Gaziantep'te hayvan pazarlarında durgunluk yaşanıyor
Kurban Bayramı öncesi hayvan pazarlarında durgunluk yaşanıyor. Hayvan pazarında sık sık pazarlık yapılmasına rağmen kurbanlık alan yok.
Kurban Bayramı’na sayılı günler kala kurbanlıklar hayvan pazarlarında görücüye çıktı. Gaziantep’teki hayvan yetiştiricileri, piyasanın durgun olduğunu ve bayram arefesinde yoğunluğun artmasını ümit ettiklerini söylediler.
Kurban Bayramı’nın en büyük telaşı canlı havyan pazarlarında yaşanıyor. Sıkı sıkıya yapılan pazarlıklar her sene farklı görüntülere sahne olurken, bu yıl canlı hayvan pazarında beklenen hareketlilik henüz oluşmadı.
Küçükbaş hayvanların bin liradan başladığı ve 2 bin liraya kadar alıcı bulduğu hayvan pazarında büyükbaş hayvanlar ise kilo hesabına göre satışı yapılıyor. Büyükbaş hayvan fiyatları ise 19-20 TL’den başlıyor.
Vatandaşların ilk günlerde pazara gezmek için geldiğini, fiyat araştırması yaptıklarını belirten hayvan yetiştiricileri, birçok vatandaşın aldığı kurbanlığı barındıracak yeri olmadığı için alım işini arefe günü ya da bayramın birinci gününe bırakmayı tercih ettiklerini söylediler.
Hakkari’nin Yüksekova ilçesinden küçükbaş hayvanlarını satmak için Gaziantep’e geldiğini ve beklediği satışların olmamasından dolayı kaygılı olduğunu belirten Kerem Bülbül, ümidini arefe ve bayramın ilk gününe bağladığını söyledi.
“Masrafımızı bile çıkartamıyoruz”
Kurbanlık hayvan sayısında bir sıkıntı olmadığını, ancak fiyatların artan hammadde fiyatları dolayısıyla geçen yıla oranla yüzde 15 zamlı olduğunu belirten Bülbül, şunları söyledi:
“Kurbanlık getirdik ama satamıyoruz. İthal hayvan bizim satışlarımızı öldürdü. Bu konudan dolayı şikâyetçiyiz. Neden ithalat yapılıyor? Biz alım ve satımda zarar ediyoruz. Masrafımızı bile çıkartamıyoruz. Masraflarımız çoktur. Piyasa günden güne düşüyor. Biz para kazanamıyoruz. İthal mal bizim malımızı öldürdü. Yem ve arpa pahalı, piyasada bir durgunluk var. Hayvanlarımız satılmıyor. Ben 18 lira diyorum ama kimse almıyor. Şu an fiyatlarımız 18 liradan başlıyor. Fiyatlar bayrama doğru düşer mi düşmez mi belli olmaz. Çünkü tüm hayvanlarımız elimizde kakmış, belli olmaz.”
“Fiyatlar yüksek, millet çekimser”
Vatandaşın alım gücü kısıtlı olduğundan dolayı satışlarda düşüklük olduğunu söyleyen Cuma Türkmen de, “Fiyatlarda yüksek. Fiyatların da yüksek olmasından dolayı millet biraz çekimser kalıyor ve şu anda fiyatlar 18-19 liradan satılıyor. Ama bu fiyatlar vatandaşlarımıza 19-20 liradan aşağı yansımaz. Arpa ve samanın kilosu bir lira olmuş. Alan ne yapsın, satan ne yapsın? Allah yardım eylesin. Piyasa durgun ve dolardan dolayı piyasa çok bozuktur. Herkes malı paraya bağlamış, para kazanıyor gibisine yani maldan mal almıyorlar. Onun için biraz sıkıntı yaşıyoruz. Burada kuru kalabalık var. Çünkü milletin alım gücü yoktur. Satışlarımızda durgun. Ama inşallah bayrama birkaç gün kala bir hareketlilik olur diye ümit ediyoruz. Allah’a şükür hayvanda sıkıntımız yoktur.” diye konuştu.
“Kantardaki hileye dikkat!”
Kurbanlık fiyatlarının 19-20 liradan başladığı bilgisini veren Önder Yıldız, şu ifadeleri kullandı: “Satışlarımız güzel, bu yıl hayvanımız da yeterince var. Ama yalnız vatandaşlar şuna dikkat etsinler. Fiyatlar şu anda 19-20 lira arasında değişiyor. Ama 17 liraya hayvan satan var. 17 liraya küçükbaş hayvan yok. Vatandaşlarımız kantarda hile yapanlara dikkat etsin. 50-60 kiloluk hayvan aldınız mı, en az 30 kilo et vermesi lazım. Ama hayvanın kilosunu 17 liraya veren hayvanı 10 kilo fazla tartıyor, 18-20 kilo et çıkıyor. Bu defa da vatandaş ‘hayvan pahalı’ diye şikâyet ediyor. Şu an toptan 18-19 liradan satılıyor.”
“Türkiye’de dişi hayvan kesimi yasak olmadığı müddetçe üretim olmaz”
Türkiye’de dişi hayvan kesimi yasak olmadığı müddetçe üretimin olamayacağını ifade eden Yıldız, “Kurban bizim dini vecibemizdir. Herkes kurbanını keser. Etten dolayı sorun olmaz. Tarım Bakanımızın geçen gün açıkladığı rakamlarda geçen sene 4,5 milyon küçükbaş hayvan olduğu belirtildi. Ama bu yıl kayıtlı olan 5,5 milyon küçükbaş hayvan var. Bu sene yeterince kurbanlık var. İthalata gerek yok. Dişi hayvan kesiminin önüne geçsinler. Türkiye’de dişi hayvan kesimi yasak olmadığı müddetçe bu üretim olmaz.” dedi.
Faruk Özlü de, “Hayvan yetiştiricileri mecbur masraf etmiş, bütün masraflar cebinden gidiyor. Millet perişan, yazıktır. Bunu böyle yapmamaları lazımdır. Şu anda satış yok. Hiçbir kişi bile bir hayvan almıyor. Adam asgari ücretle çalışıyor. Aldığı maaş bin 600-800 lira. Ev kirası, elektrik, su, ailesinin geçimi var. Alım gücü de bizi etkiliyor. Hayvan yetiştiricileri 16-17 liradan hayvan almış ve 4-5 aydır masraf etmiş bunun hakkı 20 liradır.” dedi.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.