Gaziantep'te bal üreticilerine arı otu dağıtıldı
Gaziantep’te arıcılara bal arıları için nektar ve polen kaynağı olarak bilinen, dünyanın en üstün bal bitkileri arasında yer alan "Fazelya" bitkisi tohumu dağıtıldı.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen arı otu dağıtım töreninde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Allah’ın insanların yaşaması için bir ekolojik sistem yarattığını ve insanların bu sisteme sahip çıkması gerektiğini söyledi.
Arıcılara bal arıları için nektar ve polen kaynağı olarak bilinen, dünyanın en üstün bal bitkileri arasında yer alan "Fazelya" bitkisi tohumu dağıtıldı.
Gaziantep Arıcılar Birliği'ne üye çok sayıda arı üreticiyle bir araya gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Şahin, arıcılığa büyük önem verdiklerini, arı yetiştiricilerinin sorunlarının giderilmesine ilişkin çalışmaları sürdürdüklerini söyledi.
Şahin, “Sanayileşen dünya, doğayı yoruyor ve insanlar acımasızca yaratılan evreni hoyratça kullanıyor. Arısından karıncasına, büyükbaşından küçükbaşına, toprağından suyuna kadar her varlığa bizim sahip çıkmamız gerekiyor. Her şey para değil, her şey ekonomi değil.” dedi.
“Toprak güçlenirse, çiftçi güçlenirse şehir ekonomisi güçlenir”
“Toprak güçlenirse, çiftçi güçlenirse şehir ekonomisi güçlenir” diyen Şahin, “Arı otu tohumu, insanlara ışık oluyor. En güçlü toprak, güneşle beraberiz, birazcık dokunmak yardımcı olmak gerekiyor, Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığının alt yapısı oluşturulurken, tecrübe ve bilgiyi öne aldık ve 4 arkadaşla bu kadar işin üstesinden geliyor. Elimizdeki fırsatı nasıl çiftçilerimize, nasıl toprakla uğraşana, nasıl alın teriyle ekmek kazanmaya çalışana ulaştırırız, bunun için çalışıyoruz. Toprak güçlenirse, çiftçi güçlenirse şehir ekonomisi güçlenir. Kirazın arıyla bağlantısını ilk kez duydum. Güzel yüce Mevlam nasıl bir denge koyuyor; arı olmazsa kiraz olmuyor.” ifadelerini kullandı.
Şahin, “Bizim görevimiz doğayı bozmadan küçük küçük desteklerle insanlara yardımcı olmak. O küçük destekler büyük bir şekilde üretimi daha fazla katlıyor. Rakamlar nasıl küçük dokunuşlarla büyük işler başarabildiğimizi gösteriyor. Her bal kıymetlidir ama bizim toprağımızda, peyzajımızda, bitkimizde ve ekolojimizde farklı bir aroma var. Zahter balı dediğimiz çok önemli bir bal çeşidimiz var. Bunu çoğaltıp markalaştırmalıyız, pazarını artırmalıyız. Önce üretim olmalıdır. Üretim olması için de arının çalışacağı rahat bir ortam olmalı. Bal ormanı kapasitemizi artıracağız. İşçi arı insanlar bal yesin diye çalışıyorlar. Azıcık dokundukça kiraz üreticilerine, yani çiftçiye dokunuyoruz. En önemlisi de birbirimizin gönlüne dokunuyoruz. halkımızla kader birliği yaptık, birlikte rahmet var anlayışıyla işimizi yapıyoruz. Halkımız için hakkın rahmetini kazanmak için yetimin, yoksulun, engellinin, yaşlının, mağdurun ve muhtacın yanında olmak için arı gibi çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.
Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı İbrahim Yılmaz da 2014-2015 yıllarında 9 ilçede 600 üreticiye 2 bin 500 kilogram arı otu tohumu dağıttıklarını belirterek, ““Biz bu işe önce bal ormanı kurarak başladık. İnşallah sonbaharda ikinci bir bal ormanı kurma çalışmalarını da biz yürütüyoruz. Bugüne kadar da bal üreticilerimize 3 yıl içerisinde 6 bin arı kovanı verdik. Bu proje beş yıllık bir projedir, önümüzdeki iki yıl daha devam edecek. Biz bunu 10 bine tamamlayacağız.” diye konuştu.
Gaziantep Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nebi Koca ise konuşmasında bir kovanda 20 bin ila 80 bin işçi arının bulunduğunu kaydederek, “Eğer bir ana arı olmazsa işçi arıların yaşam süresi 42 gündü, iki ayda kovan yok olur gider.” dedi.
Konuşmaların ardından Gaziantep Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nebi Koca, Başkan Şahin’e bal hediye etti.
Şahin, arı üreticilerine arı otu tohumu dağıttı. Program çektirilen toplu fotoğrafın ardından sona erdi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.