Gelir vergisinde oluşan adaletsizlik bir an önce giderilmeli
Eğitim-Bir-Sen Şanlıurfa Şube Başkanı yaptığı açıklamada, gelir vergisinde yapılan oran artışına tepki göstererek, oluşan adaletsizlik bir an önce giderilmesi gerektiğini söyledi.
Eğitim-Bir-Sen Şanlıurfa Şube Başkanı İbrahim Coşkun, gelir vergisinde yapılan oran artışına tepki göstermek amacıyla İl binasında bir basın açıklaması düzenledi.
Gelir vergisinde yapılan oran artışına tepki gösteren Eğitim-Bir-Sen Şanlıurfa Şube Başkanı İbrahim Çoşkun, gelir vergisinde oranlar değil matrahların artırılması gerektiğini belirterek, şunları söyledi:
"Gelir vergisinde oranlar değil matrahlar artırılmalıdır. Ücret gelirinin vergilendirilmesinde iki temel parametre olduğu bilinmektedir. Birincisi oran, ikincisi ise oranın uygulanacağı matrahtır. İçinde bulunduğumuz süreçte her iki parametre açısından ücretli çalışanlar aleyhine sonuçlar doğuracak gelişmeler söz konusudur. Bunlardan birincisi oranla ilgilidir ki; yüzde 27 oranının uygulandığı ikinci dilimde oran yüzde 30'a çıkarılmak istenmektedir. İkinci sorun geçmişten bugüne gittikçe derinleşen matrah sorunudur ve bu sorun oran artışına denk gelecek mağduriyetler üretmiştir ve eğer gereken müdahale yapılmazsa üretmeye de devam edecektir."
Çoşkun, "Verginin hesaplanmasına esas matrah her yıl güncellenmektedir. Bu güncelleme Vergi Usul Kanunu’nun 298’nci maddesine göre hesaplanan 'Yeniden Değerleme Oranı' üzerinden yapılmaktadır. Yeniden Değerleme Oranı, ticari kazanç erbabının kazançlarının vergilendirilmesinde amortismana tabi olan kıymetlerin yıllar itibari ile kıymetlerini belirlemek için Maliye Bakanlığı’nca kullanılan bir katsayıdır. Kamu görevlisi noktasında ortak sıfata sahip olmalarına karşın farklı statülerde istihdam edilen kamu görevlilerinin varlığı, gelir vergisi uygulamasında da farklılıklara yol açmaktadır. Aynı unvan altında ama farklı statülerde çalışan kamu görevlileri arasında, gelir vergisi matrahı ve dolayısıyla ödedikleri gelir vergisi tutarı yönüyle küçümsenmeyecek farklılıklar bulunmaktadır. 657 sayılı kanuna tabi mühendis ile 399 sayılı KHK’ye tabi olarak KİT’lerde görev yapan mühendisin 'eşit işe eşit ücret' anlayışıyla gelirleri eşitlenmeye çalışılırken 'aynı unvana ya da eşit gelire eşit vergi' yaklaşımının ortaya konmasından ısrarla kaçınılmaktadır." dedi.
"Gelir vergisinde oluşan adaletsizlik bir an önce giderilmeli"
Gelir vergisinde oluşan adaletsizliğin bir an önce giderilmesi gerektiğini söyleyen Çoşkun, "Aynı unvanla farklı statülerde kamuda görev yapan ve kamu hizmeti sunan kamu görevlileri arasında vergi kaynaklı farklılığın, bir tarafın aleyhine gelir kaybının oluşturulmasının hukuki açıdan dayanağını bulmak ve üretmek de imkânsızdır. Sosyal güvenlik hakkı yönüyle aynı ölçütlere, emekli maaşı ve ikramiyesi açısından yanı oran ve tutarlara, ek ödeme noktasında birbirlerine eşitlenmeye çalışılan bu kamu görevlilerinin konu vergi olduğunda farklı matrahlara tabi tutulması kesin bir adaletsizliktir. Bu adaletsizliğin de bir an önce giderilmesi gerekmektedir. Yöntemi çok basittir. Gelir vergisi matrahına dâhil edilecek gelir kalemleri boyutuyla, KİT personelinin 657 sayılı kanuna tabi kamu görevlileriyle aynı duruma getirilmeleri gerekmektedir. Daha açık bir ifadeyle, gelir vergisi matrahında KİT personelinin matrahı, 657 sayılı kanuna tabi personelin tabi olduğu tutara göre belirlenmelidir. Tıpkı, ek ödemede olduğu gibi, tıpkı emekli maaşı ve ikramiyesinde olduğu gibi." ifadelerini kullandı.
Gelir vergisindeki yeniden değerleme oranın da ÜFE yerine TÜFE’nin esas alındığı bir sistemin hayata geçirilmesi gerektiğini belirten Çoşkun, "Bu noktada, gelir vergisine ilişkin mevcut adaletsizliklerin giderilmesi yönünde adım atılmasını beklerken, aksi yönde bir irade ile yüzde 27’lik oranın yüzde 30’a yükseltilmesi yönünde düzenleme yapılması; adaletsizliğin sona ermesine değil derinleştirilmesine çaba sarf edildiği kanaati uyandırmaktadır. Bu çerçeve, gelir vergisine ilişkin düzenlemede oranların artırılması yönünde ortaya konan iradenin geri çekilmesi ve gelir vergisine esas matrahların özellikle yüzde 15’lik dilim açısından geçmiş dönem kayıplarını da telafi edecek şekilde yükseltilmesi gerekmektedir. Bu yöntemle, gelir vergisinin, kamu görevlileri başta olmak üzere emekleriyle gelir elde edenler açısından 'gelir azaltıcı' vasfı önemli oranda sona erecektir. 'Vergilendirilmiş kazanç kutsaldır' sloganının yanına 'vergide adalet esastır' afişinin eklenmesi için içinde bulunduğumuz süreç iyi değerlendirilmeli; yüzde 27’lik oranın 3 puan artışla yüzde 30’a çıkarılması yanlışından vazgeçilmeli ve gelir vergisinde yeniden değerleme oranın da ÜFE yerine TÜFE’nin esas alındığı sistem hayata geçirilmeli tekliflerimizi karşılayacak düzenlemeler gerçekleştirilmelidir." şeklinde konuştu.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.