Gercüş'te tohumu bitme aşamasına gelen şalgam için harekete geçildi

Gercüş'te tohumu bitme aşamasına gelen şalgam için harekete geçildi

Şalgam ve üzümüyle meşhur olan Batman Gercüş ilçesinde tohumu bitme noktasında olan beyaz şalgam için Gercüş Ziraat Odası harekete geçti.

Batman’ın beyaz şalgam (şêlim) ve üzümüyle meşhur Gercüş ilçesinde tohumu bitme noktasında olan beyaz şalgam için Gercüş Ziraat Odası harekete geçti. Beyaz şalgam ve Gercüş’ün değeri olan birçok ürünün tohumları üretilmeye başlandı.

Yaklaşık 2 buçuk yıl önce Gercüş Ziraat Odası bünyesinde kurulan ve Türkiye’de bir ilk olan eğitim çiftliğinde telli terbiye bağ, bağ çubuğu üretimi, fıstık fidanı üretimi, çeşitli sebze, sera, arı kovanı gibi çalışmalarla çiftçiye hizmet veriliyor.

Gercüş Ziraat Odası’na kayıtlı Gercüş ilçe merkezindeki 57 köy ile 2 beldede ikamet eden 5 bin 752 çiftçiye, bölgede tarım danışmanlığı yapan ziraat mühendisleri tarafından tarla başında tarımsal eğitim ve teknik bilgi veriliyor.

“Beyaz şalgam ürünü ekilmesi için çalışmalar yürütüyoruz”

Gercüş Çiftçi Eğitim ve Uygulama Merkezindeki çalışmalara değinen Gercüş Ziraat Odası Tarım Danışmanı Seyithan Öner, “Eğitim çiftliğimizin ikinci senesindeyiz. Geçen sene sebzede denemeler yaptık. Bu sene de özellikle aromatik bitkiler ve değerlerimiz olan ürünleri deniyoruz. Özellikle beyaz şalgamın tohumu konusunda sıkıntı var. Kaybolmak üzere olan bu ürünün tohumunu çoğaltıp çiftçilerimize dağıtarak, ürünün ekiminin yaygınlaştırılması için çalışmalar yürütüyoruz.” dedi.

“Hangi ürünler hastalıklara karşı daha dayanıklı diye denemeler yapıyoruz”

Birçok bitki türü üzerinde denemeler yaptıklarını aktaran Öner, “Bölgemize ilk kez nane çeşitlerini getirdik. Çikolata aromalı, greyfurt aromalı, limon aromalı ve çilek aromalı nanelerin denemelerini yapıyoruz. Bölgemizde bu ürünler yetişirse çoğaltıp çiftçimize dağıtacağız. Aromatik bitkiler kısmında rezene, küşüt (ikşut) otu, nane, kekik ve mor reyhan türü ürünler yetiştiriyoruz. Sebze alanında yerli tohum ile hibrit tohumu arasındaki farkı belirlemeye çalışıyoruz. Hangi ürünler hastalıklara karşı daha dayanıklı diye şu anda denemeler yapıyoruz. Eylül ayında bir raporumuz olacak. Bu rapor kapsamında hangi ürünün daha iyi verim sağladığını göreceğiz.” ifadelerini kullandı.

“Mezrona üzümünü koruma altına alıyoruz”

Gercüş’ün değerlerinden olan mezrona üzümü ile ilgili de çalışmalar yaptıklarını belirten Öner, “Mezrona üzümünü hem koruma altına alıyoruz hem de ileride fidan yetiştirmek için anaç yetiştiriyoruz. Bağımız modern bir şekilde, şu anda ikinci senesine girdi ve ikinci senesinde ürün vermeye başladı. Yine burada turşuculukla ilgili özellikle acur ürününün eğitim çiftliğimizde 15 dönümlük bir alanda dikimini yaptık. Acurun verimini almaya başladık.” diye konuştu.

“Yerel ürünleri patentli Gercüş markasıyla satış yapmayı planlıyoruz”

Eğitim çiftliğinde verilen 4 kursa devam edildiğini aktaran Öner, “Çiftlikte şu anda 4 kursumuz devam ediyor. Kesme çiçekçilik, turşuculuk, baklagiller ve paketlemeyle ilgili kurslarımız devam ediyor. Burada bir alanımızda mercimek yetiştirdik. Yerel ürünleri değerlendirip paketleyip daha sonra patentini almış olduğumuz ürünleri Gercüş markasıyla satışını yapmayı planlıyoruz. 2018-2019 yıllarında şu ana kadar 20 ürün denemesi yaptık. Şu anda 5 aromatik bitki, 3 çeşit kabak, 2 çeşit salatalık, 2 çeşit fasulye, 2 çeşit domates, 6 çeşit biber, 3 çeşit patlıcan ve 3 çeşit üzüm denemesi yapıyoruz. Denemesini yaptığımız ürünlerin sonuçlarını bekliyoruz. İnşallah ileriki zamanda bunları rapor haline getirip çiftçilerimize bildireceğiz.” dedi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.