Gaziantep’teki bazı siyasi partiler “Medeniyet Şehri Projesi”ne karşı çıktı

Gaziantep’teki bazı siyasi partiler “Medeniyet Şehri Projesi”ne karşı çıktı

Gaziantep’teki bazı siyasi partiler, 5’nci Zırhlı Tugay Komutanlığı arazisinin imara açılmasına karşı ortak bildiri yayımladı.

Saadet Partisi, Gelecek Partisi, DEVA Partisi, İYİ Parti, CHP, Demokrat Parti ve Doğru Parti Gaziantep il başkanlarının imzaladığı bildiride, Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin “Medeniyet Şehri Projesi”ne karşı “Gaziantep Medeniyet Ormanı Projesi”ni önerdiler.

Şehitkamil ilçesinde bulunan 5’inci Zırhlı Tugayı Komutanlığı’nın bulunduğu ormanlık alanının imara açılacağı iddia edilen bildiride, Zırhlı Tugay Komutanlığı’nın mevcut arazisinin değerlendirilmesiyle ilgili Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin aldığı karara itiraz edildi.

Dülük Baba Ormanı’nın yanı başına bina yapılmasına karşı çıkılan bildiride, söz konusu alanın Dülük Baba Orman alanı ile bütünleştirilerek Gaziantep’e geniş bir orman alanı kazandırılması istenildi.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin sivil toplum kuruluşlarının itiraz gerekçelerini görmezden geldiği belirtilen bildiride, “Bu hareket Gaziantep’in ortak akıl geleneğiyle uyuşmamaktadır. Büyükşehir Belediyesi tek taraflı bir kararla imar planını gerçekleştirmek yerine ilgili meslek odalarının ve uzmanların görüşleri doğrultusunda bu bölgeyi orman alanına dönüştürmek için tekrar düşünmelidir.” denildi.

5’inci Zırhlı Tugay Komutanlığı’nın mevcut arazisinin değerlendirilme biçiminin iklim ve çevre şartları, yargı kararları, nüfus ve konut planlaması, Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği ile Büyükşehir Belediye Kanunu’na aykırı olduğu belirtilen açıklamada, “Gaziantep, geleceğimiz ve çocuklarımız için projeden derhal vazgeçilmeli ve burayı ormanlaştırma çağrısı yapıyoruz. Bizler yedi siyasi parti olarak Gaziantep’in geleceğinin daha yeşil, doğa ile iç içe bir şekilde kurgulanması gerektiğini düşünüyoruz. Gaziantep’in açık ve yeşil alan varlığı incelendiğinde, kişi başına düşen açık ve yeşil alan miktarı bakımından birçok ilin gerisinde kalmakta ve kent ormanlarından yoksun görünmektedir. Bu anlamda Tugay arazisindeki orman alanının korunması ve yanı başındaki çorak arazinin imara açılması yerine ormanlaştırılmasını talep ediyoruz. Yine Tugay arazisinde medeniyete atıfta bulunulacak bir proje gerçekleştirilmek isteniyorsa burada ‘Medeniyetler Şehri’ değil, ‘Medeniyetler Ormanı Projesi’ gerçekleştirilmelidir. Uzun vadede yüzölçümü 1000 hektara yani yaklaşık 10 milyon metrekareye ulaşan bu alanı Dülük Baba Ormanı ile bütünleştirmek, şehrin kuzeyinde bir orman alanı oluşturmak şehrimizin geleceği için yapılabilecek belki de en iyi adım olacaktır. Toplumun tüm kesimlerinden destek bulacak ve hatta Türkiye’ye örnek olacak bu öneri şehrin yalnızca bugününü değil yarınını da kurtaracaktır.” ifadeleri yer aldı.

Bildirinin devamında, “Bizler yetkililere hatırlatmayı sorumluluk olarak görüyoruz unutmayın; Dülük Ormanı’nın arazisi de yalnızca yarım asır önce çorak özellikleri göstermekteydi ama bugün kentin nefes aldığı alan oldu. Bu sebeple mevcut arazi koşulları, ormanlaştırmaya engel unsurlar olarak görülmemeli, burayı çocuklarımıza, geleceğimize geniş bir orman olarak miras bırakmalıyız. Açık ve net olarak belirtmek istiyoruz; mevcut durumda Büyükşehir Belediyesi’nin yapmak istediği proje yasalara ve kent ihtiyaçlarına uygun değildir. Hukuki olarak yeni imar planı Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği’nin 25/1. Maddesine aykırılık oluşturmaktadır. Kaldı ki 1/25000 ölçekli nazım imar plan notlarının 34. Sayfa, 3.2.23.2. maddesinde askeri alanlar taşınsa dahi askeri alanlara konut ticaret gibi kullanımlar getirilemeyeceği yasada açık olarak belirtilmiştir. Belediye yetkililerinin de çok iyi bildiği üzere 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu’nun Büyükşehir belediyesinin görev ve sorumlulukları başlıklı 7. Maddesinin gerektirdiği proje, yapım, bakım ve onarım işleriyle ilgili her ölçekteki imar planları dışındaki 1/1000 ölçekli uygulama imar planı yapımında doğrudan yetkisinin bulunmadığı da ortadadır. Pek çok belediyenin buna karşı olarak yaptığı birçok imar planı bağımsız mahkemeler tarafından iptal edilmiştir.” ifadelerine yer verildi.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin gerekçelerinin hukuksal ve ihtiyaçsal dayanaklardan yoksun olduğu iddia edilen bildiride, son olarak şu ifadeler yer aldı:

“Öte yandan yaptığımız araştırmalar ve ulaştığımız veriler Büyükşehir Belediyesi’nin dile getirdiği gibi bir konut ihtiyacının söz konusu olmadığını ortaya koymuştur. Şöyle ki Şehitkamil ilçesinin yıllara göre nüfus artışına bakıldığında son 10 yıl içerisinde ortalama yıllık 16 bin kişilik nüfus artışı olduğu görülmektedir. Ortalama yıllık bu nüfus artışına göre ise 16 bin kişi, 4 kişilik hane ve 4 bin adet yıllık konut ihtiyacı demektir. Şehitkamil ilçe sınırları içerisinde sadece Kuzeykent, İbrahimli 2, Beykent, Çamlıca bölgeleri ve kentsel dönüşüm alanlarına önerilen konut ve nüfus projeksiyonları da dikkate alındığında, Şehitkamil ilçesinin konut ihtiyacının kat be kat karşılandığı görülecektir. Bu nedenle bizler söz konusu plan tadilatı planlama ve şehircilik ilkelerine ile üst ölçek kararlarına aykırı olduğundan kamu yararı ve üstün kamu yararı taşımadığından ve özellikle de Gaziantep’in ihtiyaç duyduğu yeni orman alanlarını ve bu yönde oluşan kamuoyunu beklentisini karşılayamadığı için Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Fatma Şahin’i uyarıyor ve geleceğimiz için çocuklarımız için Gaziantep için sorumlu davranmaya davet ediyoruz.” 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.