MEB'in ücretsiz dağıttığı kitapların içeriği zenginleştirilmelidir

MEB'in ücretsiz dağıttığı kitapların içeriği zenginleştirilmelidir

Milli Eğitim Bakanlığının yasaklamasına rağmen öğrenci ve velilerden zorunlu olarak kaynak kitap istenmesinin doğru olmadığını ifade eden Eğitim Bir-Sen Gaziantep Şube Başkanı Ahmet Gök, bu sorunun önüne geçilmesi gerektiğini söyledi.

Okullarda öğrencilerin alması istenilen kaynak kitaplar, Milli Eğitim Bakanlığı yasaklamış olmasına rağmen problem olmaya devam ediyor.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından öğrencilere her sene ücretsiz kitap dağıtılmasına rağmen öğrencilerden her eğitim öğretim döneminde "kaynak kitap" adı altında yardımcı ders kitabı istenmesi öğrencileri ve velileri zor durumda bırakmakla birlikte zaman zaman da velileri ve okul yöneticilerini karşı karşıya getiriyor.

Okulların açılmasıyla veliler tarafından yoğun olarak ciddi bir şikâyete sebep olan kaynak kitap isteği MEB'in konuyla ilgili genelgesine rağmen okullar tarafından alınması zorunlu tutuluyor. MEB'in her eğitim ve öğretim yılında öğrencilere dağıttığı ücretsiz kitapları yetersiz bulan bazı okul idarecileri "yardımcı kaynak" adı altında öğrencilerden kitap almalarını istiyor. Velileri zor durumda bırakan bu durumun önüne ise bir türlü geçilmiyor.

Yasak olmasına rağmen istenilen ek kaynakların masrafı okuldan okula değişiyor. Vatandaş ek külfete tepki gösterirken, eğitimciler ise ücretsiz dağıtılan kitapların yetersizliğinden yakınıyor.

Uygulamanın doğru olmadığını belirten Eğitim Bir-Sen Gaziantep Şube Başkanı Ahmet Gök, bu sorunun önüne geçilmesi için yetkilileri göreve çağırdı.

Gök, Milli Eğitim Bakanlığı'nın ücretsiz dağıttığı kitapların içeriğinin zenginleştirilmesi durumunda bu sorunun önüne geçileceğini belirterek, bazı kaynak kitap basan yayınevlerinin ise aynı zamanda Milli Eğitim Bakanlığı'nın kitaplarını hazırlayan yayınevleri olduğuna dikkat çekti.

Müfredat, okullara ödenek, MEB'in ücretsiz dağıttığı kitapların içeriği ve kaynak kitap gibi sorunların bir türlü önüne geçilemediğini belirten Gök, bazı ders kitaplarında halen FETÖ'nün izlerinin mevcut olduğunu ve ders kitaplarında mutlaka bir yenilenmeye gidilmesi gerektiğini söyledi.

Gök, "Müfredat, gerçekten kanayan yaralarımızdan bir tanesi. Müfredat değişikliği yapılmalı ve dindar nesil yetiştirebilecek bir müfredat mutlaka çıkarılmalıdır. Defalarca bu konuya basın yoluyla değindik ama henüz bu konuda atılan bir adım yok, inşallah bu konuda bir adım atılır diye temenni ediyoruz." dedi.

"Okullara ödenek sağlanmalıdır"

Eğitimdeki bir diğer problemin okullara ödenek ayrılmaması probleminin olduğunu belirten Gök, "Okullara ödenek ayrılması önemli bir konu bu. Çünkü özellikle ilkokul ve orta okullarına herhangi bir ödeme yok. Dolayısıyla okulların ihtiyaçları öğrenci velilerinin bağışlarıyla giderebiliyor. Bu durumda ister istemez okul idaresine ve okuldaki öğretmenleri velileri ile karşı karşıya getiriyor." diye konuştu.

"MEB'in kitaplarını basan yayınevleri kaynak kitapları da basıyor"

"Kaynak kitap problemi de bizim yine bir türlü aşamadığımız konulardan bir tanesi. Bakanlığımız, kaynak kitap alınmamasını kesinlikle ifade ediyor. Bu yönde çalışmalar yürütüyoruz. Fakat buna rağmen de kaynak kitaplar halen kullanılmaya devam ediyor." diyen Gök, şunları söyledi:

"Aslında bunun sebebi de sınava dayalı bir sistemimiz var. Akademik başarı endeksli bir eğitim sistemimiz var. Dolayısıyla çocuğun akademik başarısını sağlamak için de mutlaka kaynak kitap ihtiyacı söz konusu oluyor. Bunun çözümü ise Milli Eğitim Bakanlığı çok büyük meblağlarda para harcıyor ve kitap bastırıyor. Bu kitapları bedava dağıtıyor. En ilginç konu ise Milli Eğitim Bakanlığının kitaplarını basan yayınevleri kaynak kitapları da basıyor. O zaman bunun hesabının sorulması lazım. Kaynak kitaba konulan bilgiler, Milli Eğitim Bakanlığının bedava dağıttığı kitaplara da eklenmeli, Milli Eğitim Bakanlığının böyle bir çalışma yapması gerekir. Hatta gerekirse çalıştaylar yaparak özellikle kaynak kitap tespit eden, kaynak kitap tavsiye eden öğretmenleri alarak bir çalıştay gerçekleştirebilir. Neden öğrencilerden kaynak kitap talep ettikleri veya görmüş oldukları eksiklikler sorulabilir. Eksikler tespit edilip, bu eksiklikler doğrultusunda bakanlığın bedava dağıttığı ve dünyanın parasını verdiği bu kitapları güncelleyebilir ki zaten güncellenmesi de gerekir. Güncelleyip kaynak kitaptaki bilgileri bakanlığın kitaplarına da ilave ederek ve vatandaşlara dağıtarak kaynak kitap sorunun önüne geçilebilir."

"MEB'in ücretsiz dağıttığı kitapların içeriği zenginleştirilmelidir"

Milli Eğitim Bakanlığının ücretsiz dağıttığı kitapların içeriğinin biraz daha zenginleştirilmesi gerektiğini belirten Gök, "Çünkü gerçekten bazen ders kitaplarının yetmediğini görüyoruz veya farklı kaynaklara ihtiyaç duyulduğunu görüyoruz. Dolayısıyla bu sorunu aşmanın yolu bakanlığın bu konuya el atması, kaynak kitapların içeriğinin normal dağıtılan ders kitaplarına eklenmesidir. Zaten birçok yayınevi bu kitapları basıyor. Eksik yönleri varsa bu eksikliklerin giderilmesi bu bahsettiğimiz yöntemle yapılabilir. Özellikle kaynak kitap tavsiye eden ve seçen öğretmenlerle bir çalıştay yapılıp, yani öğretmenlere bir ceza vererek değil de neden kaynak kitaba ihtiyaç duydukları niyeti sorulur ve niyeti halis mi yoksa buradan başka şeyler peşinde mi bunu anladıktan sonra böyle bir çözüm yoluna gidilebilir." şeklinde konuştu.

"Ders kitaplarında FETÖ'nün izlerinin silinmesi gerekir"

Velilerin kaynak kitap almak istemediğini belirten Gök, "Bakanlık bu yönde açıklama yapıyor. Açıkçası vatandaş da bir ikilem yaşıyor. 'Bakanımız kaynak kitaba ihtiyaç yok' dedi. Ama okulda da kaynak kitap tavsiye edildi. Ben ne yapacağım?' şeklinde velilerimiz yakınıyor. Ben kendi çocuklarıma kaynak kitap alıyorum. Çünkü normal ders kitapları, yani tek kaynaktan beslenmek yetmiyor ve değişik kaynaklar isteniyor ve ben gönüllü olarak çocuklarıma kaynak kitap alıyorum ama bunun bir dayatma şeklinde yapılmasını da doğru bulmuyorum. Bakanlığın dağıtmış olduğu kitapların içeriğinin zenginleştirilmesi gerekiyor. Sadece içeriğini zenginleştirmek de değil aslında içerikte bir revizyona gidilmesi gerekiyor. Daha önceleri Milli Eğitim Bakanlığı büyük oranda FETÖ'cülerin eline teslim edilmişti. Özellikle Talim Terbiye Kurulu'ndan tutun da kitap komisyonlarına kadar maalesef çok yanlış çalışmalar yürütülmüş ve bunların izlerinin de tamamen ders kitaplarından silinmesi gerekiyor. Belki bu çalışma da buna bir vesile olur." ifadelerini kullandı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.