GastroAntep Festivali 3 günde 250 bin kişiyi ağırladı
Gaziantep'in zengin mutfağıyla sahip olduğu kültür mirasını yerelden globale taşımayı hedefleyen "Uluslararası GastroAntep Festivali" 3 günlük bir programda 250 bin kişiyi lezzetle buluşturdu.
Gastronomide UNESCO'da yer alarak adını tüm dünyaya duyuran Gaziantep, bu yıl ilk kez düzenlenen "Uluslararası Gastronomi Festivali"nde 3 günde 250 bin ziyaretçi ağırladı. 40 ülkeden katılımın olduğu festival boyunca dünyaca ünlü michelin yıldızlı şefler, Gaziantep'in sahip olduğu köklü kültür, tarih ve gastronomi zenginliğini keşfetti.
Gaziantep'in zengin mutfağıyla sahip olduğu bu kültür mirasını yerelden globale taşımayı hedefleyen "Uluslararası GastroAntep Festivali" 3 günlük bir programdan sonra sona erdi. Çok renkli bir kortej yürüyüşüyle başlayan festivalde, Gaziantep'in lezzetleri, kültürü ve tarihi mirası tanıtıldı.
40 ülkeden katılımcının yer aldığı festivalde, Adana ve Hatay gibi çevre illerin yanı sıra İstanbul ve İzmir gibi şehirlerden de gruplar ağırlayan Gaziantep, 3 gün boyunca 230 şef, yüzlerce profesyonel, onlarca gastronomi yazarıyla yaklaşık 250 bin ziyaretçiye kenti açtı.
Beş kıtadan katılımın olduğu festivalde, 40'ı yabancı, 90'ı UNESCO şefi olmak üzere yerli yabancı toplam 230 şef yer aldı.
"Antep fıstığı ünlü restoranların menülerine girecek"
Festival kapsamında fıstık ve biber hasadına katılan dünyaca ünlü şefler, Gaziantep'in tarihi ve turistik mekanlarını da ziyaret etti. Şehrin sahip olduğu tarih, kültür ve gastronomi zenginliğini yerinde gören 23 michelin yıldızlı şefin de aralarında bulunduğu grup, Antep fıstığını kendi reçetelerine ekleyecekler.
Gaziantep yemeklerinin tadına bolca bakan yıldızlı şefler, yöresel ürünleri kendi mutfaklarına nasıl katabileceklerini de prova etti. Kilolarca et, fıstık ve baklavanın tüketildiği festivalde, 150 stant açıldı.
Stantlarda geleneksel el ürünleri olan kutnu kumaşı ile yapılmış aksesuar ve kıyafetlerin yanı sıra bakır el işçiliği ürünleri, deri el işçiliği ürünleri, kahke, katmer, yuvalama, beyran, peynir gibi coğrafi işaretli ürünler ve kelle-paça, mumbar, ekşili ufak köfte, cevizli köfte, dolmalar, kebaplar, künefe ve baklava gibi lezzetler de sunuldu.
Festivali değerlendiren Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, bu yıl ilk kez düzenlenen "GastroAntep Festivali"nin bundan sonra geleneksel olarak her yıl tekrarlanacağını söyledi.
Festivaldeki amaçlarının Gaziantep'in zengin mutfağını ve kültür zenginliklerini dünyaya duyurabilmek olduğunu söyleyen Şahin, "Bu amaç doğrultusunda ilk yılımızda dünyanın değişik noktalarından biz 40 dünyaca ünlü şefi ağırladık. Yabancı şeflere Gaziantep'imizin coğrafi işaretli ürünlerini tanıtma fırsatı yakaladık. Onlarda fıstığı kendi mutfaklarında nasıl kullanabileceklerini deneyim ettiler. Gaziantep'in zenginliklerini dünyaya duyurabilmek adına bu bizim için büyük bir kazanımdır." dedi.
"Güneşten, topraktan, medeniyetten ve tarihten aldığımız büyük bir kültürel miras var" diyen Şahin, "Nereden geldiğimizi unutmamamız gerekiyor. Hedefimiz, bu mirası dünya ekonomisi içerisinde şehir ekonomisine dönüştürebilmektir. Gaziantep mutfağı herhangi bir şehrin mutfağı değil, bunu herkes anladı. Tarihin verdiği birikimin, güneş ve toprakla harmanlayarak zengin mutfak kültürünü de ortaya çıkaran Gaziantep, bu zenginliğini uluslararası arenaya taşıdı. Tarihi cami, kilise, havralarıyla muazzam bir tarih ve kültür zenginliğini barındıran şehir, UNESCO'nun dünya üzerinde titizlikle seçtiği 'Yaratıcı Şehirler Ağı'na katılan 116 şehirden biri oldu. Biz de bunun için var gücümüzle çalıştık, başardık, şehri, UNESCO'nun network ağına taşıdık. Antep sofrasını zenginleştiren yemeklerin hikâyesini tüm dünyaya anlattık, tattırdık." ifadelerini kullandı.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.