Karbon emisyonunu azaltmak için 50 bin zeytin fidanı dikilecek
Gaziantep’in karbon emisyonunu azaltmak için kentin 9 ilçesini de kapsayacak şekilde 50 bin zeytin fidanı dikilecek.
Avrupa Birliği’nin finanse ettiği “Gaziantep’te Ağaçlandırma Yoluyla Karbon Emisyonlarının Azaltılması Projesi” çerçevesinde Gaziantep’in 9 taşra ilçesinde 160 çiftçiye 2 yıl içerisinde toplamda 50 bin zeytin fidanı dağıtılacak. Projeyle kentin karbon emisyonunun azaltılması hedefleniyor.
Özel bir otelin toplantı salonunda düzenlenen proje tanıtım toplantısına katılan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Deniz Köken, çiftçilere topraktan vazgeçmemelerini tavsiye etti.
"Tekrar köylere, toprağa dönmeye başladık"
Köken, “Ülkemizin çıkışı toprak ve tarımdır. Betonlaşan yığınlara izin vermememiz gerekir. Betonları söküp yerine yeniden tarım yapamayız. Onun için de tarım arazilerimizi korumalıyız. Aslında şehirler kurulurken çok hızlı hareket edildi. Şehirleri kurarken köyleri ihmal ettik. Şimdi ise biz tekrar köylere, toprağa dönmeye başladık. Onun için yaşanabilir şehirler, topraklar oluşturmak için birlikte hareket etmeliyiz. Sağlıklı bir dünyada yaşamak için tarım alanlarını korumalıyız.” dedi.
Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı İbrahim Yılmaz da dünyanın değişen iklimine karşı farkındalık oluşturmak istediklerini söyledi.
"Bu topraklar Mezopotamya’nın verimli topraklarıdır"
Projenin maliyetinin bir milyon lira olduğunu aktaran Yılmaz, “Nedense Gaziantep denilince akla hep yemek geliyor, tarih geliyor, kültür geliyor. Bunlar aslında hep birbiriyle etkileşen ve birbirini yükselten unsurlardır. Bu topraklar Mezopotamya’nın verimli topraklarıdır. Bu insanlar da binlerce yıllık tarihten gelenlerin birikimin sahibi olan insanlar. Bugün dünya geneline baktığımızda da belki 10 bin dolayında uçak uçuyor. On binlerce gemi seyahat ediyor. Milyonlarca araç ise trafikte seyir ediyor. Yüz binlerce fabrika gökyüzüne karbondioksit ve metan gazı salıyor. Küresel ısınmada ise dünyamız her geçen gün biraz daha ısınıyor.” ifadelerini kullandı.
İklim değişikliklerine karşı bazı projeler ürettiklerini ve bunu da vatandaşlar ile birlikte uygulamaya koyduklarını vurgulayan Yılmaz, bu projenin sadece onlardan birisi olduğunu belirterek, Türkiye’nin güneyinden batısına kadar olan bölgede önümüzdeki 3 ila 50 yıl içerisinde çölleşen bölgeler arasında gösterildiğini ve bu alanlarda yeterince sulama projeleri üretilmezse tarım arazilerinin yok olacağını savundu.
Öte yandan Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Behçet Kemal Çağatay ise katılımcılara küresel ısınmayla tarımsal alanda yaşanabilecek sıkıntıları anlattı.
Proje çalışmalarına mart–nisan aylarında başlanacağı, proje çerçevesinde ilçelerde güneş enerjisiyle sulama sistemi de kurulacağı açıklandı. (İbrahim Koçyiğit - İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.