Lokanta, kafe ve restoranlar müşteri kabulüne başladı
Aylardır paket ve gel-al servisi yapan lokanta ve restoranlar ile uzun bir süredir kapalı kalan kafeler bugün itibariyle müşteri kabulüne başlamanın sevincini yaşıyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı'nın ardından Covid-19 sürecinde haziran ayına ilişkin “kademeli normalleşme” takvimini paylaştı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın “kademeli normalleşme”ye yönelik açıklamalarının ardından Gaziantep’te uzun bir sürenin ardından açılan kafe ile paket ve gel-al servisi yapan restoran, pastane ve lokanta gibi işletmeler de bugün ilk müşterilerini aldı.
Kentte birçok esnaf sabahın erken saatlerinden itibaren hazırlıklarını tamamlayarak ilk müşterilerini ağırlarken bazı iş yerlerinde de hazırlıkların devam ettiği görüldü.
Aylardır müşteri kabul edemeyen, sadece paket ve gel-al servisi hizmeti veren işletmelerde temizlik çalışmaları yapılırken masa ve sandalyeler de belirlenen kurallara göre yeniden yerleştirildi. Sabah 07.00-21.00 saatleri arasında müşteriyi ağırlayabilecek olan işletmelerin kurallara uyduğu görüldü.
“Kademeli normalleşme”nin ilk gününde maske, hijyen ve sosyal mesafe kurallarına göre masada servis faaliyetlerine başlayan iş yerlerinde sakin olması ve çok az sayıda müşteri olması ise dikkat çekti.
Hazırlıklarını tamamlayıp iş yerlerini açan ve müşteri kabul etmeye başlayan işletme sahipleri, uzun bir sürecinin ardından kademeli de olsa normalleşme sürecinin başlamasına sevindi.
İşletme sahipleri ile uzun süreden beri ilk kez içerde oturan müşteriler, “kademeli normalleşme”nin başlamasından dolayı memnun olduklarını dile getirdiler.
Kafe işletmecisi İbrahim Turan, “kademeli normalleşme”nin başlamasına sevindiklerini ve bundan sonraki süreçte ise her hangi bir kapanmanın olmasını istemediklerini söyledi.
Aylar sonra iş yerinin kapısını müşterilerine açmanın mutluluğunu yaşadığını belirten Turan, salgın sürecinin en büyük mağdurlarının lokanta, kafe ve restoranların olduğuna dikkat çekti.
“Artık bu işin günahkarı seçilmekten bıktık”
Salgın sürecinin en büyük mağdurunun kafe, restoran, lokanta gibi yeme içme sektörü olduğunu dile getiren Turan, “Aslında biz neden sürekli hedef seçildik neden bunları yaşadık halen anlamış değiliz. Çünkü birçok ortama göre daha hijyenik, daha mesafeli ortamda ve daha temiz bir şekilde çalışıyoruz. Burada amaç neydi bilmiyorum? 15 ay açılıp kapanma süreci ile birlikte sadece 3 ay açık aldık. Sürekli 3 aylık periyotlar halinde kapalı kaldık. Bu süreçte evini satan arkadaşlarımız oldu ve çok zor durumda kaldık. Bunun yanı sıra bu sektörden ekmek yiyen milyonlarca insan da bu sürecin sıkıntısını yaşadı ve her defasında kafe ve restoranlar kapatıldı. İnşallah bu son olur. Artık bu işin günahkarı seçilmekten bıktık, gerçekten yorulduk.” dedi.
“Pazar günü kısıtlamasının kaldırılmasını istiyoruz”
Esnafa verilen desteklerden faydalanamadıklarını belirten Turan, “Kademeli normalleşme’ dendi ve turizm sezonu olduğundan dolayı saat kısıtlamasını daha ileri bekliyorduk ve kesinlikle pazar günü açılmasında bekliyorduk. Ama yetkililer böyle reva gördü, yapacak bir şey yok. Bugünden itibaren de bütün esnaf arkadaşlar ‘bismillah’ dedik başladık. Herkese hayırlı ve bol kazançlar diliyorum. İnşallah bu illetten bütün insanlık bir an önce kurtulur, tekrar eski güzel normal günlerimize döneriz.” temennisinde bulundu.
Çok sıkıntılı bir süreçten geçtiklerine dikkat çeken restoran işletmecisi Osman Keklik, tekrar kapanma olmaması için herkesin elinden geleni yapması gerektiğini vurguladı.
“Temennimiz hep beraber bu süreci atlatmak”
Aylarca müşteri kabul edemediklerini belirten Keklik, “Temennimiz bundan sonraki dönemlerde sürecin esnaf ve toplum olarak pozitif bir ortamı erişmemizdir. Toplum olarak elimizden gelen mücadeleyi vermeliyiz. Temizlik, maske ve sosyal mesafe gibi kuralları yerine getirdiğimizde kışın daha güzel bir ortam olmasını bekliyoruz. Esnaf olarak bayağı sıkıntılı bir süreçten geçtik. Hükümetin belirli destekleri oldu ama yeterli gelmiyor. Gerek kira gerek personel giderleri olsun yeterli gelmiyor. Bir de fiyat artışları var. Geçen yıl kilosu 10 lira olan tavuk dönerin şu anda kilosu 20 TL oldu. Esnaf olarak ciddi bir maliyet artışı ile karşı karşıyayız. Fakat biz bu zamları fiyatlara yansıtamıyoruz. Esnaf olarak temennimiz bir an önce bu illetin başımızdan def olmasıdır. Toplum olarak elimizden gelen mücadeleyi vereceğiz. Tabi bundan sonraki süreçte pazar gününün de açılmasını istiyoruz. Hafta içi olan serbestlik hafta sonu neden olmasın?” diye konuştu.
“Sadece paket servisi ile çalışmamız bizi bayağı sıkıntıya düşürdü”
Lokanta işletmecisi Sayim Örmen, uzun bir aranın ardından müşterileri lokantada ağırlamaktan dolayı memnun olduklarını ifade ederek şunları söyledi:
“Sadece paket servisi ile çalışmamız bizi bayağı sıkıntıya düşürdü. Salgın sürecinde satışlarımız nerede ise yüzde 20’lere düştü. Yüzde 80'e yakın bir kaybımız oluştu. Tabi ülkenin içinde bulunduğu zor bir durum var. Dünyada pandeminin neden olduğu ekonomik bir kriz var. Biz de bundan payımıza düşeni aldık. Çok şükür bugün müşteri kabulüne başladık. Pazar günü de kısıtlama kaldırılsaydı çok daha iyi olurdu. Fakat böyle uygun görüldü. Bizde pandemi kuralları çerçevesinde müşterilerimizi karşılamak istiyoruz.”
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.