Güneydoğu Anadolu'dan 187 ülkeye ihracat
Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, 2019 yılının ilk 8 ayında Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden 187 ülkeye 5,7 milyar dolarlık ihracat yapıldığını söyledi.
2019 yılının ilk 8 ayını ve Ağustos ihracat rakamlarını değerlendiren Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, ihracatın daha da artırılması için yoğun bir çalışma yürüttüklerini ve 2019 yılının son 4 aylık diliminde de yeni rekorlara imza atmak istediklerini dile getirdi.
Kileci, dünyanın 187 ülkesine ihracat gerçekleştiren bölgedeki ihracatçıların Ağustos ayında da yeni başarılara imza attığını belirterek, Ağustos ayında Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden 671 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini belirtti.
2019 yılının 8 aylık diliminde Gaziantep'ten 4,8 milyar dolar ve Ağustos ayında ise 554 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini belirten Kileci, Ağustos ayında gerçekleştirilen ihracatın memnuniyet verici olduğunu ifade etti.
Kileci, "Gaziantep ili 2019 yılı Ağustos rakamı, beklentilerimizin de üzerinde gerçekleşmiştir. İhracat artışımız kesintisiz bir şekilde sürmüştür." dedi.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ihracat kültürünün yerleştiğini ve ihracatçının dijital dönüşüme uyum sağlamaya başladığını aktaran Kileci, şunları kaydetti:
"Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri, bölge ihracatının artırılması ve mevcut pazarların korunarak yeni pazarlara ulaşılabilmesinin yanında, dijital dönüşümün ihracatçılarımız arasında yaygınlaştırılarak günümüz koşullarında daha hızlı bir şekilde dünya pazarlarında etkinliklerinin artırılmasına yönelik çalışmalarını büyük bir hızla sürdürmektedir. Üretimin ihracata dönüştürülmesi, ihracat artış hızımızın yükseltilmesi en önemli hedeflerimiz arasındadır. Gerek Gaziantep gerekse birliklerimizin yetki alanında bulunan diğer illerimizde ihracatın geliştirilmesine yönelik eğitimlerimiz ve seminer çalışmalarımız devam edecektir."
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden gerçekleştirilen ihracatın ülke gruplarına göre incelendiğinde, Orta Doğu ülkelerinin yüzde 45,8 pay ile ilk sırada olduğunu belirten Kileci, AB ülkelerinin yüzde 19,9 ile ikinci ve Afrika ülkelerinin ise yüzde 13,5 ile üçüncü sırada yer aldığını bildirdi.
Kileci; makine halısı, iplik, kumaş, pastacılık ürünleri, plastik ve mamulleri, değirmencilik ürünleri, bitkisel yağlar, ağaç ve orman ürünleri, demir-çelik mamullerinin en çok ihracatı yapılan mal grupları olduğunu ifade etti.
2019 yılı Ocak-Ağustos döneminde bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 9,0 artış ile 4 milyar 825 milyon 255 bin dolarlık ihracat yapan Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin lokomotif ili Gaziantep'in Türkiye'nin en çok ihracat yapan 6'ncı ili konumundaki yerini koruduğunu belirten Kileci, Gaziantep'in ihracatında ise ön sıralarda tekstil ve hammaddeleri, halı, hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, kimyevi maddeler ile ağaç ve orman ürünleri sektörlerinin geldiği belirtildi.
Kileci, Kahramanmaraş'tan 63,9 milyon dolar, Mardin'den 63,2 milyon dolar, Malatya'dan 31 milyon dolar, Diyarbakır'dan 13,9 milyon dolar, Şanlıurfa'dan 9,7 milyon dolar, Adıyaman'dan 5,2 milyon dolar, Kilis'ten 5 milyon dolar ihracat gerçekleştirildiğini de sözlerine ekledi.
"Gaziantep Türkiye için çok önemli"
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan verilere göre Gaziantep, Ağustos ayında 554 milyon 39 bin dolarlık ihracat ile Türkiye ihracatının yüzde 4,2'sini gerçekleştirdi.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım, 2019 yılsonuna kadar gösterecekleri performansla yeni bir ihracat rekoru kırabileceklerini ifade etti.
2019 Ağustos ayı ihracat verilerini değerlendiren Yıldırım, Gaziantep'in, Ocak-Ağustos ayları arasında bir önceki yıla göre yüzde 9 artışla gerçekleşen 4 milyar 825 milyon 255 bin dolarlık ihracatı ile bölgenin lokomotif kenti olduğunu ve Türkiye'de en fazla ihracat gerçekleştiren 6'ıncı şehir olarak da önemli bir yükü taşıdıklarını söyledi.
Yıldırım, "Her fırsatta dile getiriyoruz, Gaziantep yalnızca bölge için değil, Türkiye için de çok önemli bir kent. Biz ürettikçe, geliştikçe, ihracatımızı arttırdıkça emin olun Türkiye de yükselecektir. Bunun en önemli sebebi de ilmek ilmek dokuyarak bu günlere gelişimizdir. Onca zorlu şarta ve yanı başımızdaki savaşa, bölge olarak aldığımız kısıtlı desteklere rağmen vazgeçmeyişimizdir. Bilindiği üzere ihracatta ilk 5'te bulunan şehirlerimizin birçoğunda önemli devlet destekleri ve yatırımları mevcut. Her zaman dile getirdiğimiz bir konuyu tekrar etmek istiyoruz: Gaziantep ve bölge özelinde bir teşvik ve destek sistemi getirilmelidir. Bu bölgenin üretenlerini, durmaksızın çalışanlarını, ihracatçılarını bir nebze de olsun rahatlatacak, nefes almasını sağlayacak, daha fazla üretmeye ve ihraç etmeye teşvik edecek bir sistem. Bunun gerek ülkemiz gerekse de bölgemiz açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum." dedi.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.