İklim değişikliği Gaziantep’te masaya yatırıldı
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Yıldırım Beyazıt Üniversitesinin işbirliğinde, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen “İklim Değişikliğiyle Mücadelede Yerel Yönetimler” semineri Gaziantep’te başladı.
Gaziantep’te 2 gün sürecek olan seminerin ilk gününde iklim değişikliğinden dolayı yaşanan problem ve sıkıntılara dikkat çekilerek, hava, toprak ve suyun önemine dikkat çekildi. Seminerde bir konuşma yapan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Adnan Tan, dünyanın git gide ısındığını hatırlattı.
İklim değişikliğinde farkındalık oluşturma konusunda bilgilendirmeler, bilinçlendirmeler ve eğitimler düzenlediklerini söyleyen Tan, “Bizim bu projemiz sadece belediyelerle olan işbirliğimiz halinde değil, aynı zamanda farkındalığın diğer bir boyutu olan özellikle toplumda belki biraz daha etkili olabilecek bilinçlendirmeye çok önemli bir faydası olacak. Anaokulundan lise düzeyine kadar Türkiye’nin her tarafından okullara gidilerek iklim değişikliği farkındalık konusunda bilgilendirmeler, bilinçlendirmeler, eğitimler bununla birlikte kamplar düzenleyerek önemli bir adım atmış oluyoruz.” dedi.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise yaptığı konuşmada iklim eylem planını 2011 yılında oluşturduklarını söyleyerek, “Sürdürebilir kalkınmanın ne olduğunu, içeriğine baktığımızda da aslında bunun en büyük muhatabının şehirler olduğunu görüyoruz. Çünkü küreselleşme noktasında kentleşme, şehirleşme, bunun getirdiği yeni şehircilik modelinden kaynaklı yapmamız-yapmamamız gerekenlerle ilgili birçok sorun alanı ile karşı karşıyayız.” ifadelerini kullandı.
Organize sanayi bölgesinde kirli su konusunda çok önemli çalışmalar yaptıklarını belirten Şahin, şöyle devam etti:
“Nizip Çayı’na akan kirli su atık su kanalına çevrildi. Yaklaşık 2 milyon metre kare alanda ağaçlandırma çalışması da yaptık. Kirletmek çok kolay. Ancak gelin ‘bunu eski haline dönüştürelim’ dediğiniz zaman korkunç bir maliyet ortaya çıkıyor. Çok büyük yatırımlar istiyor. Bu anlamda bakanlık ve hükümetten gelen talimatlar doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İklim değişikliği konusunda ki bir diğer unsur ise ulaşım. Ulaşımda biz aldığımızı tüm otobüsleri doğalgazlı olarak aldık. Ulaşımda yaptığımız projelerin tamamının çevreci olmasına dikkat ediyoruz.”
Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Proje Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Abdulkadir Develi de projenin amaçlarını ve yapılması gerekenler ile ilgili bir sunum yaptı.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.