Öğrenciler fıstık gibi öğreniyor

Öğrenciler fıstık gibi öğreniyor

​Gaziantep’te "Fıstık Gibi Öğreniyorum Projesi" kapsamında öğrencilere Antep fıstığı yetiştiriciliği, sağlığı, besleme konuları çerçevesinde biyoloji, kimya ve fen bilimleri eğitimi veriliyor.

Gaziantep’te, Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü tarafından yürütülen, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı, TÜBİTAK Bilim ve Toplum Programları Müdürlüğü tarafından desteklenen "Fıstık Gibi Öğreniyorum Projesi" kapsamında ortaokul ve lise öğrencilerine çeşitli eğitimler veriliyor.

Söz konusu proje ile ilgili İLKHA’ya bilgi veren Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürü Doktor Nevzat Aslan, projenin eğitime destek amaçlı olduğunu söyledi.

Proje ile öğrencilere okulda aldıkları derslerin uygulamadaki faydalarını, Antep fıstığı yetiştiriciliğinde ilgili bilim dallarından nasıl faydalanıldığını, hem eğlenerek ve hem de uygulamalı eğitim-öğretimin gerçekleştirilmesini hedeflediklerini belirten Aslan, şu ana kadar 100’ün üzerinde öğrenciye ders verdiklerini belirtti.

Öğrencilere fen, teknoloji, biyoloji ve kimya derslerinde gördükleri bazı konular hakkında uygulamalı eğitim verildiğini, laboratuvarda inceleme ve fıstık bahçesinde hasat ve çeşitli çalışmalar yaptırıldığını belirten Aslan, verilen eğitimlerin ise öğrencilerin okulda gördükleri derslere katkı verecek şekilde olduğunu ifade etti.

Projenin geçtiğimiz yıl başlatıldığının bilgisini veren Aslan, "Fıstık Gibi Öğreniyorum Projesi' ile bizler ortaokul ve lise öğrencilerine enstitümüzde bir haftalık eğitim veriyoruz ve bu eğitimde müfredatı da göz önünde bulundurarak öğrencilerin okulda gördüğü derslere katkı verecek şekilde eğitim etkinliği düzenliyoruz. Proje kapsamında öğrencilere hem teori hem de pratik eğitimler veriyoruz." dedi.

Aslan, "Öğrencilere laboratuvarda toprak analizi, kimya ve buralarda kullanılan temel araç gereçlerle ilgili birtakım basit uygulamalar yaptırıyoruz. Öğrencilere Antep fıstığında hastalık ve zararlı oluşturan birtakım mikroorganizmalar gerek laboratuvarda gerekse de ağacın üzerinde gösterildi ve öğrenciler laboratuvarda mikroskopta onu inceleme fırsatı buldu. Yani öğrencilere tamamen okulda aldıkları fen ve biyoloji başta olmak üzere diğer derslerine katkıda bulunuyoruz. Etkinliklerde öğrencilerin okulda fen ve teknoloji dersinde görmüş oldukları konulardan çalışma alanımıza girenlerin de uygulamaları gösterildi." ifadelerini kullandı.

Proje ile ilgili öğrencilerin aynı zamanda kentin en önemli ürünü Antep fıstığı ile ilgili de önemli bilgiler elde edindiklerini anlatan Aslan, "Eğitime gelen öğrencilerimiz arasında ailelerinin fıstık bahçesi olan öğrencilerde var. Burada aldıkları eğitim ile fıstığın zararlılarını ve fıstık yetiştiriciliği konusunda da çok önemli bilgiler elde ediyorlar. Fıstık bahçelerinde öğrencilerle birlikte hasat yapıyoruz. Hasatta nelere dikkat edilir ve hasattan sonra neler yapılır gibi bilgileri anlattık. Yine bununla birlikte Antep fıstığının hastalıkları ile nasıl mücadele edilir eğitimlerini verdik. Yani öğrencilerin okulda almış oldukları teorik bilgilerin pekiştirilmesi ve uygulayarak öğrenmeleri için çalışmalar yapıldı. Öğrencilere fidan dikimi ve tohum dikimi, bitki hastalık ve zararlıları tanıma, laboratuvar faaliyetleri konularında da eğitmenler gözetiminde eğitim verildi." şeklinde konuştu.

Aslan, proje kapsamında Antep fıstığı yetiştiriciliğinin olduğu illerde eğitim gören öğrencilere de bu tür eğitimlerin verildiğini ve bu kapsamda geçtiğimiz sene Şanlıurfa ile Siirt’ten gelen öğrencileri bir hafta boyunca Gaziantep’te ağırladıklarını belirtti.

Eğitim programları sonrasında öğrencilere Gaziantep’te bulunan tarihi mekanları, müzeleri ve kentin gezilecek mekanlarının da gezdirildiğini belirten Aslan, bir haftalık eğitimin sonunda ise öğrencilere sertifika verdiklerini de sözlerine ekledi.

Proje kapsamında eğitim alan öğrenciler ise Antep fıstığı yetiştiriciliği, sağlığı ve besleme konuları ile ilgili önemli bilgiler elde edindiklerini belirterek, bu tür eğitimlerin önemine dikkat çektiler.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.