Gaziantep'te "eTwinning Bölgesel Çalıştayı" yapıldı
Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim ve Yenilik Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından koordine edilen "eTwinning Bölgesel Proje Hazırlama Çalıştayı" Gaziantep'te yapıldı.
Türkiye Ulusal Destek Servisi tarafından "eTwinning" faaliyetlerinin yaygınlaştırılması ve kaliteli projeler üretilmesi için gerçekleştirilen bölgesel çalıştayı Gaziantep Milli Eğitim Müdürlüğü'nün ev sahipliğinde yapıldı.
Çalıştay'a Gaziantep, Adana, Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Mardin, Mersin, Osmaniye ve Şanlıurfa olmak üzere 10 ilden farklı branş ve seviyeden "eTwining" faaliyetine yeni başlayan toplam 160 öğretmen ve il koordinatörleri katıldı.
Bir otelde bugün başlayan çalıştaya, öğretmen ve il koordinatörlerinin yanı sıra, Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü Eğitim Teknolojileri Geliştirme ve Projeler Daire Başkanı Hakan Bücük ile Eğitim Yayınları ve İçerik Yönetimi Daire Başkanı Mehmet Rüşen, İl Milli Eğitim Müdürü Cengiz Mete ve Gaziantep Üniversitesi Öğretim Üyesi Mehmet Başaran da katıldı.
Başta "Fatih Projesi" olmak üzere Milli Eğitim Bakanlığı tarafından eğitimde teknolojinin kullanımının önemine, öğretmenlerin mesleki gelişimlerini destekleyen çalışmaların önemine değinilen çalıştayda, Gaziantep'in özverili çalışmalarına vurgu yapıldı.
Gaziantep'te 2017 yılında aktif olarak 90 proje olduğu, bunlardan yaklaşık 50 tanesinin tamamlanarak 7 tanesinin ulusal kalite ödülüne layık görüldüğü ve bir okulun ise "Move To Learn" kapsamında Avrupa hareketliliği kazandığı belirtildi.
"eTwinining" çalışmalarına önümüzdeki yıllarda Gaziantep'ten katılımın arttırılması ve yaygınlaştırılması için çalışmaların yapıldığı bildirildi.
3 gün boyunca sürecek çalıştayda, "eTwinning Nedir?", "eTwinning'de öğretmenlere sunulan kişisel ve mesleki gelişim imkânları nelerdir? Ve eğitimde değişim ve dönüşüm, "EBA eTwinning entegrasyonu", "Eğitimde teknoloji kullanımı", "Web 2.0 araçları", "Proje tabanlı eğitimi", "Stem", bilinçli ve güvenli internet kullanımı konularında eğitimler verileceği kaydedildi.
Öte yandan, çalıştayda, bölgeden katılan öğretmenlerin illerindeki okulda hazırladıkları projeler de sergilendi.
Bugün başlayan ve 3 gün sürecek çalıştay ile ilgili İLKHA'ya bilgi veren Milli Eğitim Bakanlığı eTwinning Ulusal Koordinatörü Mehmet Fatih Döğer, 2005 yılında Avrupa'da başlayan ve 42 ülkede uygulanan projenin Türkiye'de ise 2009 yılında başladığı bilgisini verdi.
Döğer, "Aslında bu projenin sekiz yıllık bir geçmişi var. Hem proje sayısı hem öğretmen sayısı hem de proje sisteme giriş sayısı, öğretmenlerin ve okul sayısı anlamında 2005 yılında başlamasına rağmen projemiz şu an Avrupa'da birinci sırada yer almaktadır. Şu an istatistiklerde birinci sıradayız. Bu proje kapsamında Avrupa'daki öğretmenlerle Türkiye'deki öğretmenleri buluşturan proje kapsamında da öğretmenlerin proje yapmalarını sağlayan ve aynı zamanda da kendi kişisel gelişimlerini ve mesleki gelişimlerine, derslerinde teknoloji kullanmalarına katkı sağlayan bir faaliyet." dedi.
Milli Eğitim Bakanlığının Fatih ve Eğitim Bilişim Ağı (EBA) projelerinin hizmet içi ayağı olan 'eTwinning'in uluslararası bir proje olduğunu belirten Döğer, projenin Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Teknoloji Eğitim Müdürlüğü tarafından yapıldığı bilgisini vererek, şunları söyledi:
"Bu proje 81 ilde yapılmaktadır. Şu anda bizim 83 il koordinatörümüz var. Paralel ve yatay düzlemde çalışmalar yapıyoruz. Koordinatörlerimizle düzenli olarak toplantılar yapıyoruz. Yüz yüze ve çevrimiçi yani internet üzerinden görüşmeler yapıyoruz. Öğretmenlerimiz de buna katılım sağlıyorlar. Buradaki amacımız öğretmenlerin derslerinde teknoloji, akıllı tahta, etkileşim tahtası, tabletleri ve diğer donanımları kullanmalarını sağlamaktır. Aynı zamanda eğitim bilişim ağı ders içeriklerini bu vesileyle öğretmenlerimizde yaygınlaştırmaya çalışıyoruz."
Avrupa Birliği ile ilgili projelerde, proje ve öğretmen sayısında şu anda dünyada bir numara olduklarını ifade eden Döğer, öğretmenlerin dünyadaki bütün öğretmenlerle çevrimiçi ortamlarla iletişim kurabildiği bilgisini vererek, son olarak şunları kaydetti:
"Bugün Gaziantep'teyiz, Gaziantep'te de öğretmen eğitimimiz var. Yaklaşık üç gün sürecek öğretmen eğitimi kapsamında öğretmenlere acaba biz ne yapabiliriz, onlarla derslerinde etkili ve yaygın amaca yönelik teknoloji kullanımı ile ilgili eğitimler olacak. Proje, sistem üzerinden yürüyor. Öğretmenlerimiz programa kayıt oluyor, biz onları onaylıyoruz. Öğretmen olup olmadıklarını kontrol ediyoruz. Çünkü öğretmen olması bizim için önemlidir. Onayladıktan sonra sistem üzerinde ortak aramaya başlıyor ve isterlerse yurt dışındaki ve yurt içindeki toplantılara katılabiliyorlar. Bizim öğretmenlerimizin düzenli olarak proje yapan, Avrupa kalite etiketi alan öğretmenlerimiz var." (İbrahim Koçyiğit - İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.