Hammadde girdilerinin artması ayakkabı sektörünü etkiledi

Hammadde girdilerinin artması ayakkabı sektörünü etkiledi

​Gaziantep Kunduracılar Odası Başkanı Mehmet Emin İnce, son zamanlardaki ekonomik sorunlardan sektörlerinin de etkilendiğini, ancak bu sorunu aşabilmek için sektör temsilcileri ile birlikte bir çaba harcadıklarını söyledi.

Türkiye'nin önemli ayakkabı üretim merkezlerinden Gaziantep’te, sektör temsilcilerinin 2 aydır ciddi ekonomik sorunlar yaşadığını ifade eden Gaziantep Kunduracılar Odası Başkanı Mehmet Emin İnce, üretimin yüzde 70 oranında düştüğünü belirtti.

Konuyla ilgili İLKHA’ya değerlendirmelerde bulunan İnce, bazı firmaların imalatının yok denecek kadar az olduğunu belirterek, dövize gelen zam ile hammadde girdilerinin yüzde 50 oranında arttığını, buna rağmen ayakkabıları eski fiyatlara satmakta zorlandıklarını ifade etti.

Bu sorunun üstesinden gelebilmek için çalıştıklarını, çözüm önerileri ve çıkış yolu üretmek adına da sık sık sektör temsilcileriyle bir araya geldiklerini söyleyen İnce, son aylarda yaşanan ekonomik sorunlara rağmen sektör olarak güçlü bir konumda olduklarını belirtti.

Kent ekonomisinin lokomotif sektörlerinden birisinin ayakkabıcılık olduğunu belirten İnce, "Gaziantep Ayakkabıcılar Odası geniş bir ailedir. Yaklaşık 2 bin 500 işletmemiz ile ayakkabı perakende satışından ayakkabı tamiratına, ayakkabı imalatından yan sanayiye kadar geniş ve 40 farklı sektöre de hizmet vermektedir."dedi.

"Dövize gelen zam yüzde 50 oranında hammadde girdilerimizi artırdı"

Son yaşanan ekonomik sıkıntılardan ayakkabı sektörünün de etkilendiğine dikkat çeken İnce, şunları söyledi:

"Gaziantep olarak malum ekonomi şartlardan dolayı bir küçülme yaşanıyor, bir durgunluk söz konusu. İki aydır üretim kapasitesi yaklaşık yüzde 70’lere kadar bir düştü. Bu ekonomik sıkıntılardan en çok zarar gören illerden bir tanesi Gaziantep’tir. Çünkü bizim ürünlerimizin yüzde 40'ı yurtdışına yani hammaddeye dayalı. Dövize gelen zam otomatik olarak yüzde 50 oranında hammadde girdilerimizi de artırdı. Bunun yanında elektriğe ve doğalgaza gelen zamlar da paranın maliyetinin yüksekliği sektörü olumsuz yönde etkilemektedir. Bizler sektör olarak yüzde 40 oranında bir zam talebinde bulunmayı düşünüyoruz. fakat iki aydır bunu bir türlü yapamadık. Çünkü halen eski fiyattan ayakkabıyı satmakta zorlanıyoruz. Vadelerinde bu bağlamda 18 aydan altı aya düşmesi olumsuz yönde önümüzü tıkadı. Şu anda önümüzde bir duvar var, o duvarı yıkmaya çalışıyoruz."

İnce, "Yaşanan bu süreçte ayakkabı sektörü tamamen banka ile döndüğü için bankada şu anda gerekli krediyi alamıyoruz. Ayakkabı sektöründen bahsedilince sanki farklı bir sektörmüşüz gibi bizlere farklı bir gözle bakılınca çalışamaz oluyoruz. Onun için bu sorunu da aşmaya çalışıyoruz. Bu konuda da biz konunun muhatapları ile iletişime geçerek bu sorunu gidermeye çalışıyoruz."ifadelerini kullandı.

"Ayakkabıcılık sektörü, inşaat sektörü gibi hareketli ve çok geniş bir sektör"

Ayakkabıcılık sektörünün dinamikleri, güçlü alt yapısı olan ve sürükleyici bir sektör olduğunu belirten İnce, "Ayakkabıcılık sektörü, inşaat sektörü gibi hareketli ve çok geniş alt dallarıyla birlikte çalışan bir sektör. Ayakkabı deyip sadece genellememek lazım. Bağcığından tokasına ve tabanından iç astarına bunlara servis veren yemek sektörüne kadar en az 40 farklı sektörü besleyen bir sektördür. O yüzden ayakkabı sektörünün inşaat sektörü gibi çalışması ve önünün açılması gerekiyor. Biz şunu her zaman söylüyoruz. Ayakkabıcının önünü açarsanız ayakkabıcılar su gibidir, yolunu bulur ve giderler."şeklinde konuştu.

"Gaziantep ayakkabısını yurtdışı pazarlarda vitrinlere koymak istiyoruz"

Sektör olarak ihracatı kendilerine olmazsa olmaz ilke edindiklerini vurgulayan İnce, bu kapsamda oda yönetiminin girişimiyle Türkiye İhracatçılar Meclisi ile koordineli hareket ettiklerini hedef pazarlarının belirlenmesinin ardından Gaziantep markasıyla kendi markalarını oluşturmak için çabaladıklarını dile getiren İnce, bu konudaki çalışmaları ile ilgili de şu bilgileri verdi:

"Bununla ilgili dış ticaret merkezleri bir görüşme sağladık. Hedef 5 tane ülke belirledik. Yine Ekonomi Bakanlığı'nın desteğiyle bu hedef ülkelerde Gaziantep olarak birer ofis açmayı planlıyoruz ve bu ofiste ihracat mantığı taşıyan alt yapısı, dinamikleri güçlü firmalarla birlikte Gaziantep ayakkabısınI yurtdışı pazarlarda vitrinlere koymak için emek göstereceğiz."

"Gaziantep'te bin 371 tane perakende ayakkabıcımız var"

Türkiye'de yaklaşık 18 bin ayakkabı üreticisinin olduğunun bilgisini veren İnce,"Alt dalları ile birlikte bu sayı 50 binlere kadar çıkmaktadır. Bugün Gaziantep'te bin 371 tane perakende ayakkabıcımız var. Kiralarının yüksekliği, haksız rekabet koşulları, kar oranları çok düşük olması ve vadelerin uzun olması bizi 10 yıldır uçuruma doğru ilerledi. Ama biz uçurumun kenarından dönüp işimize bakacağız. Çünkü bizim yapacak başka işimiz yok. Katma değer üretmeye devam edeceğiz. İşimizi en iyi şekilde severek yapacağız."diye konuştu.

"Gaziantep terlik ve ayakkabıda İstanbul'dan sonra en büyük ikinci pazar"

Gaziantep’in terlik ve ayakkabıda İstanbul'dan sonra en büyük ikinci pazar olduğunu belirten İnce,"Bu gücü çok iyi kullanmayı biliyoruz ve yaklaşık 120 firma ile ulusal markaların da hepsine fason ayakkabı yapıyoruz. Geçtiğimiz yıl yaptığımız ihracat 101 milyon civarındaydı. Şu an ilk 7 ayda bu rakamı geçtik. Türkiye'nin de bu sene ayakkabı ihracatında hedef rakamı bir milyar dolardır. İnşallah bunu elbirliğiyle başaracağız. Gaziantep, İzmir ve İstanbul'un da arasında bulunduğu bu üç büyük ilde ayakkabı sektörü ileri plandadır.  Onun haricinde Konya, Adana ve Antakya’da aynı bu sekmende bizleri zorluyor. Ama kendi içimizde erkek, çocuk ve bayan ayakkabı gibi ürünlerde öne çıkma durumlarımız var. Fakat biz Gaziantep olarak çocuk, spor, suni deriden yapılmış, imitasyon ayakkabılar, tekstilden yapılmış, deri ayakkabılar bayan-erkek ayakkabılarıyla hepsini kucaklayan büyük bir merkezdir diyebiliriz. Bundan dolayı da kendimizi iyisi hissediyoruz."diye belirtti.

"En büyük sıkıntımız ulusal bir marka çıkaramadık"

Gaziantep'te çok büyük firmaların olduğunu belirten İnce,"Ama en büyük sıkıntımız ulusal bir marka çıkaramadık. Oda olarak bir online satış sitesi kurmak için bir hazırlık içerisindeyiz. İstanbul'dan da bir firma ile görüşme halindeyiz. Onlarla ilgili olumlu bir sonuca gidip Gaziantep'te ayakkabı sektöründe üretim yapan perakende satış yapan yaklaşık 2 bin 500 tane firmamızı bu online satış sitesi içerisine koyarsak terlikten çantaya inşallah Türkiye’nin 21’inci büyük markası olacağız."değerlendirmesinde bulundu.

İnce, geçen yıl Türkiye'nin ayakkabı ihracatının yaklaşık yüzde 17'sini Gaziantep’ten karşılandığını ve rakamı bu yıl yüzde 20’ye çıkarmayı hedeflediklerini, bunu başaracak altyapıya ve bilgi birikimine de sahip olduklarını, bu noktada Gaziantep’in kendisine güvendiğini ifade etti.

Yurtdışı pazarına uygun ürünler ürettiklerini sözlerine ekleyen İnce, bu yılın Aralık ayında"Uluslararası Ayakkabı, Terlik, Saraciye ve Yan Sanayi Kış Fuarı (GAPSHOES)" ile ihracata yönelik ise Ortadoğu’nun kapısı olma yönünde emin adımlarla ilerlediklerini ve bunu başaracaklarına inandıklarını belirtti.

"Dünya pazarına açılmak istiyoruz"

Sektör olarak dünya pazarına açılmak istediklerini belirten İnce,"Yine ihracatçılar birliği kanalıyla Türk ticaret merkezleri ile ilgili bir oluşum içerisindeyiz. Yaklaşık bir 10 firmamız şu an odamıza başvuruda bulundu. Bunlarla birlikte şu an belirlediğimiz hedef 5 ülkede 5 tane ofis açacağız. Ofislerde o ülkenin vatandaşı, işi bilen kişi, pazarlama, muhasebe ve ihracat, ithalat elemanı olarak çalıştıracağız. Bunlarla birlikte profesyonel bir düşünceyle burada o ülke pazarına bu ülkenin zincirlerini ve markalarına ürün yapmaya çalışacağız. Fiyat olarak kalite olarak beyin olarak buna hazırız. Bunu yapacak güçteyiz."dedi.

"Tüm Türkiye olarak kenetlenmeliyiz, güç birliği yapmalıyız"

İnce,"Enflasyonla Topyekun Mücadele Programı" kapsamında oda olarak 350 firma ile yüzde 20 oranı ile destek verdiklerini belirterek,"Ama bu Gaziantep ile yetmez. Tüm Türkiye olarak kenetlenmeliyiz, güç birliği yapmalıyız. Bu sıkıntının altından kalkmak zorundayız. Bizler gerekirse bu uğurda malımızı da feda ederiz. Çünkü biz bu sektörden kazandık. Çocuklarımızın rahat yaşamasını ve rahat etmesini istiyoruz."diye konuştu.

"Bu kriz bize çok şey öğretti"

"Bu kriz bize çok şey öğretti" diyen İnce,"En başta bundan sonra bizim yan sanayiye daha çok yatırım yapmamız gerektiğini öğretti. Bu sıkıntıları bir daha yaşamamak için dövize endeksli olmamayı öğretti. Bu sıkıntılarla bir daha karşılaşmamak için bu kadar uzun vade almamayı öğretti. Devletimizin de yine desteğiyle iş adamlarımızın da gayretleriyle yan sanayiye ağırlık verilmesi en büyük temennimiz."diye belirtti.

Son olarak ebeveynlere, lise ve üniversite öğrencilerine çağrıda bulunan İnce,"En önemli konulardan bir tanesi de eğitimdir. Türkiye’nin değişik illerindeki ve Gaziantep'te ayakkabı meslek liselerimize ve üniversitelerimize lütfen çocuklarımızı gönderelim. Ayakkabı sektörü dinamikleri çok güçlü olan bir sektördür. Bu eğitim kurumlarına çocuklarımızı gönderirsek bugün daha iyi şartlarda daha güzel işleri birlikte yapacağımıza inanıyorum." dedi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.