​​Gaziantep'te engelleri Kur'an öğrenmelerine engel olmadı

​​Gaziantep'te engelleri Kur'an öğrenmelerine engel olmadı

​Gaziantep'te işitme engelli öğrenciler, sessiz dünyalarındaki engellere aldırış etmeden büyük bir azim ile Kur'an-ı Kerim öğreniyorlar.

Engellilerin dini vecibelerini rahat bir şekilde yerine getirebilmeleri için başlatılan "manevi rehberlik" hizmetleri devam ediyor. İşitme engellilere yönelik açılan kursa katılan öğrenciler Kur'an-ı Kerim'i ve dini bilgileri işaret diliyle öğreniyorlar.

Gaziantep'in Şehitkamil ilçesinde İl Müftülüğü tarafından işitme engelliler için Ali Süzer Özel Eğitim Lisesi'nde açılan kursta 11 engelli öğrenci, hem işaret diliyle Kur'an-ı Kerim okumayı öğreniyor hem de temel din bilgisi eğitimi alıyor.

Kur'an-ı Kerim'i işaret dili ile öğrenerek ruhlarına aktaran işitme engelli öğrencilerin, Kur'an okumak için gösterdikleri fedakârlık ve azim ise görenleri imrendiriyor.

Şehitkamil İlçe Müftülüğünde görevli imam hatip Ömer Oğraş tarafından işitme engellilere verilen dersler sonucunda 11 işitme engelliden 5'i Kur'an-ı Kerim'e geçerek okumaya başladı. Oğraş, kursa gelen işitme engellilere, Kur'an-ı Kerim ile din kültürü ve ahlak bilgisini işaret diliyle öğretiyor.

İşitme engelli öğrenciler için açılan kurs ile ilgili İLKHA'ya bilgi veren Şehitkamil İlçe Müftüsü Ömer Keskin, Gaziantep'te açılan farklı kurslarda işitme engellilere, Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı Kur'an kurslarında eğitim verdiklerini söyledi.

Diyanet İşleri Başkanlığının dezavantajlı gruplara yönelik birçok hizmetinin bulunduğunu, kendilerinin de Gaziantep'te bunun temellerini 3-4 yıldan beri attıklarını anımsatan Keskin, engeli fark etmeksizin Kur'an-ı Kerim'i öğrenmek isteyen herkesi açtıkları kurslara davet etti.

"Dinimizi öğrenmek herkesin hakkıdır"

Keskin, "Diyanet İşleri Başkanlığı yasanın kendisine verdiği görevler dahilinde bütün vatandaşlarına din eğitimi vermek ve bütün vatandaşların dini konularda aydınlatma gibi bir görev var. Dolayısıyla dezavantajlı gruplarda yani engelli, görme ve işitme engelli kardeşlerimiz de bu ülkenin vatandaşları onlara da ne yapabiliriz diye başkanlığımız kafa yoruyor. Üç yıl önce, 'engelli kardeşlerimize ne gibi hizmetler sunabiliriz, nereden başlayalım' diye çalıştaylar yapıldı. Bu çalışmaların neticesinde görme engelliler için Braille alfabesi ile Kur'an-ı Kerimler, dini kitaplar basıldı. En son işitme engelliler için de ikinci cilt halinde Elif Ba hazırlandı. Görsel olarak öğrencilerimizin anlayabilecekleri şekilde Türk İşaret Dili alfabesi de dikkate alınarak bu kitaplar hazırlandı. Bunun ardından da inşallah yine aynı şekilde bu kardeşlerimize yönelik kısa süreler, namaz duaları ile ilgili kitaplarımızda Diyanet İşleri Başkanlığımızın Dini Yayınlar Genel Müdürlüğü bünyesinde çalışmalar devam ediyor. Bu yıl içeresinde de inşallah bu kitaplarımıza çıkacak." dedi.

İşitme engelliler için hazırlanan kitapları ücretsiz dağıttıklarını aktaran Keskin, Gaziantep il Müftülüğü olarak da yaklaşık 3-4 yıldır bu çerçevede yoğun çalışmalarının devam ettiğini belirterek, hem görme hem de işitme engellilere yönelik çalışmalarının bundan sonraki süreçte de devam edeceğine işaret etti.

Gaziantep İl Müftülüğü Engelliler Koordinatörü Ahmet Mansur da İslam'ı, Kur'an-ı Kerim'i, Allah'ı ve Peygamberi öğrenmek için hiçbir engelin "engel" olmadığına inandıklarını söyledi.

"Kalplerinde 'engel' olmayan bu kardeşlerimiz Kur'an'ı öğreniyorlar"

Mansur, "İşitme engelli kardeşlerimiz, bu açtığımız kursta 1 Nisan'dan itibaren Kur'an-ı Kerim ve dini bilgiler öğreniyorlar. Öğrendikleri çok zaman gayet mutlu oluyorlar. Bizler de bu noktada hayatlarına katkıda bulunduğumuz için Rabbimize şükür ediyoruz. Gaziantep'te, Gaziantep İl Müftümüz Ahmet Çelik hocamızın öncülüğünde bütün engelli kardeşlerimize 'dini rehberlik' noktasında hizmet etmeye çalışıyoruz. Görme engelli kardeşlerimize Hoşgör Kur'an Kursumuzda hafızlık eğitimi veriyoruz. Ulu Camii'nde işitme engelli bayanlara yönelik kurs açtık. İki yıldır Kuran'ı Kerim, dini bilgiler öğreniyorlar. Bu sene de Ali Süzer İşitme Engelliler Lisesi'nde işitme engelli bu genç kardeşlerimiz, gönüllerinde ve kalplerinde 'engel' olmayan bu kardeşlerimiz Kur'an-ı Kerim'i ve dini bilgileri öğrenmeye çalışıyorlar. İnşallah bu hizmetlerimiz devam edecektir. Yeter ki engelli kardeşlerimiz bizden bu kursları açmamız istesinler. Biz o kardeşlerimize 'dini rehberlik' noktasında her türlü hizmete hazırız." diye konuştu.

Şehitkamil İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Din Öğretimi Şube Müdürü Yusuf Alçık da İl ve İlçe Müftülüğü ile birlikte işitme engelli öğrenciler için böyle bir kursun açılmasının son derece önemli olduğunu ifade etti.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.