Makam aracı yerine bisiklet

Makam aracı yerine bisiklet

Gaziantep Engelliler Dairesi Başkanı Yusuf Çelebi, bisiklet kullanımını yaygınlaştırmak için yakın mesafelere makam aracı yerine bisikletle gidiyor.

Gaziantep'te 36 yıl önce halk arasında “Gece körlüğü” olarak bilinen hastalığı nedeniyle görme yetisini kaybeden Yusuf Çelebi, Türkiye Sakatlar Konfederasyon Başkanlığı ve Büyükşehir Belediyesi Engelliler Daire Başkanlığı görevini yürütüyor.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in başkan olduktan sonra Türkiye’de ilk kez bir belediyede kurduğu Engelliler Daire Başkanlığı görevine getirilen Çelebi, yaklaşık 4 yıldır bu görevini yürüterek, engellilerin sorunlarını çözmeye çalışıyor.

Hem sağlıklı yaşamak ve hem de farkındalık oluşturmak için makam aracı olarak bisikleti tercih eden Çelebi, kent merkezindeki resmi kurumlara şoförünün kontrolündeki çift kişilik ‘makam bisikleti’ ile gidip geldiğini söyledi.

Çelebi, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, bisikletin hem ekonomik hem de spor yapmak için çok iyi bir ulaşım aracı olduğunu söyledi.

“Kısa mesafelerde erken yol almak adına bisikleti tercih ediyorum”

Engellilerin kent yaşamının her alanında yer alması gerektiğini belirten Çelebi, engelliler başta olmak üzere kentte bisiklet kullanımını yaygınlaştırmak istediğini belirterek, “Makam aracı denilirken sanki hiç araba kullanıyorum gibi bir algı oluşmasın. Kısa mesafelerde erken yol almak adına bisikleti tercih ediyorum. Bisikleti iki nedenden dolayı tercih ediyorum. Birincisi bisiklet sağlıktır. Kentin mimarisi de tasarlanırken herkese göre tasarlansın, bisiklet yolları da yapılsın. Engellilerde caddede, kaldırımlarda kamu alanlarında bisiklet ile gezebilsin düşüncesiyle trafiğe katılmadan bizim bir kısım birimlerimizin mesafesi 4-5 kilometredir. Bu kısa mesafelerde imkanlar dahilinde bisiklet benim tercihimdir. Çünkü bisiklet bir taraftan kısa yoldan hedefe varmaktır. Diğer taraftan da spor anlamında tercihimdir.” dedi.

Göreve geldiği günden itibaren engellilere yönelik çalışmalar yaptığını ve “Engelsiz Kent Gaziantep” sloganıyla hareket ettiklerini belirten Çelebi, şunları söyledi:

“Aynı zamanda bisikletin ikinci anlamı da kentin mimari tasarımı yapılırken, diğer illerde bu yönüyle bakarak Gaziantep’te olduğu gibi bisiklet yolları yapılabilir. Gaziantep'te belediye başkanımız kentin tasarımını yaparken herkes kullanabilsin diye proje başlattık, adını ‘Engelsiz Kent Gaziantep’ koyduk. Biz şu anda Gaziantep'te, ‘Engelsiz Kent Gaziantep’ yolunda iyi bir yol kat ettiğimizi ve kat etmeye de devam ettiğimize inanıyorum.”

İnsanlara bisiklet kültürünün aşılanması gerektiğini belirten Çelebi, bunun içinde 81 ilde kentin mimari tasarımı yapılırken bisiklet yollarının yapılmasının gerektiğini belirtti.

“81 ilde bisiklet yollarının yapılması gerektiğini düşünüyorum”

Çelebi, “Dört duvar arasında kaldığınız zaman sizi kimse görmez, tanımaz ve anlamaz. Ancak şu anda bisiklete bindiğimiz zaman ben ‘Allah Allah böyle bir şeyde mi vardı?’ diyen çok kişiyi tanıyorum. Ben bununla farkındalık oluşturacağıma da inanıyorum. 81 ilde kentin mimari tasarımı yapılırken bisiklet yollarının yapılması gerektiğini düşünüyorum ve bisiklet yollarının bir farkındalık ortaya koyacağını düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

İnsanların bir bütün olduğunu vurgulayan Çelebi, devlet işlerinin el ve ayak ile yönetilmediğini, aksine akıl ile yönetildiğine işaret etti.

“Ben herkesin bisiklet kullanması taraftarıyım”

Çift kişilik bisikletin herkes tarafından kullanılabileceğini belirten Çelebi, “Engelli bir bireyinde eğer ki beraber hareket edecek bir arkadaşı varsa bu bisikleti çok rahatlıkla kullanabilir. Şu anda arkadaşımız önde binmiş, bisiklete yön veriyor. Kendisi yorulduğu zaman takviye yaparak pedalı ben çeviriyorum. Bir taraftan spor yapıyoruz bir taraftan hedefe varıyoruz. Aynı zamanda bırakın daire başkanını ben herkesin bisiklet kullanmasının taraftarıyım. Çünkü bisiklet kullanmak bir kültürdür. Yalnız Avrupa'da kullanılmaz. Türkiye'de de kullanılacağına inanıyorum. Ayrıca iki engelliyi düşününüz birisi bedensel engelli ellerini kullanabiliyor ve gözleri görüyor. Bedensel engelli arkadaşımız bisikletin önüne bindiği zaman görme engelli bir arkadaşımızı arkasına aldığı zaman bedensel engelli arkadaşımız ayaklarını değil ellerini kullanır, bisiklete yön verir. Görme engelli arkadaşımızda pedal çevirerek ikisi beraber istedikleri hedefe varabilirler.” şeklinde konuştu.

“Güzel bir farkındalık oluyor”

Çelebi’nin makam şoförlüğünü yapan Eyüp Yıldız da, “Bu güzel bisikletle biz Gaziantep'te her gün tur atıyoruz. Güzel bir farkındalık oluyor. Ben bazen yoruluyorum. ‘Başkanım yoruldum biraz pedalı siz çevirin’ diyorum. Başkanım da bana bu fırsatı veriyor. Arkadan güç veriyor, ben sadece bisiklete yön veriyorum. İnsanlar güzel karşılıyorlar. Güzel bir farkındalık ve sağlığımız açısından da çok iyi oluyor. Bizim dış birimlerimize Yusuf başkanım gideceği zaman bisikletini hazırlıyorum, beraber yakın olan mesafede nereye gitmek istiyorsa bu bisikletle gidiyoruz.”diye konuştu.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.