Gaziantep Valisi Gül: "Coronavirus'ü seferberlik boyutunda ortadan kaldırabiliriz"

Gaziantep Valisi Gül: "Coronavirus'ü seferberlik boyutunda ortadan kaldırabiliriz"

Gaziantep Valisi Davut Gül, Coronavirus sürecinde gelinen aşamayı değerlendirdiği muhtarlar toplantısında; herkesin kendi iradesi, kendi vicdanıyla ailesine, kendisine, sokağına sahip çıkması halinde başarının sağlanabileceğini söyledi.

Şehitkamil ilçesinde görev yapan muhtarlarla bir araya gelen Gül, temizlik, maske ve sosyal mesafenin önemine dikkat çekti.

Şehitkamil Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen toplantıda muhtarlara hitap eden Gül, bu zorlu süreçte muhtarlar başta olmak üzere herkese büyük görevler düştüğünü söyledi.

Vali Gül, "Maske takmaz, birlikte yemek yer, muhabbet eder ve gece yarılarına kadar akraba ziyareti yaparsak inanın yüz bin tane kanun, yönetmelik çıkarsak yine bu virüsün ortadan kalkma ihtimali yok." dedi.

"Toplum olarak bir seferberlik boyutunda virüsü ortadan kaldırabiliriz"

"Mahalle ölçeğinde, devlet ve valilik eliyle bu virüsü ortadan kaldırma şansımız yok" diyen Gül, şunları söyledi:

Toplum olarak bir seferberlik boyutunda virüsü ortadan kaldırabiliriz. Bunun da en önemli kısmı; mahalle ölçeğinde muhtarımız, okul müdürümüz, oradaki din görevlilerimiz ve gönüllülerimizle birlikte hareket etmek. Burada önceliğimiz 14 gün karantina altında olması gereken kişileri evde tutmak. Bu kişilerin ihtiyaçlarını Vefa Sosyal Destek Grubu aracılığı ile görmek. Bu arada da toplumdaki üç kural; maske, mesafe ve hijyen kuralının olabildiğince anlatılması.

"Eğer Gaziantep'te bir vaka varsa sağlık anlamında hiçbir garantimiz yok"

Vaka sayılarının açıklanması ile ilgili talepler aldıklarına işaret eden Gül, "Lakin bununla ilgili durumu sadece Sağlık Bakanımız açıklıyor. Onun dışında kimsenin bunu açıklama yetkisi yok ama tablo ortada. Bu hastalık bir kişi ile başladı. Onun için vaka sayısının beş yüz veya bin olmasının hiçbir önemi yok. Eğer Gaziantep'te bir vaka varsa sağlık anlamında hiçbir garantimiz yok. O açıdan da istatistik meselelerine çok takılmamak lazım." dedi.

"Pozitif vakalar hastanelerde tedavi görüyor"

Pozitif vakalar tespit edildiğinde kişinin karantina altına alındığını hatırlatan Gül, "Test yapılmama serzenişleri geliyor. Test yapılmasında Türkiye'nin de tüm dünyanın da benimsediği çerçeveler kapsamında testler yapılıyor. Pozitif vakaların tespit edilmesi halinde temaslıları tespit ediliyor. Temaslıların herhangi bir semptomu, rahatsızlığı varsa test yapılıyor. Virüsün 14 günlük bir kuluçka süresi var. Daha öncesinde yapılan testlerin bir anlamı yok. Pozitif vakalar hastanelerde tedavi görüyor, pozitif vaka olup rahatsızlığı olmayanları yurtta misafir ediyoruz. Bunun dışında da eğer kendini disipline etmişse, evde kalacağı emin olunan kişileri ise hekim evde de tutabilir. Dolayısıyla da evde karantina sürecini geçirenlerin bundan şüphe duymadan hekime güvenmesi gerekiyor." şeklinde konuştu.

Vaka çıkmasını beklemeden herkesin kendi evini, apartmanını kurumlardan beklemeden kendisinin dezenfekte etmesi gerektiğini dile getiren Gül, bunun yaşam tarzı haline getirilmesi gerektiğini belirtti.

"Büyük fedakârlıklar yapıldı, biraz daha sabretmek lazım"

Açılması gereken işletmelerin kararını Bilim Kurulu'nun önerisi, İçişleri ve Sağlık Bakanlığı'nın verdiğini belirten Gül, "İş yerlerinin açılması, kapanmasında tercih bizim değil. Gaziantep'te açılması gerekip de açılmayan hiçbir işletme yok. Kaldı ki bunu şöyle düşünmek lazım; belki on gün geç açılır ama kalıcı olarak açılır. Erken açılır, tüm emekler zayi olur. Onun için büyük fedakârlıklar yapıldı, biraz daha sabretmek lazım." diye konuştu.

"210 bin kişiye bin TL yardım yapıldı"

Sosyal yardımlara da değinen Gül, "Gaziantep'te ihtiyacı olup da yardım yapılmayan hiç kimse kalmayacak. Bu işe gerek Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın bin liralık yardımları ile ulaşmış olduk -ki 210 bin civarında bin TL'lik yardım yapıldı- gerekse de Büyükşehir Belediyesi ile beraber hayata geçirdiğimiz, kaymakamlıklarımızın, ilçe belediyelerimizin kısaca tüm Gaziantep'in sahiplendiği, destek verdiği, gönül seferberliği kampanyası ile 150 bini 'Gönül seferberliği' olmak üzere 200 binin üzerinde de ayni yardım ulaştırmış olduk. İmkânlar ölçüsünde herkese ulaşmaya çalıştık. Unuttuğumuz varsa da kaymakamlarımıza iletmeniz halinde yardım ederiz. Gaziantep'in birlikte iş yapma kültürü gerek Büyükşehir gerek kaymakamlıklar gerek ilçe belediyeler gerekse bunu ulaştıran kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan Vefa Sosyal Destek Grupları ile örnek oldu." şeklinde konuştu.

"OSB'deki tedbirler üst düzeyde alınıyor"

Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ile vakaların kaynağı şeklinde yanlış bir algının bulunduğunu ifade eden Gül, şöyle devam etti:

Böyle bir şeyin olmadığını hem denetimler de hem de kendimiz bizzat ziyaret ederek yerinde gördük. Burada en önemli üç kuraldan biri olan sosyal mesafe ile ilgili belirtmek gerekirse normal şartlarda çalışılan alanda kişi başına 8-10 metrekare olması gerekirken bizim OSB'de 100-150 metrekare. Maske ve hijyen kurallarına dikkat ediliyor. Hastalık olan fabrikalarda hasta olan kişi ve temaslıları karantina altına alınıyor. Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren işletmelerdeki tedbirleri vatandaş olarak kendimiz alsak, sokakta, apartmanda hayatımızda uygulasak bu sorunu 15 günde gündemimizden çıkartırız. Üretim ve tedarik zincirinin devam etmesi lazım. İnsanlara aş ve iş lazım.

"Kesilen cezaların tebligatı başladı"

Kesilen cezaların tahsil edileceğini de sözlerine ekleyen Gül, "Denetimlerde kestiğimiz cezalar, yaptığımız işlemler itibari ile Türkiye ortalamasının çok üstündeyiz. Bu da tek başına yeterli değil. Denetimlerimiz devam edecek. Kesilen cezaların tebligatları başladı. Bu cezalar bir an önce tahsil edilecek. Kurallara uymayanları tespit ettiğimiz takdirde ceza kesmeye devam edeceğiz. Biz kamu olarak işletmeyi, hastaneyi, sokağı, kurallara, karantinaya uymayanları denetleyeceğiz, gereğini yapacağız. Ama bunların hiçbiri bu meseleyi ortadan kaldırmaz. Bu meseleyi herkes kendi iradesi, kendi vicdanıyla ailesine, kendisine, sokağına sahip çıkarsa başarı sağlamış olacağız." dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise pandemi sürecinde belediye olarak gerçekleştirilen hizmetlerden bahsederek bir an önce eski günlere dönme temennisinde bulundu.

Covid-19 pandemisi kapsamında kısa tutulan toplantıya, Şehitkâmil Kaymakamı Ömer Kalaylı, Şehitkâmil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, Gaziantep Kent Konseyi Başkanı Samet Bayrak ile muhtarlar katıldı.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.