Hasadı yapılan pirinç taş değirmenlerde son aşamadan geçiyor

Hasadı yapılan pirinç taş değirmenlerde son aşamadan geçiyor

​Batman'da pirinç ekimiyle uğraşan çiftçiler, pirinç hasadından sonra son aşama olan taş değirmenlerde öğütüp tane pirinç elde ediliyorlar.

Batman'ın Gercüş (Gercews) ilçesine bağlı Akyar (Mervanîyê) köyünde pirinç ekimi yapan çiftçiler, hasattan sonda son aşama olan taş değirmenlerde öğütüp tane pirinç elde ediliyorlar.

Pirinç ekimine mayıs ayında başlayan çiftçiler, ekilen pirinçlerin hasadını ise eylül ayının sonlarında yapılıyor.

Köylerinde su imkânı çok olduğundan dolayı köylerinin tam bir pirinç bölgesi olduğunu söyleyen köy sakinleri, devletten şimdiye kadar pirinç için hiçbir destek alamadıklarını ve bu nedenle de fazla üretim yapamadıklarını kaydettiler.

"Taş değirmende elde ettiğimiz pirinci öğütüyoruz"

Pirincin son aşaması olan taş değirmende öğütmek olduğunu belirten köy sakinlerinden Ali Kavak, "Bu yıl yaklaşık 4 dönüm pirinç ektim. Elhamdülillah bu yıl verim iyiydi. Şu anda taş değirmende elde ettiğimiz pirinci öğütüyoruz. Pirinci son aşamadan geçiriyoruz. Pirincimizi hem satıyoruz hem de yıl boyu yemek içinde tüketiyoruz. Pirincimiz yerli ve organiktir. Pirincimiz 6 aylıktır. 4 dönümden bir ton 500 kilo hasat yapıldı. Kepeği ayrıldıktan sonra yaklaşık 800 kilo pirinç kalacak. Pirinç kilosunu 15 liradan satıyoruz. Perakende satış yapıyoruz." dedi.

"Destek verilirse pirinç ekimini çoğaltırız"

Ektikleri pirinçten destek almadıklarını söyleyen Kavak, "Bize destek verilirse pirinç ekimini çoğaltacaktık. Destek olmadığında masrafı bize ağır geliyor. Bu iş azaldığından değirmen işi yapanlarda pek kalmamış. Elde ettiğim pirinci değirmenci olmadığım halde ben öğütüyorum. Yetkililerin pirinç konusunda bizi desteklemesini istiyoruz. Akyar pirincini çoğaltalım. Pirincimiz tadı çok güzeldir. Destek verilmezse köylünün imkânı olmadığından artık pirinç ekecek kimse kalmamış." ifadelerini kullandı.

"Köyümüzde eskiden beri pirinç ekiliyor"

Köylerinde tarım ve hayvancılıkla uğraştıklarını ifade eden köy muhtarı Osman Güler, dedelerinden kalma pirinç ekme işini bir asırdan fazladır devam ettirdiklerini söyledi. 

Güler, "Köyümüzde eskiden beri pirinç ekiliyor. Bölgede 3 aylık pirinçlerde var ancak bizim pirincimiz 6 aylık pirinçtir. 6 aylık pirinci tercih etmemizin sebebi lezzetli ve kalitelidir. Hasadı bitti şimdi son aşamalardan geçiyor. Pirincimiz çok değerlidir. Eskisi gibi ekilmiyor. Sebebi eskisi gibi su yok. Pirinç diğer ürünler gibi değil verimi biraz az olduğundan köylüler buna bağlanamıyor. Geçimi sağlayacak bir kazancı yok. Devletin desteği de yok. Destek verilseydi belki daha çok ekilirdi. Hâlihazırda devlet tarafından pirinç için herhangi bir destek görülmüyor. Köyümüz pirinç bölgesidir." şeklinde konuştu.

"Eskiden köyün yarısı pirinç ekimiyle uğraşırdı"

Destek olamadığı için pirinç ekimi gün geçtikçe azaldığını söyleyen Güler, "Eskiden köyün yarısı pirinç ekimiyle uğraşırken şimdi 3-4 dönüm ekiliyor ya da bazı yıllar hiç ekilmiyor. Bu yıl 4-5 dönüm pirinç ekilmiş. Hem yemek için hem de satmak için üretiyoruz. Pirincimiz piyasadaki pirince göre 3-4 lirası daha fazladır. Sebebi de kaliteli yerli ve doğal olduğu içindir. Pirincimizde hiç ilaç kullanılmıyor doğaldır." şeklinde aktardı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.