Öğrenciler LYS'yi daha ciddiye almalı
LYS hakkında bilgilendirmelerde bulunan eğitimciler, üniversite adaylarının YGS'den ders çıkarıp LYS'yi daha ciddiye almaları gerektiğini belirtti.
Bingöl'de Rehber Öğretmen Hasan Yılmaz, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığı tarafından gerçekleştirilecek Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) hakkında bilgilendirmelerde bulundu.
Yükseköğretime Geçiş Sınavı'ndan (YGS) ders çıkarması gereken adayların LYS'yi daha ciddiye almaları gerektiğini belirten Yılmaz, sistemli bir şekilde ders çalışmanın faydasına değindi.
Yılmaz, "Bir sınav maratonunu daha geride bırakırken her zamanki gibi sevinenler, üzülenler, gözyaşı dökenler oldu. Birinci basamak sınavı yorum eksenli olduğu için hiçbir şey yapmadan 'Ben zekiyim, okuduğumu anlarım.' havasına girenler yanıldı. Neden diye düşünecek olursak her bilginin bir yöntemi, bir tekniği olduğunu unutmamalıyız. Kara düzenle bu işlerin olamayacağını, bütün bilgilerin birer sistem içinde düzenlenmesi faydamıza olacaktır." dedi.
YGS'den istediğini alamayıp hedefinden uzaklaşanlar ve LYS'ye katılamayan adaylar dikkate alındığında LYS'ye hazırlananların avantajlı olduğunu dile getiren Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti: "Birinci sınavı gören kardeşlerimiz bu sınavdan dersler çıkarıp işi daha ciddiye almalı. İkinci sınavın birinci sınava göre bilgi içerikli olduğunu unutmayalım. Yıllarca sadece birinci basamak sınavından barajı geçenlerin ikinci sınavdan çok güzel puanlar alarak hayal edemedikleri bölümlere yerleştiklerini söyleyebilirim. Nasıl diye düşünebiliriz. Çünkü ikinci sınava giren öğrenci sayısını dikkate aldığımızda veya ikinci basamak sınavının kat sayısını düşündüğümüzde bunun gerçekleşmesinin mümkün olduğunu söylemekte bir beis yoktur."
"YGS'de herhangi bir puan türünden barajı geçenler LYS'ye girebilecekler"
Yılmaz, LYS'ye başvuru yapmak isteyenlerin YGS puan türlerinden en az birinden 180 ve üzeri puan almaları gerektiği bilgisini vererek, "Belirlenen bu 180 baraj puanını alamayan adaylar LYS için başvuru işlemi yapamayacaktır. Herhangi bir puan türünden barajı geçip kendi alanından geçemeyenler ikinci sınavın bütün sınavlarına girebileceklerdir. Öğrencinin barajı geçmediği puanı ile ikinci basamak puanın yüzdeliği 180 puan olursa lisans programlarını tercih etmesinde bir engel yoktur. Ayrıca hesaplamaların olabilmesi için her dersten yarım net yapma zorunluluğu unutulmamalıdır. LYS için başvuru tarihleri ÖSYM’nin internet sitesinde de belirtildiği gibi 4 Nisan ve 17 Nisan arasında yapılacaktır. Adaylar aday işlemleri sistemi üzerinden başvuru işlemini yapabileceği gibi isteyen adaylar da başvuru merkezleri aracılığı ile başvuru yapabilecektir." ifadelerini kullandı.
"LYS'de bir ilk olarak kısa cevaplı sorular sorulacak"
ÖSYM'nin, bu yıl gerçekleştirilecek LYS için bazı değişikliklere gittiğini ifade eden Yılmaz, "Bu değişiklik ile LYS için kısa cevaplı sorular hazırlanacak. Adaylara yöneltilecek kısa cevaplı sorular bir ilk olacağı için soruları merak edenler ÖSYM'nin resmi internet sitesi üzerinden örnek kısa cevaplı sorulara bakabilirler. Kısa cevaplı sorularda 4 yanlışın bir doğruyu götürdüğü uygulama yapılmayacaktır. Sınavlarda sorulacak kısa cevaplı soruların sayıları şu şekilde olacaktır: Matematik ve Yabancı Dil testinde 3'er, Fizik, Kimya ve Biyoloji bölümlerinde birer soru sorulacak. Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde 2 soru sorulacakken, Coğrafya bölümünde bir soru sorulacak. Felsefe Grubu, Tarih, Coğrafya, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi bölümlerinde de birer tane kısa cevaplı soru sorulacaktır. Ayrıca, birinci sınavda emek sarf edip Türkiye birincisi olan hemşerimiz Ahsen Zeynep Kaya ve diğer kardeşlerimi başarılarından dolayı tebrik eder, Rabbimden başarılarının devamını dilerim." şeklinde konuştu.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.