“Enderun usulü teravih namazı”na yoğun ilgi

“Enderun usulü teravih namazı”na yoğun ilgi

Ramazan ayına has bir ibadet olan teravih namazının farklı makamlarda kılınması ve ilahilerle süslenmesi olarak bilinen “Enderun Usulü teravih namazı”na Gaziantepliler yoğun ilgi gösteriyor.

Osmanlı döneminde Ramazan aylarında uygulanan ancak daha sonra unutulan Enderun usulü teravih namazı geleneği yeniden yaşatılmaya başlandı. Gaziantep’te bu yıl ilki Fatih Camii’de kılınan Enderun usulü teravih namazı her gün farklı bir tarihi camide eda edilecek.

Osmanlı döneminden bu yana var olan ve büyük bir ilgi gören Enderun usulü teravih namazı geleneği Gaziantep’in Şehitkamil ilçesindeki camilerde yaşatılıyor. İl Müftülüğü'nün desteği ile hayata geçirilen Enderun usulü teravih namazı, ilk olarak Yeni Mahalle’deki Fatih Camii'nde başladı.

Ramazan boyunca her akşam bir camide yapılacak uygulama toplam 30 camiyi içeriyor. Uygulanacak etkinlik Gaziantep’te unutulmaya yüz tutmuş bir geleneğin de canlandırılmasını sağlıyor.

Söz konusu uygulama kapsamında kılınan teravih namazının her dört rekâtında değişik makamlarda kılınıyor ve bu makamlarda bestelenmiş ilahilerle de süsleniyor.

Fatih Camii'nde ilki kılınan Enderun usulü teravih namazına büyük ilgi gösteren Gaziantepliler, camiyi hınca hınç doldurdu. Teravih namazını Enderun usulü kılan cemaat, bu durumun kendilerini memnun ettiğini söylediler.

Enderun usulü teravih namazı sonrası İLKHA’ya konuşan vatandaşlar, uygulamadan duydukları memnuniyeti dile getirerek, uygulamanın önümüzdeki yıllarda da devam ettirilmesi talebinde bulundular.

Unutulan manevi geleneklerin yaşatılması için Gaziantep’te 3 yıl önce başlayan bu geleneğin bu yılda devam ettirildiğini belirten Hüsnü Seda İlahi Grubundan Ahmet Sungur, Enderun usulü teravih namazı ile ilgili bilgi verdi.

“Dünyaya örnek olmuş önemli bir kültürel hazinemizdir”

Sungur, Enderun usulü teravih namazı geleneğinin Ramazan ayına has bir ibadet olduğunu ve Osmanlı döneminde uygulandığını belirterek, şunları söyledi:

 “Enderun usulü ile teravih namazı Osmanlı kültürümüzden bizlere miras kalmıştır. 20 rekâtlık teravih namazının daha rahat bir şekilde kılınıp, sayı ile uğraşmamak adına makamlarla takibinin yapılmasıdır. Bizlerde bunu yaşatmaya çalışıyoruz. Bu gelenek, ecdadımızdan kalan ve dünyaya da çok güzel örnek olmuş önemli bir kültürel hazinemizdir. Bu geleneği İstanbul’da, sultanların ve padişahların yaptırdığı Selatin Camileri var. Enderun usulü ile teravih namazı bu camilerde her Ramazan ayında devam eder. Bizde bu geleneği Şehitkamil Belediyesi ve Şehitkamil İlçe Müftülüğümüzün öncülüğünde Gaziantep’e taşımak istedik. Bu yıl dördüncüsünü yapıyoruz. Ramazan ayı boyunca her gün farklı bir camide biz bu namazı kıldırıyoruz. Gaziantep halkı da bu namaza büyük bir ilgi gösteriyor.”

“Enderun usulü ile teravih namazı kılmak çok güzel”

Her 4 rekâtta bir müezzin tarafından farklı makamlarda ilahilerin okunmasında sonra, imamın aynı makamla teravih namazı kıldırması anlamına gelen Enderun Usulü Teravih Namazı, cemaat tarafından da memnuniyetle karşılandı.

Enderun usulüyle teravih namazını eda eden vatandaşlar ise, bu namazın diğer teravih namazlarından farklı olduğunu ve daha güzel olduğunu belirttiler.

Enderun usulü ile kılınan teravih namazını çok beğendiğini belirten Cebrail Taşdemir, “Yaklaşık 3 yıldır Enderun usulü ile kılınan namazları takip ediyorum. Enderun usulü ile teravih namazı kılmak çok güzel oluyor, Rabbim emeği geçenlerden razı olsun. Bu tür geleneklerimiz unutulmuştu. Şimdiye kadar pek fazla bilinmeyen gelenekler olduğu için bunların yeniden günümüzde uygulanması ile bizlerde Enderun usulü ile teravih namazı ile tanıştık. Rabbim inşallah hayırlara vesile kılsın. Enderun usulü ile teravih namazı ile namazdan daha farklı bir haz duyuyoruz.” dedi.

“Bu tür programların devamlı olmasını temenni ediyoruz”

Enderun usulü teravih namazını beğendiğini belirten Vakkas Çağlar da, “Bu programı düzenleyenlerin hepsinden Allah (celle celaluhu) razı olsun. Bu tür programların devamlı olmasını temenni ediyoruz. Enderun usulü teravih namazı insana ayrı bir huzur veriyor. Çocuklarımızı da namazlara alıştıralım ve camiye gelirken onları da yanımızda namaza getirelim. Birlik ve beraberliğimizi bozmayalım. Programı çok güzel bulduk.”ifadelerini kullandı.

Alattin Aslancan ise, “Enderun usulü ile kılınan teravih namazı kılınmasından biz çok memnun kaldık. Geçen yılda camimizde Enderun usulü ile teravih namazı kılınmıştı. Bu yıl yine kılındı. Gerçekten çok güzel bulduk.” diye konuştu.

İLKHA


































 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.