Hayvan yetiştiricileri çifte bayram yaptı
Kurban Bayramı dolayısıyla Gaziantep’te kurulan kurban pazarlarında hayvanlarının büyük bir bölümünü satan hayvan yetiştiricileri, satışların iyi gitmesinden dolayı memleketlerine mutlu döndü.
Kurban Bayramı dolayısıyla Gaziantep’te kurulan kurbanlık pazarlarında hayvanlarının neredeyse tamamını satan yetiştiricilerin yüzleri güldü. Türkiye’nin çeşitli illerinden Gaziantep’e gelen ve kentte kurulan kurbanlık pazarlarında kurbanlıklarını getiren çok sayıda yetiştirici, satışlar dolayısıyla adeta çifte bayram yaptı.
Kurban Bayramı’nda kurban kesmek isteyen vatandaşlardan kurbanlığını almayı bayramın ilk gününe bırakanlar, bayramın ilk günü kurulan hayvan pazarlarının yolunu tuttu. Gaziantep'te kurban ibadetini yerine getirmek için kurbanlık almayı bayram gününe bırakan vatandaşlar, Kurban Bayramı namazını kıldıktan sonra bu günde kurulan hayvan pazarlarına giderek kurbanlıklarını aldı.
"Yetiştiriciler, bu yıl satışlardan oldukça memnun"
Gaziantep'in çeşitli alanlarına kurulan kurban pazarlarına bayramdan önce yıl boyunca yetiştirdikleri kurbanlıklarını getiren hayvan yetiştiricileri, bu yıl satışlardan oldukça memnun olduklarını belirterek, ellerinde son kalan hayvanlarını tüketmek için bugün de pazarda olduklarını dile getirdiler.
Hayvan satıcıları bu yıl fiyatların uygun olduğunu belirtirken, kurban kesmek isteyen vatandaşlar ise fiyatların bu yıl yüksek olmasından yakındı ve fiyatlara rağmen kurban ibadetini yerine getirmek için bütçelerine uygun kurbanlıkları tercih ettiklerini belirttiler.
Pazar yerinde toplanan çadırlardan geriye kalan elindeki birkaç kurbanlığı satamayan üreticiler de hayvanları araçlara yükleyerek memleketlerine döndü. Bazı yetiştiriciler de tekrar nakliye masrafı ödememek için ellerinde kalan az sayıdaki hayvanı yüzde 20'ye varan indirimlerle sattı.
"Geçen yılın fiyatlarından kurban satıyoruz"
Yıl boyu beslediği küçükbaş hayvanlarını satmak için Elazığ’dan Gaziantep’e geldiğini belirten Selami Böler, “Kurban satışlarımız normaldir. Fiyatlarımız düşüktü. Geçen yılın fiyatlarından kurban satıyoruz. Kurbanlıklarımızın yüzde 70'i satıldı. Fiyatlarımız ise 18-19 liradır. Kurbanlıklarımız bitmez ama yine de iyi satıldı. Bu sene satışlarımız çok iyiydi.” dedi.
Kurbanlıklarının büyük bir bölümünü sattığını belirten Reşit Kaya, “herkesin bayramı kutlu olsun. Biraz zarar var ama satışlarımız iyi gidiyor. İlk günler satışlarımız düşüktü, kurban alınmadı. Ama bugün çok iyi satış oluyor. Bayramın birinci günü çok iyi satış yapıyoruz. Herkes kurbanlık alımını bayramın birinci gününe bıraktı, o yüzden bugün yoğunuz. Fiyatlarımız 19-20 liraya kadar düştü.” ifadelerini kullandı.
Yaklaşık 100 küçükbaş hayvan ile geldiğini elinde 20-30 tane hayvan kaldığını belirten Hamit Yiğit de “Adıyaman’dan Gaziantep’e geldim. Bugün satışlarımız çok güzel, hayvanlar satılıyor. Elimizde çok az miktarda bir koyunumuz kaldı. Bayramın ilk günü olduğu için fiyatlar biraz düşüyor. O yüzden halkımız bugün daha çok yoğun ilgi gösterdi. Satışımız bugün çok güzeldi, 20-30 tane koyunumuz kaldı. Bugün hiç koyunumuz kalmaz. Bitince tekrardan Adıyaman'a döneceğiz.” şeklinde konuştu.
"Ekmek parası ve çoluk çocuğumuzun rızkı için buradayız"
Kurbanlıkların büyük çoğunluğunu sattığı için mutlu olduğunu belirten Hasan Deniz, mutlu bir şekilde memleketi Muş’a döneceğini belirterek, şunları söyledi:
“Ekmek parası ve çoluk çocuğumuzun rızkı için buradayız. Allah herkese kolaylık versin. Satışlarımız bu yıl geçen senelere oranla daha iyiydi. Fiyat bakımından bir-iki lira kadar bir yükselme var. Ama satışlar bu yıl küçükbaşta bayağı yükseldi. Bu yıl üretimde bir azalma var ve Kurban Bayramı'ndan sonra ülke olarak sıkıntı yaşayabiliriz. Yine et ithalatına başlayabiliriz. Bu yıl sadece Katar’a 20 bin koyun ihracatı yaptığımız için o yüzden biraz kıtlık yaşadık. Bu kıtlığın giderilmesi için de bir an önce bizim üretimime başlamamız lazım. Kurbanda moralimiz iyi oldu mu üretime de iyi bir şekilde başlıyoruz. Geçen yıllara göre Kurban Bayramı'ndan memnunuz. Yem fiyatlarında biraz pahalılık var. Eğer hayvan yetiştiricileri desteklenirse daha iyi olur. Devletimizden ricamız satış alanımıza da biraz daha özen göstermeleridir.”
Kahramanmaraş’tan 180 tane küçükbaş hayvan ile geldiğini ve bayram günü hepsini sattığını belirten Ramazan Kayabaş da, memleketine dönmek için hazırlıklara başlayarak, çadırını topladığını ifade etti.
Bütçesine göre uygun kurbanlık almak için kurbanlık almayı bayram gününe bıraktığını söyleyen Salih Kusur da “Tüm İslam âleminin bayramı mübarek olsun. Kurban almayı bayramın ilk gününe bıraktık. Allah-u Teâla'nın üzerimize farz kılmış olduğu ibadeti tamamlama ihtiyacı duyduk, Allah’a hamdolsun tamamladık ve kurbanımızı aldık.” diye konuştu.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.