Engelliler sorunlarının çözüme kavuşturulmasını istiyor
Gaziantep’teki engelliler, camilerin kendilerine uygun bir şekilde dizayn edilmediğini bu yüzden camiye gitme ve ibadet yapma noktasında çok büyük sıkıntılar yaşadıklarını, bu sorunun çözüme kavuşturulmasını istediklerini belirttiler.
“3 Aralık Dünya Engelliler Günü” dolayısıyla yaşadıkları sorunları ve sıkıntıları anlatan Gaziantep’teki engelliler, camide ibadet etme hakları, yüksek kaldırımlar ve kendileri için yapılan rampaların önüne park edilen araçlar ile buna benzer birçok sıkıntı yaşadıklarını söylediler.
Birçok alanda sıkıntı yaşadıklarını, en büyük engelin insanlar tarafından oluşturulan engeller olduğuna işaret eden engelliler, herkesin bir engelli adayı olduğunu, sağlıklı olan bireylerin kendilerini daha iyi anlamaları için empati yapmalarını ve bu konuda herkesten duyarlılık beklediklerini belirttiler.
Merkezi Gaziantep’te bulunan Dünya Engelsiz Kahramanlar Derneği (DENKAD) Başkanı Mehmet Ateş, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, engellilerin sadece yılda bir gün hatırlanmasını istemediklerini söyledi.
Engelliler olarak birçok sorun yaşadıklarını, tüm bu engellere rağmen hayata tutunmaya çalıştıklarını belirten Ateş, “Toplumumuzda maalesef engellilerle ilgili hassasiyet gösterilmeyen birçok konu var. Ama bu konuların en başında da biz dernek olarak bu rampalarla ilgili büyükşehir belediyesi engelliler daire başkanlığına başvuru yaptık. Bu konuda ciddi anlamda bir hassasiyet gösterdiler. Ama biz daha çok vatandaşlardan şikâyetçiyiz. Çünkü vatandaşlarımız bu konuda hassasiyet göstermiyorlar.”dedi.
“Hepimiz birer engelli adayıyız” diyen Ateş, “Fakat hiçbir şekilde biz böyle engelli olmayacakmışız gibi bu konuda hassasiyet göstermiyoruz. Bu çok kötü bir durumdur. Rampanın yanındaki dubalar beton dökülerek yapılmış olmasına rağmen vatandaşımız nasıl beceriyor bilmiyorum gerek ayağıyla gerekse de aracıyla bunları yıkarak engelli kardeşlerimizin gidiş, gelişlerinde ve sosyal hayatlarında aktivitelere katılmalarına engel olmuş oluyorlar. Ama biz bunların olmaması için elimizden gelen her şeyi yapmak durumundayız.”ifadelerini kullandı.
Genel olarak ulaşımda pek bir sıkıntı yaşamadıklarını ifade eden Ateş, “Aslında tek sorunumuz kamu kurumlarının haricinde özel sektörlerde sorun yaşıyoruz. Biz özel sektörlerinde bu konuda hassasiyet göstermesini istiyoruz. Çünkü engelli sadece resmi kurumlara giden bir birey değildir. Engelli, engelsiz insanların yaşam sürdüğü her alanda var olmak zorundadır. Özel sektörlerinde bu şekilde hassasiyet gösterip kendi işletmelerini giriş, çıkışlarını ve yaşam alanlarını da engellere yönelik yaparlarsa bize kesinlikle katkı sağlayacaktır.” şeklinde konuştu.
Engelli bireylerin sadece yılda bir gün hatırlanmasını istemediklerini de belirten Ateş, yılın 365 günü hatırlanmak istediklerini ve bu anlamda da bütün çalışmaların yılın her güne yayılmasını istediklerini ifade etti.
Ateş, camilerin birçoğunun engelliler düşünülmeden yapıldığını ve bu yüzden de engellilerin camiye gidemediğini belirterek, bedensel ve görme engellilerin camiye girebilmesi, ibadetlerini yapabilmesi için merdiven olan yerlerde rampa veya asansör yapılmasını isteyerek, şunları söyledi:
“Engelli kardeşlerimizin de tabi ki dini hassasiyetleri ve dini vecibeleri var. Bu dini vecibelerine yerine getirirken de doğal olarak hepimizin ibadet olarak kullandığımız camilere, mescitlere gitme ihtiyaçları var. Ama camilere gittiklerinde sadece şehrimizde değil ülke genelinde camilerde engelli girişi veya rampası var. Ama engelli kardeşlerimiz de camilerde kendilerine ayrılmış olan bölümlerde tekerlekli sandalye ile içeri girip cemaatle birlikte o manevi havayı solumak istiyorlar. Bu konuda da çalışmaların yapılmasını ve çok kısa zamanda hayata geçirilmesini istiyoruz.”
Engellilerin birçok alanda sıkıntı yaşadıklarını ve özellikle kış aylarında çok sıkıntı yaşadıklarını belirten Selçuk Uçar da, “Bizim halimize bakıp bizi dilenci olarak görmesinler. Biz sadece bir gün hatırlanmak istemiyoruz. Eğer bu ülkede yaşıyorsam beni her gün hatırlasınlar. Kullandığımız cihazlarda elektrikle çalışıyor günlük 12 saat şarj olduktan sonra durmamak şartıyla ancak 4-5 saat gezebiliyoruz. En kısa bir rampadan çıktığımızda o rampanın önünde eğer araç park edilmişse veya başka bir şey koymuşsa tekrar başa dönüyoruz. Bizim için çok büyük bir sıkıntı oluyor.”diye konuştu.
Kentin değişik bölgelerine bedensel engelliler için kurulan şarj cihazlarının kablolarının kesilmesinin kendilerini mağdur ettiğini belirten Uçar, her kesilen bir kablonun bir engellinin evinden çıkmasına engel olma anlamına geldiğini vurguladı.
“18 yıldır her hangi bir caminin içerisini görmüş değilim”
Camilerin birçoğunun engelliler düşünülmeden yapıldığını, bu yüzden de camiye gidemediklerini veya gitmekte zorlandıklarını anlatan Uçar, “Şu anda Gaziantep'in bir camisinde rampadan kolay bir şekilde indik avlusuna kadar geldik. Ama merdivenler caminin içerisine girmemize ‘engel’ oldu. Eski yapı olan camilerde bu sorun olabilir. Ama yeni yapılan camilerde bu sorun olmamalıdır. Bizim gibi engelli olan vatandaşların camideki o manevi atmosferi yakalayabilmesi için de en azından camilerimizin içerisine girebilmeliyiz. Yaklaşık 18 yıldır her hangi bir caminin içerisini görmüş değilim. İnşallah yetkililer de bu konuda da sesimizi duyarlar.”dedi.
“Artık engellerin dilenci olarak görünmesini istemiyoruz”
Engelliler olarak cemaatle yan yana ve omuz omuza namaz kılmak istediklerini belirten Hasan Hüseyin Bayramoğlu da, şöyle konuştu:
“Engellilerin çoğu dilenci gözüyle görülüyor. Artık engellilerin dilenci olarak görülmesini istemiyoruz. Bir dükkana gittiğimiz zaman o dükkana rahat rahat giremiyoruz. Bu konuda sadece belediyeler değil halkımızın tamamına sorumluluk düşüyor. Bu konuda daha duyarlı olmalarını istiyoruz. Bizde caminin içerisine girmek istiyoruz. Ama Antep’teki camilerin hiçbirinin içine giremiyoruz. Cuma namazlarında yağmurda, çamurda kapının önünde kılıyoruz. Camilerin içerisine girip ibadetlerimizi normal vatandaş gibi caminin içerisinde yapmak istiyoruz.”
Tekin Polat da, engelliler olarak diğer sağlıklı bireyler gibi ibadetlerini camilerde yapmak istediklerini belirterek, engellilere rahatça bir ibadet yolunun açılması için gerekli çalışmaların yapılmasını ve bu konuda yetkililerin gerekli adımları atmasını istedi.
Engelliler için en büyük sorunun kaldırım rampalarının geniş yapılmasından dolayı park edilen araçlar olduğuna değinen Tülay Kara ise, bu konuda herkesin duyarlı olmasını istediklerini kaydetti.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.