Kozluk esnafı bayram öncesi işlerin durgunluğundan şikâyetçi
Batman'ın Kozluk ilçesinde yaklaşan Kurban Bayramı'na rağmen işlerinin durgun olduğunu söyleyen esnaf, bundaki en büyük etkenin, ilçedeki resmi kurumların belli bir yere taşınması olduğunu söylediler.
Kurban Bayramı öncesi alışverişte canlılık bekleyen Kozluk Çarşı esnafı umduğunu bulamadı. Sorunlarına bir türlü çare bulunmadığını dile getiren esnaf, ilçedeki kurumların belli bir yere taşındığını, bu durumun işlerine daha fazla olumsuz yansıdığını ifade etti.
Daha önce Devlet Hastanesi’nin gelişmekte olan Üçyol ova kesimine taşınmasıyla işleri düşmeye başlayan çarşı esnafı, Kaymakamlık, Nüfus Müdürlüğü, Adliye, Maliye ve Milli Eğitim Müdürlüğü gibi kurumların taşınmasıyla iş yapamaz hale geldi.
Mağduriyetlerini İLKHA’ya anlatan ilçe esnafı, bıçağın kemiğe dayandığını ve çarşının ekonomik olarak canlandırılması gerektiğini, yaşanan mağduriyetin devam etmesi halinde kalan esnafın da kepenk kapatmayla karşı karşıya olduğuna dikkat çekti.
Esnaf Hacı Abdullah Çetinkaya, geçindirmek zorunda kaldığı bir ailesinin olduğunu, dükkânından başka gelirlerinin olmadığını, bayram arefesi olmasına rağmen istedikleri gibi bir iş yapamadıklarını söyledi.
Resmi kurumların taşınmasına tepki gösteren Çetinkaya, "Hastane, Kaymakamlık buradaydı, hepsini taşıdılar. Bıçak kemiğe dayanmayıncaya kadar çığlık yükselmez. Eve gidiyoruz, huzur yok! Gelir yok fakat gider var. Bu şekilde bizi muhacir ettiler. Çocuklarımızın yarısı İstanbul’da, yarısı Ankara’da ve Antalya’da. Bayramda hiçbiri eve gelemiyor. Burada yapacakları bir iş yok!" dedi.
"Esnaf iş yapamayınca kepenk indiriyor"
Kozluk çarşı merkezinde 30 yıllık esnaf olan Mehmet Kılınç, eskiden resmi kurumlar vasıtasıyla işlerinin iyi olduğunu hatırlattı.
Şimdilerde ise kiralarını dahi veremeyecek durumda kaldıklarını aktaran Kılınç, "Esnaf bu gidişle yakın bir zamanda kepenk indirecek. İş olmayınca, kirayı çıkaramayınca, bekliyor iş yok, dükkânı kapatıyor. Devletten yukarı çarşı için bir iş sahası, bir imkân istiyoruz. Siyasetçilerden de bu yönden herhangi bir haber yok. Esnaflara yardımcı olmalarını bekliyoruz ama maalesef hiçbir şey yok. Eskiden 30-40 takım diker, günlük 5 tane, ayda ortalama 150 tane pantolon çıkarıyordum. Şu anda 3 tane takım elbise ancak çıkarıyorum. Pantolonda günde ya bir tane ya da hiç çıkaramıyorum." ifadelerini kullandı.
İlçede 20 yıldır esnaf olan Abdullah Arı da eskiden bayrama bir hafta kala canlılığın başladığını hatırlatarak bu bayram işlerin durgun olduğunu kaydetti.
Arı, "Bu bayram istediğimiz gibi geçmiyor. Çeklerimizi zor ödeyebiliyoruz. Tabi Kozluk'un ayrı bir sorunu da eşit bir kurum dağılımı yapılmadığından özellikle yukarı Kozluk mağduriyet yaşıyor şu an. 300’e yakın esnaf var. Hiçbir kurum burada bırakılmadı. Ondan dolayı alışverişimiz düştü. Son iki gün olmasına rağmen dükkânda müşteri bulamıyoruz." dedi. (Muhammed Said Aksoy, İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.