Midyatlı öğrencilerden 'Suriye ve savaş' anketi
Mardin’in Midyat ilçesindeki Midyat Anadolu Lisesi öğrencileri, halkın savaşa ve Suriyelilere bakışı gibi konularda algısını belirlemek üzere yaptığı ‘Savaşın Midyat’a yansıyan iki yüzü araştırması’ anketinde çarpıcı sonuçlar elde edildi.
Midyat Anadolu Lisesi öğrencileri, ülkelerinden kaçarak Türkiye’ye ve Midyat’a sığınan ‘Suriyeli mültecilere bakışın araştırılması ve savaş algısının incelenmesi amacıyla ‘Suriye Savaşı’nın Midyat’a Yansıyan İki Yüzü’ isimli sosyal araştırma projesi hazırladı.
11. sınıf öğrencileri Dilan Akay ve Remziye Akpınar’ın, Almanca öğretmenleri Elif Gökdemir rehberliğinde sosyal araştırma alanında hazırladıkları anket şeklindeki proje, Malatya’da, Milli Eğitim Bakanlığı ile TÜBİTAK arasında bu yıl 47’ncisi düzenlenen ortaöğretim öğrenciler arası araştırma yarışmaları bölge finalinde sergilendi.
Proje danışmanı öğretmen Elif Gökdemir, proje ile ilgili yaptığı açıklamada, “TÜBİTAK proje başvuruları duyurusunu okula astığımda öğrencilerimiz kendileri gelip ‘Suriyeliler ile ilgili bir proje yapmak ve savaş algısını araştırmak istiyoruz’ dediler. Ben de onlara yardımcı olmaya çalıştım. Öğrencilerimiz çevrelerinde yaşayan Suriyeliler ve okuldaki öğrencilerle bir anket araştırması yaparak insanların ‘savaş algısını’ öğrenmeye çalıştılar. Anket sonuçlarını beraber değerlendirdikten sonra, yaptıkları görüşmelerle de araştırmayı neticelendirdiler. Öğrencilerimiz bu araştırma ile hem bilgilendiler ve duyarlılıkları arttı, hem de diğer insanlarda da bu yönde bir bilinç oluşturuldu. Projenin amacı da buydu zaten. Malatya’da ki sergide de anket sonuçlarını ve Midyat’ta yaşayan Suriyelilerin durumunu anlattılar.” dedi.
Projeyi hazırlayan öğrencilerden Remziye Akpınar ise şöyle konuştu: “Savaş tüm toplumları kötü etkileyen bir şeydir. Sadece savaşı yaşayanlar değil, görmeyenlerde bundan etkileniyor. Mesela ülkelerini terk edip bize sığınanları düşünürsek, sadece savaşı yaşayanlar değil, halkımızda etkileniyor. Hazırladığımız proje ile amacımız halkımızı bilinçlendirmek, duyarlılıklarını arttırmak ve empati kurmalarını sağlamaktır.”
Araştırmayı yapan öğrencilerden Dilan Akay da projede Hem Suriyelilerin ülkelerinde yaşadıkları durum, hem de savaşın Midyat’a ve Midyatlılara yansımalarını irdeledikleri söyledi. Akay, "Önceleri Suriyelilere karşı benim de bakışım farklıydı, ama bu projeyi hazırlarken duyarlılığım ve bakışım değişti. Projenin bu yönüyle bizlere de bir olumlu yansıması oldu.” ifadelerini kullandı.
Okul Müdürü Abdulgafur Alptekin ise, öğrencilerinin hazırladıkları projelerinin iki yıl üst üste TÜBİTAK sergisinde sergilenmesinin haklı gururunu yaşadıklarını belirterek, öğrencilerini ve öğretmenlerini kutladığını ifade etti.
Araştırma sonuçları dikkat çekti
Öğrencilerin araştırma kapsamında yüz yüze görüşme metoduyla 50 öğrenci, 50 Midyatlı ve 50 Suriyeli vatandaş ile yaptıkları ankette yönelttikleri bazı sorular ve sonuçları şu şekilde ortaya çıktı:
'Savaştan sonra insanlar hayatlarına kaldıkları yerden devam edebilir mi?' sorusuna Midyatlı vatandaşların yüzde 75 ‘hayır’ cevabını verdi.
'Hayatınızı eskisi gibi yada istediğiniz gibi devam ettirebiliyor musunuz?' sorusuna da Midyat’ta yaşayan Suriyeli vatandaşların yüzde 85’i ‘Hayır’ yönünde görüş bildirdiler.
Midyat’ta yaşayan insanlara, ‘Savaştan ne kadar etkileniyorsunuz?’ diye sorulduğunda ise savaşı yaşamamış olmalarına rağmen yüzde 30’u çok etkilendiğini, yüzde 45’i de kısmen etkilendiğini belirtti.
Aynı soru içinde vatandaşların yüzde 80’inin ise ‘Savaştan en çok çocukların etkilendiği’ cevabını verdi.
Anket sonucunda, ‘Suriyelilerin, yerel halkın bir kısmının kendilerinden çekindiğini ve rahatsız olduğunu’ ifade ettiği, ‘Midyat’ta yaşayanların yüzde 20’sinin de bu bakışı destekler nitelikte cevap verdiği sonucunun elde edildiği’ açıklandı. (Süleyman Tunç- İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.