Kitap fuarları insanımızı kitapla tanıştırıyor
Gaziantep’te geleneksel hale getirilen ve büyük bir ilgi gören kitap fuarına olan ilgiden memnun kaldıklarını belirten yayın evleri ve yazarlar, fuara olan ilginin beklentilerinin de üzerinde olduğunu söylediler.
Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Gönüllü Kuruluşlar işbirliğiyle bu sene 4’üncüsü organize edilen ve 250 yayınevinin katıldığı "Gaziantep Kitap ve Kültür Günleri" fuarı büyük bir ilgi görüyor.
Gaziantep'te, "Kitap ve Kültür Günleri" etkinlikleri kapsamında açılan ve 3 günde 50 bin kişinin ziyaret ettiği kitap fuarı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan yayın evleri temsilcileri ve yazarlar, fuara olan ilgiden memnun kaldıklarını belirttiler.
Fuar ile ilgili İLKHA'ya konuşan yayın evleri temsilcileri ve yazarlar, geçtiğimiz yıl düzenlenen kitap fuarının yeri ve zamanı itibariyle pek bir ilgi görmediğini, ancak bu sene kent merkezinde olduğu için fuara yoğun bir ilginin olduğunu ifade ettiler.
Kitap okuma oranlarının düşük olduğu, sosyal medyanın ise oldukça yaygın olduğu böyle bir dönemde fuara olan ilginin kendilerini memnun ettiğini belirten Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdürü Mehmet Savaş Polat, fuarda özellikle gençleri çok gördüğünü ve bu durumun kendisini mutlu ettiğini söyledi.
"İslam ümmeti sosyal medya imtihanından geçiyor"
Fuara olan ilgiden memnun olduğunu belirten Polat, "Dinimiz ‘oku’ diyor. Ancak maalesef ki kitap ve kalem medeniyeti olan İslam ümmeti şu anda sosyal medya diye bir imtihandan geçiyor. Yani sosyal medya ile ithal edilmektedir. Günümüzde maalesef hayatın birçok bölümünde sosyal medya bizleri şu anda işgal etmiş durumda. Aslında İslam ümmeti olarak baktığımızda okuma oranları en çok olması gereken bir ümmet olmamız gerekirken maalesef okuma oranlarımız şu anda çok düşük seviyelerde. Dolayısıyla İslam ümmeti kitap ve kalem medeniyeti olarak kendi özüne dönmelidir. Bu tür fuarlarla ve kültürel etkinliklerle, okuma çalıştaylarıyla bir an önce gençlerimizi biz tekrar yeniden bu kültüre döndürmeliyiz. Fuara çok büyük bir ilgi var. Özellikle gençleri çok gördüm ve mutlu oldum."dedi.
"Kitap en samimi dosttur"
Fuara olan ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getiren İlahiyatçı- Yazar Mehmet Coşkun da, "Bu fuarı düzenleyenlere ve vesile olanların hepsine çok teşekkür ederiz. Gaziantep'i kitap ile buluşturmak için geldik. Kitap en samimi dosttur. Kişiye kendisinin ne olduğunu gösteren bir aynadır. Fuara olan ilgiyi de çok güzel buldum. 2 gündür yağmur yağmasına rağmen insanlar fuara geliyorlar. Kitaba büyük bir ilgi var. Medyada belki elektronik olarak çeşitli vasıtalarla kitaplar indiriliyor. Ama kitabı açtığınızda ve sayfalarını kokladığınızda kitapta bambaşka bir lezzet var. Onu almak lazım. Gençlerimiz okullarda ve farklı alanlarda kitapla tanışmalıdır. Ebeveynlerin de çocuklarını kitapla tanıştırması gerekiyor. Zaten İslamiyet’in ilk emri de ‘oku’dur." ifadelerinde bulundu.
"Kitap fuarları insanımızı kitapla tanıştırıyor"
Bediüzzaman Said Nursi üzerine çalışmalarıyla bilinen Araştırmacı-Yazar Necmettin Şahiner de "Kitap fuarları çok önemlidir. Fevkalade de Türkiye’nin güzelliklerindendir. 30 sene öncesine kadar Ramazan ayında İstanbul Sultanahmet kitap fuarı ile bu güzellik başladı ve bu güzellik hamdolsun bütün ülkeye yayıldı. Hiç olmazsa insanımıza kitabı tanıtıyor. İnsanımız kitabı görüyor ve kitabı anlamaya çalışıyor. Çünkü bizim dinimiz, inancımız kitap dinidir. Bizim mukaddes kitabımız Kur’an-ı Kerim’de ‘oku’ emri ile başlar. Ama bugün maalesef Türkiye’de okuma oranları çok zayıftır. Bunu artırmak gerekiyor. Bu kitap fuarları insanımızı kitapla tanıştırıyor. Bunun için önemlidir." ifadelerini kullandı.
"Kitaplara büyük bir ilgi var"
Fuara ilk günden itibaren yoğun bir ilginin olduğunu ve katılımın beklentilerinin de üzerinde olduğunu belirten Anadolu Tevhid Vakfı yayın evi temsilcisi Niyazi Doğan, "Bundan önce yapılan üç fuar o kadar çok verimli olmadı. Hem yeri itibariyle ve hem de insanların fuara katılımı itibariyle ve Ramazan ayına denk geldiği için pek verimli olmadı. Ama bu fuara olan ilgiden oldukça memnunuz. Çünkü fuarın yeri, insanların teveccühü güzel. Kitaplara büyük bir ilgi var. Fuara bayağı katılım var. Özellikle öğrencilerin fuara büyük bir ilgisi var. Bunların devamını bekliyoruz." şeklinde konuştu.
"Kitap okuyan insan cehaletten kurtulur ve niçin yaratıldığını bilir"
Fuarların ve kitap okumanın önemine değinen Doğan, "Zaten Kur’an-ı Kerim’deki ayetlerinde üçte biri ilimden bahsediyor. Kitap okuyan kişiler daha çok ilim sahibi olurlar, kendisinde Allah'ın ilmi sıfatları daha çok açığa çıkar. Allah'ı ve en önemlisi de kendisini tanımasına vesile olur. Çünkü kendisinde eğer ilim olmazsa insan kendisini tanıyamaz. İnsan ilimle kendisini tanıyor. Bu noktada kitabın çok önemi var. Kitap okuyan insan cehaletten kurtulur ve niçin yaratıldığını bilir." diye konuştu.
"Kitaba ulaşma açısından fuarlar çok önemli bir etkinliktir"
Kitap fuarlarının insanların kitaplara ulaşma açısından çok önemli bir etkinlik olduğunu belirten İrşad yayın evi sahibi Mehmet Mahfuz Özdemir, Benim gördüğüm kadarıyla Gaziantep'te bayağı medrese açılmış. Bu medreselerin kitaplarla ilgisi de oldukça güzel. Medrese öğrencileri kitaplara büyük bir ilgi gösteriyor. Bu durum ilerisi için çok güzel bir durum. Ben Gaziantep'te ilk defa fuara katılıyorum. Ben 1997 yılı itibariyle kitap fuarlarına katılmaya başladım. İlk olarak İstanbul'da kitap fuarına katılmıştım. O zaman inanılmaz bir ilgi görmüştük. Bunun dışında kitapçı olarak Arap dünyasında çok önemli kitap fuarlarına katıldım. Yaklaşık 28 yıldır her yıl Arap ülkelerinde düzenlenen kitap fuarlarına katılıyorum. Kitaba ulaşma açısından fuarlar çok önemli bir etkinliktir. Çünkü ulaşamadığınız ve bulamadığınız bir yayın evini veya kitabı fuarda buluyorsunuz. Kitap okumak çok önemlidir. Allah'ın ilk emri de ‘oku’dur. Okumak dünyada en önemli şeylerin başında gelir. Ama ne yazık ki ülkemizde ise bu çok geri sıralarda kaldı. Okuma noktasında çok geri sıralardayız."diye belirtti.
"İnsan bilgi edindiği sürece kıymetlidir"
Gaziantep'in böyle bir ihtiyacı olduğunu ifade eden Mehmet Acar ise, "Ben kültürel gelişim açısından Gaziantep için bu fuarı çok önemli buluyorum. Bu tür etkinlikler olması gereken etkinliklerdir. Gelişen ve metropole doğru giden bir şehrimiz var. Kültürel oranda da üst seviyelere çıkmalıyız. Ekonomimiz çok ileride ve her geçen gün de biz geliştiğini görüyoruz. Ancak kültürel bazda da kentimizin gelişim göstermesi gerekiyor. Bu fuarı Gaziantep için çok önemli görüyorum. Bu tür etkinliklerle Gaziantep'in kültürel oranda düzeleceğine inanıyoruz. Kitap okumanın insanoğluna çok faydası olduğu da defalarca bilim adamları tarafından belirtilmiştir. Kitap okumak hafızamızı güçlendirdiği gibi bizim zekâmızı hızlı geliştiriyor. Alzheimer hastalığını tamamen ortadan kaldırdığına dair büyük deneyler var. İnsan bilgi edindiği sürece kıymetlidir. Bilgiyi kullandığı sürece daha çok kıymetlidir. Bilgi sahibi olmamız için de kitap okumamız gerekiyor. Kur’an-ı Kerim’de de yer alan ‘oku’ emriyle de hareketle biz okumanın ne kadar kıymetli olduğunu görüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.