İhracatçılardan “milli konteyner” sistemi önerisi
İhracatçılar, konteyner sıkıntısının deniz ulaşımıyla aşılabileceğine ve yerli üretim gemi filolarıyla sorunun kökten çözümüne işaret ediyor.
Uluslararası ticarette büyüyen gemi ve konteyner krizi Türkiye'yi de olumsuz yönde etkiliyor. Çin'in yoğun talebi ve yavaş işleyen gümrük denetimleriyle ihracat derin yara alırken yerli sanayici ve ihracatçı, çözümü “milli konteyner sistemi”nin kurulmasında buluyor.
Konteyner krizinin salgın sürecinde yoğun şekilde devam ettiğini her fırsatta dile getiren iş dünyası ve sanayiciler, sorunun en az bir yıl daha sürmesini öngörüyor. Bu durumun Türkiye'de ki ihracat ve cari açık sorununu tetikleyeceğini aktaran iş dünyası, ticari merkezleri elinde bulunduran diğer ülkelerin çözüm için elini taşın altına koyduğunu ve önlem aldığına dikkat çekiyor.
Bu konuda önlem alan ülkeler arasında Almanya, Kore, Çin, Hindistan ve ABD gibi ülkelerin resmi yolla tedbirlerine dikkat çeken üreticiler, Türkiye'nin resmi makamlarının da kısa ve uzun vadeli olarak olaya müdahil olmasını istiyor.
Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mahsum Altunkaya, son dönemlerde global bir kriz haline gelen konteyner krizinin aşılması için “milli konteyner” sisteminin kurulması gerektiğini söyledi.
Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği yönetim kurulu, Mahsum Altunkaya Başkanlığında Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birliği (GAİB) hizmet binasında bir araya gelerek gündemi değerlendirdi.
Dünya genelinde yaşanan konteyner sıkıntısının ihracatçıları da olumsuz etkilediğine dikkat çeken Altunkaya, “yerli ve milli konteyner” sistemi geliştirmek zorunda olduklarını belirtti.
Ocak-Eylül 2021 ihracat rakamlarının masaya yatırıldığı toplantıda, adeta global bir kriz haline gelen uluslararası nakliye konusu da görüşüldü.
Toplantının ardından açıklamalarda bulunan Altunkaya, global bir kriz haline gelen konteyner krizinin her geçen gün bütün sektör ihracatçılarını olumsuz etkilediğine dikkat çekti.
“Milli Konteyner Sistemimizi kurarak krizi fırsata çevirmeliyiz”
Altunkaya, bu ihracatın uzun süre devam etmesi halinde global pahalılığın da gündeme geleceğine dikkat çekerek, “Pandemi sürecinde başlayan konteyner krizi her geçen gün daha da derinleşmektedir. Son zamanlarda uluslararası nakliye firmaları ortak hareket ederek navlun fiyatlarının artışını tetiklemektedirler. Drewery Dünya Konteyner İndeksine göre gemi konteyner fiyatlarındaki yükseliş bir sene öncesine nazaran yüzde 300’lere ulaşmış durumdadır. Bu krizden elbette en fazla etkilenen ülkeler arasında bizim ülkemiz de gelmektedir. İhracatçılarımız kesintisiz ihracat için bu konuda alternatif çözümler bulmaya çalışmaktadır. Orta ve uzun vadede atılması gereken en önemli adım ise ‘milli konteyner’ sistemimizi ve deniz ticaret ağımızı oluşturmak olmalıdır.” dedi.
Küresel salgının insanlara birçok şey öğrettiğine dikkat çeken Altunkaya, salgın sürecinin, tarımın ve tarımsal ürünlerin öneminin bir kez daha anlaşılmasına katkı sağladığını ifade etti.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki hububat bakliyat ihracatçılarının Ocak-Eylül 2021 döneminde bölgeden bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 27,5 artışla toplam 2 milyar 82 milyon 33 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini bildiren Altunkaya, bu süreçte 171 ülkeye Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden hububat bakliyat ihracatı yapıldığını belirtti.
171 ülkeye 2 milyar 82 milyon 33 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini ifade eden Altunkaya, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin ihracattaki sektörel liderinin hububat bakliyat olduğunu bildirdi.
2021 yılının ocak-eylül döneminde en fazla ihracatın Ortadoğu ülkelerine bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 35,9’lik artışla 1 milyar 127 milyon 123 bin dolarla gerçekleştiğini ifade eden Altunkaya, Ortadoğu ülkelerini 565 milyon 797 bin dolarla Afrika ülkelerinin ve 218 milyon 930 bin dolarla Amerika ülkelerinin takip ettiğini ifade etti.
Bu süreçte Ortadoğu, Afrika ve Amerika ülkelerine yönelik önemli artışlara da dikkat çeken Altunkaya, aynı dönemde Avrupa Birliği ülkelerine bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 49 artışla 75 milyon 954 bin dolar, Asya ve Okyanusya ülkelerine 35 milyon 238 bin dolar, Eski Doğu Bloku Ülkelerine 24 milyon 178 bin dolar, diğer Avrupa ülkelerine 16 milyon 892 bin dolar, Türki Cumhuriyetlere 11 milyon 7 bin dolar, serbest bölgelere 6 milyon 841 bin dolar ve diğer ülkelere 73bin dolar olmak üzere toplam 2 milyar 82 milyon 33 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini bildirdi.
Ülke bazlı ihracatta Irak, Suriye ve İran ilk üçte
Ülke bazlı ihracatta rekorun 620 milyon 995 bin dolarla Irak olduğunu belirten Altunkaya, bu ülkeyi 177 milyon 171 bin dolarla Suriye ve 171 milyon 567 bin dolarla İran’ın takip ettiğini söyledi.
Altunkaya, bu süreçte en fazla ihracat yapılan ilk 10 ülke arasına 121 milyon 150 bin dolarla Cibuti’nin, 104 milyon 454 bin dolarla Venezuella’nın, 84 milyon 614 bin dolarla Birleşik Devletler’in, 73 milyon 136 bin dolarla Somali’nin, 41 milyon 945 bin dolarla Benin’in, 39 milyon 73 bin dolarla Angola’nın ve 37 milyon 961 bin dolarla Lübnan’ın takip ettiğini ifade etti.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki hububat bakliyat ihracatçılarının ürün bazlı ihracatında liderliğin 426 milyon 667 bin dolarla makarnada olduğunu açıklayan Altunkaya, yine bu süreçte makarnanın ardından ikinci sırada 402 milyon 239 bin dolarla bitkisel yağlar ve üçüncü sırada 366 milyon 779 bin dolarla buğday ununun geldiğini belirtti.
“Bölge ihracatının şampiyonu makarna, bitkisel yağlar ve buğday unu”
Ocak-Eylül 2021 döneminde Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden gerçekleştirilen ürün bazlı ihracatta ilk üç sırayı makarnanın, bitkisel yağların ve buğday ununun aldığını belirten Altunkaya, “Bu ürünleri 201 milyon 886 bin dolarla bisküvi ve pastacılık ürünleri, 98 milyon 209 bin dolarla kakaolu mamuller, 85 milyon 508 bin dolarla çeşitli yemler, 70 milyon 470 bin dolarla margarin ve 53 milyon 631 bin dolarla irmik takip etti. Aynı süreçte bölgeden en fazla ihraç edilen ürünler arasında şeker ve şekerleme mamulleri, yağlı tohumlar ve mamulleri, bulgur, mercimek, nohut, baharatlar, zeytinyağı ve türevlerinin yanı sıra fasulye gibi ürünler ihraç edildi.” ifadelerini kullandı.
Bölge İhracatçıları Son Çeyrekte Yeni Rekorlar İçin Çalışacak
2021 yılının son çeyreğinde de ihracatta önemli artış beklediklerini ifade eden Altunkaya, bu dönemde de Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki ihracatçıların farklı ülkelerde gerçekleştirilecek olan fuarlarda yer alacağını belirterek, “Yılın son çeyreğinde de yine mevcut pazarlarımızdaki payın artırılması, yeni pazarlarda daha etkin olabilmek için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. İhracatta elde edilen başarıda rolü bulunan bütün ihracatçılarımızı kutluyorum.” diye konuştu.
Altunkaya, Gaziantep Sanayi Odası tarafından İSO ilk 500 Türkiye’nin En Büyük Sanayi Kuruluşları sıralamasında ödül alan Gaziantep'in yıldızlarını da kutladıklarını ifade etti.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.