Gaziantep’te hatimle teravih kılınan camiler yoğun ilgi görüyor

Gaziantep’te hatimle teravih kılınan camiler yoğun ilgi görüyor

Gaziantep’in her mahallesinde en az bir camide olmak üzere toplam 10 camide kılınan hatimle teravih namazına vatandaşlar yoğun ilgi gösteriyor.

Her ramazan ayında olduğu gibi bu yıl da Gaziantep İl Müftülüğü tarafından kent genelinde 10 camide hatimle teravih namazı kılınıyor. Teravih namazının yanı sıra hatmin de sevabından yararlanmak ve 11 ayın sultanı ramazan ayını ibadetle geçirmek isteyen vatandaşlar, önceki senelerde olduğu gibi bu sene de hatimle teravih namazı kılınan camilere akın ediyor.

Anadolu'nun köklü bir geleneği olan ve bir ara unutulmaya yüz tutan ancak son yıllarda halkın tekrar teveccüh gösterdiği hatimle teravih namazına katılan vatandaşlar, ramazanda önemli bir geleneği de devam ettiriyor.

Aralarında Nuri Mehmet Paşa, Tekke ve Alauddevle Camii gibi tarihi camilerin de bulunduğu toplam 10 camide hatimle teravih namazı geleneği devam ettirilirken, vatandaşlar da bu camilerde kılınan hatimle teravih namazına yoğun ilgi gösteriyor.

Asırlardır uygulanan hatimli teravih namazı geleneği merkez Şehitkamil ilçesi Çıksorut Mahallesi’ndeki Mustafa Seven (Çıksorut) Camii’de 7 yıldır aralıksız bir şekilde sürdürülüyor.

Yatsı namazının kılınmasının ardından başlayan hatimle teravih namazının her rekâtında imam hatip ve hafızlar tarafından bir sayfa Kur'an-ı Kerim okunuyor. 20 rekâtta bir cüzün tamamen okunduğu namazı kılan vatandaşlar, hem namazını kılmış hem de hatim yapmış oluyor.

Ramazan ayının en önemli ibadetlerinden birinin de teravih namazı olduğunu belirten Mustafa Seven (Çıksorut) Camii İmam Hatibi Abdulkadir Yamaçoba, hatimle kılınan teravih namazına vatandaşların büyük bir ilgi gösterdiğini söyledi.         

Ramazan ayının bütün İslam âlemine huzur ve selamet getirmesini dileyen Yamaçoba, “Ramazan ayı feyiz ve bereket ayıdır. Ramazan ayı yılda bir defa geliyor. Gaziantep'te sekiz yıldır görev yapıyorum. 7 yıldır camimizde teravih namazı hatimle kılınıyor. Rabbim inşallah ecir ve sevabını da bizlere verir diye umuyoruz.” dedi.

Hatimle teravih namazı geleneğinin cemaat tarafından da önemsendiğini, teravih namazında dolan camiye kentin farklı yerlerinden de gelindiğini dile getiren Yamaçoba, mübarek ayın her günü bir cüz okunarak teravih namazı kılındığını, ayın bitiminde de Kuran-ı Kerim'in hatmedilmiş olduğunu ifade etti.

"Hatimle kılınan teravih namazı daha faziletlidir"

Yamaçoba, "Normal teravih namazı yarım saat sürüyorsa hatimle teravih namazı ise yaklaşık bir buçuk saat sürüyor. Tabi özellikle hatimle teravih namazını tercih eden kardeşlerimiz var. Uzak yerlerden camimize geliyorlar. Buralara kadar gelip bizimle beraber hatimle teravih namazına iştirak ediyorlar. Namazlarını bizimle beraber burada eda ediyorlar. Elbette normal teravih namazıyla hatimle teravih namazı arasında bir fark vardır. Hatimle kılınan teravih namazı daha faziletlidir." ifadelerini kullandı.

Hatimle teravih namazı geleneğini diğer ramazanlar da sürdüreceklerini sözlerine ekleyen Yamaçoba, imkânı ve şartları müsait olan Müslümanların teravihi hatimle kılmalarını tavsiye etti.

Hatimle teravih namazına katılan vatandaşlar ise bu namazı kılmaktan büyük bir feyiz aldıklarını ve diğer camilerde de bu geleneğin yaşatılması gerektiğini belirttiler.  

Camilerinde 7 yıldır hatimle teravih namazı kılındığını dile getiren Hasan Dağlıoğlu, "Hatimle teravih namazının normal namazdan daha faziletli olduğunu düşünüyorum. Bu namazı kılmakla aynı zamanda Kur'an-ı Kerim’i de hatim etmiş oluyoruz. Hatimle teravih namazı çok uzun sürmüyor. Bazıları hatimle teravih namazını bir buçuk 2 saat sürüyor zannediyor. Hatimle teravih namazı normal teravih namazına göre 5-10 dakika fazla sürüyor." dedi.  

Her ramazan ayında hatimle teravih namazı kıldığını belirten Abdulkadir Öztuğ da "Hatimle teravih namazı kılmak daha güzel, faziletli oluyor, daha çok hoşumuza gidiyor. Zevkle ve aşkla hatimle teravih namazımızı kılıyoruz. Allah'a hamd olsun, her ramazan hatimle teravih namazına katılıyoruz." şeklinde konuştu.

Mustafa Döner ise "Bu namazın fazileti ve mükâfatı daha çok olduğundan dolayı bu camiye geliyoruz. Allah hocalarımızdan razı olsun. Hatimle teravih namazı kılmak daha sevaplıdır, bundan dolayı biz de bu namazı tercih ediyoruz." diye konuştu.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.