Gaziantep'te Ramazan Bayramı için günde 60 ton baklava hazırlanıyor
Ramazan Bayramı'na sayılı günler kala baklavanın başkenti olarak bilinen Gaziantep genelinde günde ortalama 60 ton “Antep baklavası” hazırlanıyor.
Gastronomi şehri Gaziantep'te baklavacılar, Ramazan Bayramı öncesi Türkiye'nin ve dünyanın çeşitli yerlerinden gelen yoğun siparişleri karşılayabilmek için yoğun bir mesai harcıyor. Baklava siparişlerini karşılayabilmek amacıyla gece-gündüz demeden çalışan baklavacılar, günde 12 saat hiç ara vermeden çalışıyor.
Avrupa Birliği tarafından tescil edilen "Antep Baklavası"nın üretildiği gastronomi şehri Gaziantep'teki baklavacılarda bayram telaşı yaşanıyor. Bayramların kendileri için yoğun çalışma dönemi ve ek mesai anlamına geldiğini belirten baklavacılar, her aşaması bin bir zahmet ile geçen baklavanın siparişlerini yetiştirmek için yoğun bir çaba harcadıklarını söylediler.
Ramazan Bayramı’na sayılı günler kala bayram sofralarının gözdesi ve olmazsa olmazı olan baklava siparişlerinin artmasıyla birlikte Gaziantepli baklava üreticileri de talebi karşılamak için fazla mesai yapıyor. Yurt içi ve yurt dışından baklava siparişi alan baklavacılar, günlük 60 ton baklava üretiyor.
Baklava ustası Levent Aktaş, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, Ramazan Bayramı'na sayılı günler kala gece ve gündüz demeden baklava ürettiklerini ve siparişleri karşılamaya çalıştıklarını söyledi.
Aktaş, yurt içi ve yurt dışında bulunan müşterilerinden gelen yoğun baklava siparişlerini yetiştirmeye çalıştıklarını belirterek, şu anda günlük olarak 60 ton baklava üretimi yaptıklarını, bu rakamın 100 tona kadar çıkacağını belirtti.
Ramazan Bayramı dolayısıyla yoğun bir tempo içerisinde olduklarını, bayrama sayılı günler kala kentte tatlı bir heyecanın yaşandığını belirten Aktaş, şunları söyledi:
“Mübarek Ramazan ayının artık son günlerine yaklaştığımızdan dolayı Gaziantep'ten tüm Türkiye’ye ve dünyaya müşterilerimizin vasıtasıyla ürünlerimiz gidiyor. Biz de bu kapsamda bütün hazırlıklarımızı tamamladık. İnşallah bu bayramda her zamanki gibi yine yoğun geçer. Yine Gaziantep baklavasını tüm Türkiye’ye ve dünyaya tattırırız. Halkımızın ve dünya insanlarının ağzını baklava ile tatlandırırız. Şeker tadında bir bayramın geçmesine vesile oluruz.”
Günde 12 saat hiç ara vermeden çalıştıklarını ve bayrama bir-iki gün kala ise 24 saat mesai yaptıklarını belirten Aktaş, “Mesailerimiz şu anda normal seviyelerde gidiyor. Ama bayrama birkaç gün kala biz bu kapasitemizi artırıp, çok yoğun şekilde çalışıp ürünlerimizi yetiştirmeye çalışacağız. Şu an işlerimiz çok şükür iyidir. Yoğunluğumuz başladı. İnşallah son bir gün kala da daha yoğun bir şekilde siparişlerimizi yetiştirmeye çalışacağız.” ifadelerini kullandı.
Son zamanlarda özellikle yurt dışındaki müşterilere "online sipariş" şeklinde çalıştıklarını ifade eden Aktaş, ürünlerini kargonun gittiği her yere gönderdiklerini belirtti.
Baklavaları el emeği ile yaptıklarını belirten Aktaş, “Yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Tabi bütün taleplere cevap vermek biraz zor. Ama biz yine de tüm siparişleri değerlendiriyoruz. Üretimimizi ise ona göre yapıyoruz. Genelde bayram baklavası Gaziantep'ten karşılanıyor. Ama İstanbul gibi büyük illerden karşılanıyor.” şeklinde konuştu.
Fıstık fiyatları yüksek olmasına rağmen baklava fiyatlarına pek bir zam yapmadıklarını belirten Aktaş, “Bir ara 210 liraya kadar çıkan fıstık fiyatlarından dolayı biz yine de fedakârlık yapıp, baklavaya zam yapmadık. Şu anda da fıstık fiyatları 170-180 seviyelerine düştü. Halen direniyoruz. İnşallah bir-iki aya kadar da yeni mahsuller çıkarsa fiyatların biraz daha düşeceğine inanıyorum. Bu vesileyle de biz zam yapmadık. İnşallah bu fedakârlığın sonunda güzel bir müjde ile yeni mahsuldeki bol ürünle fiyatlarda biraz daha düşerse bizde bu fedakârlığımızın karşılığını alacağız.”diye konuştu.
Yoğun siparişlere yetişmeye çalıştıklarını belirten Aktaş, “Bayram dolayısıyla biz tam kadro çalışıyoruz. Gaziantep’te yaklaşık şu an 50-60 ton baklava üretiliyor. Ramazan Bayramı dolayısıyla bu tonajında iki katına çıkacağını inanıyorum. İnşallah son günlerde Gaziantep'ten hem Türkiye hem tüm dünyaya 100 ton gibi baklava üretimi yapılacaktır.”diye belirtti. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.