Gaziantepliler Ümmet İftarında bir araya geldi
Gaziantep’te vatandaşlar, İslam coğrafyalarında yaşanan kıtlık, kuraklık ve savaşa dikkat çekmek amacıyla düzenlenen "Ümmet İftarı"nda bir araya geldi.
İslam coğrafyalarındaki Müslümanların yaşadıkları kıtlık, kuraklık, savaş ve zulümlere dikkat çekmek amacıyla Gaziantep’te, menüsünde su, ayran, hurma ve simit bulunan "Ümmet İftarı" sofrası kuruldu.
Gaziantep’te, İnsanı Yardım Vakfı (İHH) öncülüğünde bir araya gelen kentteki sivil toplum kuruluşları, “Ümmet İftarı”nda bir araya geldi. Başta Filistin olmak üzere Doğu Türkistan, Suriye, Arakan ve dünyadaki tüm mazlumların yanında olmak amacıyla düzenlenen "Ümmet İftarı" programı büyük bir ilgi gördü.
Şahinbey ilçesindeki Yeşilsu Meydanı’nda kurulan yer sofrasında bir araya gelen vatandaşlar, akşam ezanının ardından, su, ayran, hurma ve simit ile iftar yaptı. Program cemaatle kılınan akşam namazı ve yapılan duanın ardından sona erdi.
Programın ardından İLKHA’ya açıklamalarda bulunan İHH Gaziantep Şube Başkanı Tuncay Mengilli, geleneksel hale getirdikleri "Ümmet İftarı"nda İslam coğrafyalarındaki Müslümanların yaşadıkları zulümlere dikkat çekmek istediklerini söyledi.
Her yıl "Ümmet İftarı" programının Türkiye'nin birçok yerinde yapıldığını anımsatan Mengilli, “Ümmet sofrası; yaklaşık 7 yıldır devam eden bir çok cemaatin ve Müslüman kardeşlerimizin ümmet bilinciyle bir araya geldiği acizane bir simidin, bir hurmanın, bir su ve ayranın olduğu ardından da bir çayın içilip kardeşlerin birbirini gördüğü ve dünyada zülüm altındaki bütün coğrafyalarda yaşayan kardeşlerinin yaşadıkları sıkıntıları bir iftar sofrasında peygamber efendimizin öğretileri üzerine anıp, buradan da dağılacağı, kardeşliği hatırlayacağı birbirlerini göreceği bir sofradır. Bu ‘ümmet sofrası’ elhamdülillah 7 yıldır devam ediyor.” dedi.
“Sade bir sofrada kardeşlerimizi anlamaya çalışıyoruz”
Mengilli, “Sofraya ne kadar malzeme koyarsanız o kadar toklarla birlikte olursunuz. Bizim sadece israf ettiklerimiz ülkeleri ve coğrafyalara doyuracak kadardır. Türkiye'de sadece İstanbul'da bir gün israf edilen ekmek Afrika kıtasının bir aylık gıda ihtiyacını karşılıyor. Biz de en azından ramazanın bilincini kalbimizde hissedelim daha sade, daha kuru ve gerçekten her gün yediklerimizin fazlasıyla hakkını ödeyemeyeceğimiz bol bol olduğu yerde bir gün gerçekten sade bir sofrada kardeşlerimizi anlamaya çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Yedi Başak İnsani Yardım Derneği Gaziantep Şube Başkanı Mustafa Bulut da yeryüzündeki tüm ihtiyaç sahiplerinin yaşadıklarını anlamak adına ramazan ayında böyle bir programın önemli olduğunu ifade etti.
“Kardeşlerimiz buna benzer sofrada iftarlarını açıyorlar”
Bulut, “Öncelikle başı rahmet, ortası mağfiret ve sonu da cehennem azabından kurtuluş olan ramazan ayını tebrik ediyorum ve hayırlara vesile olmasını diliyorum. İnsani Yardım Vakfı’nın (İHH) Gaziantep temsilciliğinin düzenlemiş olduğu ‘Ümmet iftarı’nı birlikte gerçekleştirdik. Katkı sunan, organizasyonda emeği geçen bütün kardeşlerimize teşekkür ediyorum, Allah razı olsun. ‘Komşusu aç iken kendisi tok yatan bizden değildir’ düsturuyla buraya gelen kardeşlerimize ben çok teşekkür ediyorum. Aslında biz dünyaya bir mesaj verdik. Kardeşlerimiz özellikle Afrika'da, Yemen'de, Arakan'da ve Suriye'de buna benzer sofrada iftarlarını açıyorlar. Kardeşlerimizin yaşadığı duyguları birlikte hissetmiş olduk.” diye konuştu.
“İttihad-ı İslam için buraya geldik”
Cihan-Der ve Hayrat Vakfı Gaziantep Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Helvacikara da şunları dile getirdi:
“Ümmet iftarı’nda bir farkındalık oluşturuldu. Bu yedigimiz simit, ayran, hurma ve suyu Arakan'daki, Suriye'deki, Filistin'deki kardeşlerimiz yeri geliyor buna dahi ulaşamıyorlar. İslam alemin de bir araya gelebilmemiz, İttihad-ı İslam için biz buraya geldik. Bu genç kardeşlerimizle birlikte ‘Ümmet iftarı’nda bir arada bulunduk. Emeği geçenlerden Allah razı olsun.”
Vatandaşlardan Yunus Berk de “İslami sivil toplum kuruluşlarının her yıl düzenlemiş olduğu ‘Ümmet iftarı’ymış bizi de davet ettiler. Bu vesileyle biz de diğer Müslüman coğrafyadaki kardeşlerimizin halini bir nebze olsun bir empati kurabilmek için katılım gösterdik. Çok güzel bir ortam. Bütün sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar katılım gösterdi. Biz de bir nebze olsun o kardeşlerimizin halini anlamak için katılım gösterdik, Allah razı olsun.” temennisinde bulundu.
Kerim Aslan da “Gayet güzel ve olumlu bir sofra var, katılan herkesten, yetişemeyenlerden de Allah razı olsun. Burada bir farkındalık oluyor. Demek insanlar, bir simit, su ve hurma ile de iftar açılabiliyor. Bu sofrayı gösterişli ve şatafatlı sofradan uzak, tamamen daha mütevazi ve daha güzel bir sofra olarak görüyorum.” diye konuştu.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.