Kurbanlıklar elde kaldı
Yıl boyunca besledikleri kurbanlıkları satmak için Gaziantep’e getiren hayvan yetiştiricileri, geçen yıllara göre satışların çok düşük olduğunu ve kurbanlıkların büyük bir bölümünün ellerinde kaldığını söyledi.
Kurban Bayramı öncesi umduklarını tam olarak bulamayan ve umutlarını bayram günleri yapacakları satışlara bağlayan hayvan yetiştiricileri, bayram üçüncü günü de kurbanlıklarını satamadı. Emeklerinin karşılığını alabilmek umuduyla Doğu Anadolu illerinden Gaziantep’e gelen hayvan yetiştiricileri, bu yıl bekledikleri satışı yapamamaktan yakındı.
Gaziantep’teki hayvan pazarlarında geçtiğimiz yıllara göre bu yıl kurbanlık hayvan satışlarında oldukça büyük bir düşüşün olduğunu dile getiren hayvan yetiştiricileri, getirdikleri kurbanlıkların yarısını bile satamadıklarını belirterek, bu bayramın verimli geçmediğini ifade ettiler.
Bayram günleri satışların artacağını düşünerek bir umutla beklediklerini belirten hayvan yetiştiricileri, hayal kırıklığına uğradıklarını, bu yıl yaşanan ekonomik sorunların kurbanlık satışlarına da yansıdığını ve alım gücü düşen vatandaşların fiyatları düşürmelerine rağmen kurbanlık alamadığını söylediler.
Vatandaşın ekonomik güçlükler nedeniyle sadece bakmak için hayvan pazarına geldiğini ifade eden hayvan yetiştiricileri, geçen yıla göre yem ve saman fiyatlarının çok pahalı olmasına rağmen, kurbanlık fiyatlarının daha düşük olduğunu ancak buna rağmen vatandaşların kurbanlık almakta zorlandığına dikkat çektiler.
“Kurban satışları bu sene hiç iyi değil”
Muş’tan 70 adet küçükbaş kurbanlık ile Gaziantep’e geldiğini, kurbanlıkların yarsını bile satamadığını söyleyen Mehmet Emin Sönmez, “Kurban satışları bu sene hiç iyi değil, çoğu elimizde kaldı. 70 koyun getirdik, şu an 40 tane kurbanlık elimizde kaldı. Şu ana kadar yarısını bile satamadık, birçoğu elimizde kaldı. Kurbanlık fiyatlarına 22 TL’den başladık şu anda 19 TL’ye düştü ama yine halkın alım gücü zayıf.” dedi.
“Bu sene kurbanlıkları zararına sattık”
Şanlıurfa’dan gelen İbrahim Özkan da yıl boyunca beslediği kurbanlıkların çoğunluğunu sattığını ancak fiyat indirimi yaptığı için zarar ettiğini belirterek, “Buraya 60 koyun getirdim, şu an 6 tane koyun kaldı ama satışlar yine de düşük. Çünkü zararına satıyoruz. Dün 23 TL’den sattım şimdi 21 TL’ye düşürdüm ama yine de satışlar düşük. Kurbanlıkları bitirmek için daha da fiyat indirebilirim.” ifadelerini kullandı.
“Bu sene beklenen satış olmadı”
Bingöl Karlıova’dan gelen Kainat Aksoy da “Bingöl’ün Karlıova ilçesinden 500 tane kurbanlık hayvanla geldim. Ancak bu yıl satışlar yok, fiyatlar düşük. Bu sene bu satışlardan memnun değilim, şu ana kadar 500 tane koyundan 15 tanesini sattım. Bu sene beklenen satış olmadı.” şeklinde konuştu.
“Fiyatları düşürmemize rağmen yine de satış olmuyor”
Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinden geldiğini belirten Mustafa Bek de ellerinde kalan kurbanlıkların fiyatını düşürmelerine rağmen satış yapamamaktan yakınarak, şunları söyledi:
"50 tane koyun sattım, o da zararına gidiyor. Bu sene fiyat iyi değil, piyasa düşük, dün dişi koyunları 18 TL’den satıyordum, bugün 15-16 TL’ye düşürdüm yine de halkın alım gücü yok. Herkes krizde, herkes bizim gibi fiyatları düşürüyor yine de satış olmuyor. Halkın cebinde para yok, asgari ücretle çalışan biri kira, elektrik ve su faturası derken kurbanlık koyun almaya halkın cebinde para kalmıyor.”
“Halkın alım gücü olmadığı için kurbanlık alamıyor”
Mustafa Polat ise “Satışlarımız normal, halkta biraz maddi sıkıntı olduğu için şu an satışlarımız normal. Buraya 80 adet koyun getirdik, şu anda elimizde 50 tane kaldı. Piyasa her senekine göre biraz durgun, dün koyunları 22 TL’den satıyorduk, bugün 21 TL’ye indirdik. Şu anda piyasada satışlar çok nadir, her insanın bütçesi kurbanlık koyun almaya yetmiyor. Gerekli indirimi yapıyoruz yine de halkın alım gücü olmadığı için kurbanlık alamıyor. Bizim durumumuzda şu anda zarardayız diyebiliriz.” diye belirtti.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.