını artık ödeyemiyoruz. 2-3 tane faturamız birikiyor ve ancak birini ödeyebiliyoruz, diğerleri kalıyor. Yetkililer bir an önce bu durumu düzeltmelidir. Çünkü vatandaşın durumu kötü." diye konuştu.
Emekli Eyyüp Yıldız da iki kişilik bir aile olduklarını, evlerinde buzdolabı, televizyon ve aydınlatmanın dışında başka elektrikli alet olmamasına rağmen kendilerine gelen elektrik faturasının 83 TL olduğunu belirterek, elektrik ve su faturalarını artık ödeyemediğini belirtti.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.