Kitap fuarına olan ilgi beklentimizin altında

Kitap fuarına olan ilgi beklentimizin altında

Gaziantep’te Ramazan ayı dolayısıyla ilk defa açılan kitap fuarına katılan yayınevleri, fuarın yeterince tanıtılmadığı için fuara olan ilgiden pek memnun olmadıklarını söylediler.

Gaziantep’te Ramazan ayında ilk kez düzenlenen kitap fuarına olan ilgiden memnun kalmayan yayın evleri, fuara olan ilginin beklentilerinin de altında olduğunu ifade ettiler. Kitap fuarına gelen ziyaretçi sayısının oldukça düşük olmasından yakınan yayınevleri, yerel yönetimler tarafından kitap fuarının tanıtımının yeterince yapılmadığından yakındı.

Diyanet İşleri Başkanlığı ve Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle Ramazan ayı dolayısıyla açılan “Gaziantep Kitap ve Kültür Etkinlikleri” fuarına katılan yayın evleri, yaklaşık bir hafta önce açılan ve resmi açılışı iki gün önce yapılan kitap fuarı ile ilgili İLKHA’ya değerlendirmelerde bulundular.

Yaklaşık bir haftadır fuar için Gaziantep’e geldiklerini ve kitap fuarına ilginin ise çok düşük seviyelerde olduğunu dile getiren yayınevleri sahipleri, Gaziantep’te ilk defa bir kitap fuarına katıldıklarını, fuara olan ilginin yetersiz olduğunu söylediler.

Fuara olan ilgiden memnun olmadığını belirten Metin Tunç, fuara olan ilginin beklentilerinin altında olduğunu söyledi. “Belediye kendi parkını daha iyi tanıtmak için bizi kurban seçmiş” diyen Tunç, “Kitap fuarı belediyenin çalışamaması ve Diyanet’in de bu işe lakayt kalmasından dolayı şu an itibariyle beklentilerimizin çok altındadır. Ne kimse geliyor, ne bir tanıtım olmuş ve dolayısıyla da fuar kesinlikle beklentilerimizin altında seyrediyor. Biz geçen perşembe günü geldik. 6 gündür buradayız. Kimsenin geldiği, kitapları sorduğu yoktur. Burası kesinlikle fuar için uygun olan bir yer değil. Belediye muhtemelen buradaki parkı tanıtmak için kitap fuarı düzenlemişler. Bize öyle dediler. Dolayısıyla biz kurban seçilmişiz.” dedi.

Kitap fuarının tanıtımının yapılmadığından yakınan Tunç, “Günlük ortalama olarak 150 kişi geliyor. Fuarı saat 15.00’de açıyoruz. Gece saat 24.00’de kadar açığız. Bu fuarı iyi organize etmek gerekirdi. Bir şehirde iyi iş yapabilmek için yaptığın işin reklamını iyi yapmak lazım. Ben ilk gün geldiğimde fuara gelmek için taksiye bindim taksici bile kitap fuarının nerede olduğunu bilmiyordu. Bir taksici bile burada fuar olduğunu bilmiyorsa normal vatandaş ne yapsın. Kimse burada fuar olduğunu bilmiyor.” ifadelerini kullandı.

Fuara daha yüksek bir katılım beklediklerini, ancak fuara olan ilginin beklentilerinin oldukça altında olduğunu ifade eden Mehmet Onuş, yerel yönetimler tarafından kitap fuarının tanıtımının yeterince yapılmadığından yakındı.

Onuş, “Bir haftadır buradayız. Ama fuara beklediğimiz ilgi yoktur. Biz daha iyi bir katılım bekliyorduk. Ama bir türlü bilmiyorum şehrin ilgisizliğinden mi, farklı nedenlerden dolayımıdır fuara gelmiyorlar. Yerini mi bilmiyorlar acaba? Biz pek bunun sonucunu anlayamadık. Fuar biraz durgun geçiyor. Yani açıkçası pek memnun olmadık. Belediyenin bu anlamda uygulamış olduğu reklam politikası çok eksik kalıyor. Fuarın yeri hemen eğlence alanın arkasında kurulmasından dolayı insanlar kitap fuarına pek gelmiyor. Gelende sadece bakıp tekrar gidiyor. Burayı iftar çadırına benzetiyorlar. İçeriye gelenler içeriye girdiğinde kitap fuarı olduğunu görüyorlar. Reklam çok yetersizdir. Üniversiteye yakın veya o taraflarda bir yerde olsaydı, çok daha iyi olurdu. Belediyenin resmi açılışından sonra insanlar yeni yeni gelmeye başladılar. İnsanların kalabalık olduğu şehir merkezine yakın bir yer olsaydı daha iyi olurdu. Burası şehir merkezine uzak bir alan olduğu için kimse açıkçası gelmiyor. Şimdiye kadar umduğumuzu bulamadık. Ama inşallah bundan sonrası için umduğumuzu buluruz.” şeklinde konuştu.

Fuara olan ilginin düşük olduğunu, fuarın halkın daha yoğunlukta olduğu çarşı merkezi gibi bir yerde olmasının daha faydalı olacağını belirten Cahit Tulay da, “Fuar biraz beklentimizin altında kaldı. Fuara gereken ilgi yok, biraz daha iyi olmasını beklerdik. Yer olarak yanlış bir yer seçilmiş. Seçilen yer hem parkın arkasında kalıyor hem de dışarıdan buranın kitap fuarı olduğunu belirten bir tabela yok. Onun haricinde burada şenliklerin gölgesinde kalıyor. İnsanlar Ramazan’da Ramazan’ı anlama itibariyle değil de şenliğe gitme babında Ramazan geçiriliyor. Bundan dolayı da insanların kitap fuarına olan talebi ve yoğunluğu azalıyor.” diye konuştu.

Fuara ilginin olmamasının sebeplerini sıralayan Ferit Ulukan ise “Gaziantep’i yakından tanıyoruz. Ben Kahramanmaraş’tan geldim. Buranın yapısı ve halkı itibariyle Ramazan’da dini yayınlara olan ilgisinin büyük olduğunu ve olacağının biz bilerek geldik. Ama burada zannediyorum ki işleyişte yâda belediye ile veya bu fuar ile kimler ilgileniyorsa koordine eksikliği var. Henüz Gaziantep halkı buraya gelemedi. Bundan sonra gerekli reklamlar ve yönlendirmeler yapılırsa biz Gaziantep halkını Kur’an-ı Kerimlerle buluşturmuş oluruz. Büyükşehir Belediyesi buraya bir park alanı yapmış ve istihdam ederek de halkın hizmetine sunmuş. Yeni yapılan bir park alanına fuar yaptıklarından dolayı halk burayı pek henüz tam olarak bilmiyor. İnsanların daha yoğun olduğu ve kolay ulaşabileceği merkezi bir yer olsa daha güzel olurdu.” değerlendirmesinde bulundu.

Suriyeli Özgür de, “Üniversitedeki fuar daha işlek bir ortam olduğu için ve ulaşım daha rahat olduğu için insanlar fuara daha rahat ulaşabiliyorlardı. Okuyucu kesimi üniversiteye daha yakın olduğu için Üniversitedeki fuar daha bir hareketliydi. Burası üniversiteye göre biraz hareketsiz kaldı.” diye belirtti.

Öte yandan yayınevleri sahipleri, fuarda sık sık elektrik kesintisinin olmasının da kendilerini mağdur ettiğini dile getirdiler.

İLKHA



























Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.