Mevsimlik işçiler personel servisleri ile taşınmalıdır
Gaziantep Fıstık Sanayicileri Derneği Başkanı Neşet Uçar, mevsimlik tarım işçilerinin, olası can kayıplarına karşı personel servisleri ile taşınması gerektiğini söyledi.
Tarım işçilerinin yıllardan beri uygun olmayan koşullarda tarlalara ve bahçelere taşındığına dikkat çeken Gaziantep Fıstık Sanayicileri Derneği Başkanı Neşet Uçar, mevsimlik tarım işçilerinin personel servisleri ile taşınması gerektiğini söyledi.
Gaziantep’te fıstık toplamaya giden işçileri taşıyan kamyonetin bir minibüs ile çarpışması sonucu biri çocuk 8 kişi hayatını kaybetmiş, 19 kişi de yaralanmıştı.
Kenti yasa boğan bu kaza ile birlikte mevsimlik işçilerin çalışma şartları tekrar gündeme geldi. Bununla birlikte son yıllarda Gaziantep’te ağaçta ürünü satın alma adeta bir sektör haline geldi ve bu durumun da çiftçinin yeteri kadar desteklenmediği ve emeğinin karşılığını alamamasından kaynaklandığı ifade ediliyor.
Gün boyu zor şartlar altında çalışan mevsimlik tarım işçileri, tıka basa ya traktör römorku, kapalı kasa pikap, kamyonet ya da eski minibüslerle çalışma alanlarına taşınıyorlar. Mevsimlik tarım işçilerinin en yoğun olduğu bölgelerden biri olan Gaziantep’te her yıl hasat dönemlerinde yaşanan elim kazalardan dolayı birçok kişi ya hayatını kaybediyor ya da yaralanıyor.
Mevsimlik tarım işçilerinin çok zor şartların altında çalıştığını ifade eden Gaziantep Fıstık Sanayicileri Derneği Başkanı Mehmet Neşet Uçar, mevsimlik tarım işçilerinin karşılaştıkları zorlukların giderilmesi ve yaşamlarının kolaylaştırılması gerektiğini söyledi.
Taşındıkları traktör kasaları veya işçi servislerinde yaşanan kazalarla gündeme gelen tarım işçilerinin yaşadığı sorunlara dikkat çeken Uçar, işçilerin traktör ve kamyonet gibi üstü açık araçlar yerine kapalı servislerle çalıştıkları alanlara götürülmesi gerektiğini belirtti.
Geçtiğimiz gün Oğuzeli ilçesinde meydana gelen feci kazada 8 kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatan Uçar, bu elim kazada hayatını kaybedenlere yüce Allah'tan rahmet, yakınlarına ve sevenlerine de başsağlığı dileyerek, kazada çeşitli yerlerinden yaralananlara da acil şifalar diledi.
"Bu tür kazaların yaşanmaması için gerekli tedbirler alınmalıdır"
Bu tür kazaların yaşanmaması için gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini belirten Uçar, "Bu kaza çok üzücü bir kazaydı. Ama bunun tedbirleri de daha önce alınmalıydı. Yol kontrollerinde gerek jandarma gerekse trafik polisleri bu tip taşımaların önüne geçmelidir. Ben tahmin ediyorum ki; bu feci kazada yaralanan ve ölen arkadaşlarımız eğer normal servislerle taşınsalardı, bugün birçoğuna hiçbir şey olmayabilirdi." dedi.
Antep fıstığını daha önce genellikle çiftçinin kendisinin hasat ettiğini, ancak son yıllarda gerek çiftçinin yeteri kadar desteklenmemesinden dolayı gerekse ürünün hak ettiği değeri bulamamasından dolayı ürünlerini ağaçta sattıklarını belirten Uçar, bunun adeta kentte bir sektör haline geldiğine işaret etti.
"Ağaçta ürünü satın alma bir sektör haline geldi"
Bu durumun aynı zamanda da mevsimlik işçiye ihtiyaca neden olduğunu belirten Uçar, "Ağaçta ürünü satın alma bir sektör haline geldi. Bunların denetlenmesi, kayıt altına alınması, fıstık üreticilerinin yani köylünün ürününü nasıl değerlendirdiği ile ilgili olarak kayıt altına alınabilir. Bu da çiftçi kayıt belgeleri ile satılan ürünün belgesini istenmesi ile olabilir. Bu arkadaşlarımızın hiçbiri ürünü ağaçtan satın alma yöntemine kayıtlı değiller. Bunun esas çözümü tarım arazilerinin birleştirilmesidir. Fıstığı ağaçta satın alma sektörü neden çok yaygınlaşıyor? Fıstığı üreten üretici ürünü çok ucuza satıyor. Çünkü köylerde oturan insan sayısı azalıyor. Bu ürünü toparlayıp, pazara sunma şansı biraz daha az oluyor. Dolayısıyla köylü çareyi ürünü ağaçta satmada buluyor. Bana göre çözüm ise çiftçi kayıt belgeleri ile ürünün kayıt altına alması gerekiyor. Burada da köy muhtarları ile iş birliği yapılabilir. Köy muhtarları köyünde kaç kişi fıstık toplamaya gidiyorsa onları tespit ederek, yönlendirerek yapabilir. Biraz kayıt altına alındığını biliyoruz." ifadelerini kullandı.
"Mevsimlik işçiler personel servisleri ile taşınmalıdır"
Mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarının çözümü noktasında bir adım atılması gerektiğini belirten Uçar, "Evlere giden temizlikçi kadınlarla ilgili yapılan bu son düzenlemenin mevsimlik işçiler için de yapılması gerekiyor. Bu konuda insani olarak düşünmek zorundayız. Bu mevsimlik işçilerin de personel servisleri ile taşınması gerekir. Denetimleri de jandarma ve trafik polisleri yapabilir. Bunun dışında da mevsimde işçilerin gidiş gelişlerinden tutun da yeme içme ihtiyaçlarının karşılanmasına kadar kayıt altına alınmalıdır. Mevsimlik işçiler için iyi şartlar getirilmeli." şeklinde konuştu.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.