Mardinlilerin Çevre Yolu tepkisi
Kızıltepe Çevre Yolu'nun yapılması için yaklaşık 100 bin imza toplanmasına rağmen ve kente gelen bakanların açıklamasına rağmen herhangi bir adımın atılmaması tepkilere neden oldu.
Ortadoğu ülkelerine yük taşıyan ağır tonajlı araçlar, tarihi İpekyolu'nu kullanırken tek güzergâhları olan Mardin'in Kızıltepe ve Nusaybin ilçelerinden geçiyor. Günde ortalama 10 bin civarında araç, özellikle Kızıltepe'nin tam ortasından Irak başta olmak üzere Ortadoğu ülkelerine geçiş yapıyor.
Bu araçlar, 300 bin nüfusa yaklaşan bir ilçede hem çevre kirliliğine hem trafik yoğunluğuna hem can kaybına yol açıyor. Araçların egzozundan çıkan duman adeta insanları zehirliyor. Zaman zaman yaşanan trafik kazalarında maddi hasarın yanında can kayıpları da yaşanıyor.
Türkiye'de 40 ilden daha büyük olduğu belirtilen Kızıltepe ilçesinde en büyük sorunu olan trafik sorununun çözümü için sivil toplum kuruluşlarının farklı çalışmaları oldu.
Çevre yolunun şehrin dışına çıkarılmasını talep eden STK temsilcileri, mart ayında bir imza kampanyası başlatmıştı. Mardin Toplumsal Dayanışma Federasyonu (MTDF) öncülüğünde başlatılan kampanya kapsamında toplanan 100 bin imza yetkilere gönderilmişti.
Kente gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da Mardin'in Kızıltepe ilçesinde bir çevre yolunun yapılması için çalışmalarının olduğunu söylemişti.
Ancak aradan geçen uzun zamana rağmen konuya ilişkin bir çalışma yapılmış değil.
Bakan Kurum 'Kızıltepe çevre yolu çalışmamız var' demişti
30 Eylül'de Mardin'e gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Valilik ziyareti sonrası kameraların karşısına geçerek açıklamalarda bulunmuştu.
Mardin'e yapılan projeleri yerinde incelemek üzere geldiğini belirten Bakan Kurum, İLKHA muhabirinin, "Kızıltepe çevre yolu ile ilgili bir çalışmanız var mı?" sorusuna, "Mardin'in ve ilçelerinin çehresini çok kısa zamanda değiştirdik ve değiştirmeye devam edeceğiz. Büyük ölçekli planlarımızı yapacağız. Bütün şehirler için biliyorsunuz bizim mastır plan çalışmamız var Mardin'de dâhil. Kızıltepe Mardin için olmazsa olmazdır. Buna ilişkin bir çevre yolu çalışmamız var. Valimiz de ifade ettiler. İnşallah öncelik sırasına göre kısa zamanda yapıyor olacağız." diye cevap vermişti.
"Uzun TIR kuyruğu oluşuyor"
Araç sürücüleri, evlerine gidebilmek için trafikte bazen saatlerde beklemek zorunda kaldıklarını ifade ediyorlar. Özellikle Irak'a giden TIR'lardan dolayı uzun araç kuyruğunun oluştuğunu aktaran sürücüler, uluslararası yolun şehrin dışına çıkartılması gerektiğini söyledi.
"Bu yola daha kaç kurban verilecek"
Caddenin uluslararası bir yol olduğunu ve artık trafiği kaldıramadığını kaydeden vatandaşlardan Adnan Yılmaz, yolda her gün kazaların meydana geldiğini ve birkaç gün önce ölümlü trafik kazasının yaşandığını hatırlattı.
Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: "İlçeye bir çevre yolu şart, uluslararası yol olduğu için kilometrelerce kuyruk oluşuyor, evine gitmek isteyen vatandaşlar çok zorluk çekiyor. Siz de görüyorsunuz, artık buna bir çözüm bulunması lazım. Birkaç kilometrelik çevre yolu ile şehir içi trafiği rahatlayacak. Böyle ölümlü trafik kazaların da önüne geçilmiş olacak. Yıllardır dile getirilmesine rağmen bir adım atılmıyor. Çok mu zor, anlamadık gitti. 3 gün önce bir anne ve kızına araç çarptı, yazık değil mi?"
"100 bin yakın imza topladık, bu imzalarla bir kişi Cumhurbaşkanı adayı olabiliyor"
Mardin'de nüfusu 300 bin kişiye dayanan Kızıltepe ilçesinde çevre yolu yapılması için Mart ayında imza kampanyası başlattıklarını hatırlatan Mardin Toplumsal Dayanışma Federasyonu (MTDF) Başkanı Mehmet Şerif Öter de imza kampanyasına halkın büyük destek verdiğini söyledi.
Öte, "Çevre yolu, hayati konuma sahiptir, çünkü Ortadoğu'ya giden araçlar, trafik kayıtlarına göre günde 7 ile 10 bin arası araç başka yol olmadığı için Kızıltepe ilçesinin ortasından geçiyor. Kızıltepe ilçesi 44 vilayetten büyük Türkiye'nin neredeyse birkaç metropole yaklaşmış 300 bin nüfuslu bir ilçedir. Bu araçlar buradan geçerken hem çevre kirliliğine neden oluyor hem hayatı olumsuz etkiliyor. Hemen hemen her ay bir veya iki insanımız çevre yolu olmadığı için kazalarda hayatlarını kaybediyor. Diyoruz k; acaba tekrar bu ay kim kurban edilecek. 2 ay boyunca yaklaşık 100 bine yakın imza topladık, bu imzalarla bir kişi Cumhurbaşkanı adayı olabiliyor." dedi.
"Belediyenin koridor açması gerekiyormuş"
Topladıkları imzaları Külliyeye gönderdiklerini söyleyen Öter, "Özel Kalem Müdürlüğünün imzaları teslim aldığına dair elimizde belge var. İmzaların üzerinden bir buçuk iki ay geçtikten sonra bize yazıyla dönüş yapıldı. Diyarbakır 9 Karayolu Bölge Müdürlüğü'nden bize gelen yazıda şöyle diyor: 'Bahse konu olan çevre yolu ile ilgili bizim projemiz hazırdır, fakat uygulamaya geçmemiz Kızıltepe Belediyesi'nin koridoru açılması gerek.' Bu koridorlarda yapılan kaçak yapılar mı oluşmuş nedir biz bilemiyoruz. Onu yetkililer biliyor." diye konuştu.
"Devasa projeler yapan iktidar için bir çevre yolu hiçbir şeydir"
Öter sözlerine şöyle devam etti: "Bugün iktidar denizleri yarıyor, dünyanın en büyük köprüleri olan Yavuz Sultan Selim'leri ve Fatih Sultan Mehmet'leri yapıyor. Karadeniz'de dağları indiriyor, eritiyor. Bu çevre yolu; ekonomik olarak da proje olarak da hiçbir şeydir. Aslında biz bu imzaları gönderdiğimiz zaman Sayın Cumhurbaşkanımız kayyumlara bir emir verseydi belki yol çoktan yapılırdı. Şu anda herkes birbirinin üzerine atıyor. Sonuçta 3 yıldır kayyumlar belediyelerini yönetiyor ve kayyumlar da iktidarımıza bağlıdır. Biz yerel yöneticilerden umudumuzu kesmiş durumdayız. Sayın Cumhurbaşkanımızın bu konuda talimat vermelerini bekliyoruz."
"Gerekirse elimize kazma kürek alıp yolu biz yapacağız"
Çevre yolu ilgili ciddi bir çalışma yapılmadığı takdirde önümüzdeki günlerde yasal tepkilerini ortaya koyacaklarını aktaran Öter, "İster muhalefet olsun ister iktidar olsun ister yerelde ister merkezde olsunlar fark etmez, onların görevi bu halkın sıkıntılarını dile getirip çözüm bulmaktır. Eğer bunu yapmadıkları takdirde biz her ikisine de tepki vereceğiz. Gerekirse biz elimize kazma kürek alıp yolu yapacağız. 17 yıldır belediyeleri kesintisiz başkanlık yapanlar günde bir metrekare yol yapmış olsalar şimdi bu çevre yolu bitmişti." dedi.
"Bıçak kemiğe dayandı"
Dayanacak güçlerinin kalmadığını ve bıçağın kemiğe dayandığını dile getiren Öter, "İnsanlarımız göz göre göre kaybediyoruz. Yazıktır, günahtır. Böylesine trafik yoğunluğu olup da çevre yolu olmayan başka bir yer yoktur. Bu Kızıltepe'nin talihsizliğidir. Ben inanıyorum ki, bunun sorumlusu bizi temsil edenlerdedir. Bunun ciddiyetini ve ne kadar vahim olduğunu herhalde kavramış değiller." ifadelerini kullandı.
"Bu işin peşini bırakmayacağız"
Öter son olarak şunları söyledi: "Güney tarafından 10 kilometre, Mardin tarafından da 20 kilometre yol yapılacak, hepsi bu kadar. Koskoca AK Parti hükümeti bugün dünyanın G20 ekonomik güçlerinden bir tanesidir. Bir çevre yolu yapmaktan o kadar aciz olmamalı, bu kadar ihmal edilmemelidir. Bundan sonra bir sivil toplum olarak bunu önceliğimize alacağız ve biz bu işin peşini bırakmayacağız. İnanıyorum ki sayın yetkililer bu çağrımıza artık kulak verecekler ve bu insanlarımızın bu yolla ilgili çektiği ıstırabı bir an önce son vereceklerdir."
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.