Okul çantası üretimi yapan atölyelerde hareketlilik başladı

Okul çantası üretimi yapan atölyelerde hareketlilik başladı

Türkiye'nin önde gelen okul çantası üretim merkezlerinden Gaziantep’te 6 Eylülde açılacak okullar için üretime başlayan firmaların yoğun mesai dönemi başladı.

Okul çantası üretim kapasitesiyle iç pazarın yanında ihracat pazarında da önemli bir paya sahip olan sektör, salgın döneminde okulların kapalı olmasından dolayı çok zor günler geçirdi.

Döviz kurundaki dalgalanmalar ve Covid-19 salgını nedeniyle zor günlerden geçen ve üretim olmadığı için de atölyelerini kapatmak zorunda kalan okul çantası üretimi yapan firmalar, 6 Eylülde okulların açılacak olmasını sevinçle karşıladı.

Covid-19 salgını sürecinde okullarda yüz yüze eğitime ara verilmesinin ardından okul servislerine olan ihtiyacın ortadan kalkmasıyla yaklaşık 2 yıldır kontak kapatan ve zor günler geçiren servisçiler, okulların açılacak olmasını sevinçle karşıladı.

Covid-19 salgını nedeniyle Mart 2020’de uzaktan eğitime geçen okullarda yaklaşık 2 yıl geride kalırken bu süreçte öğrenciler okula gitmedikleri ve uzaktan eğitim aldıklarından dolayı okul çantası ihtiyacı da ortadan kalktı.

Covid-19 salgını nedeniyle yüz yüze eğitime ara verilmesi en çok çanta üretimi yapan esnafı olumsuz etkilediği kentte firmalar, bu dönemde hiç iş yapamadıkları için atölyelerini kapatmak ve işçilerini de gezdirmek zorunda kaldı.

Uzaktan eğitim nedeniyle çanta talebinin olmadığı dönemde üretim durma noktasına geldiği kentte aylardır atölyelerini açmayan çanta üreticilerinden kimileri yıllardır yaptıkları mesleklerini terk etmek zorunda kalırken kimileri de çareyi başka mesleklere yönelmede buldu.

Döviz kurundaki hareketliliğin yanı sıra ham madde fiyatının büyük bir oranda artmasının ve salgının etkisiyle yüzlerce atölyenin aylardır kapalı kalmasından dolayı binlerce kişinin de işsiz kaldığı sektörde hem üreticiler hem firmalar hem de işçiler zor günlerden geçti.

Üretilen milyonlarca çantanın depolarda kaldığı sektörde okulların bu yıl açılacak olması ile birlikte kısmen de olsa tekrar hareketlilik başladı.

Kentteki çanta atölyelerinde hareketliliğin başlaması esnafın yüzünü güldürürken alınan siparişlerin yetiştirilmesi için yoğun mesai harcanıyor. Uzun bir aradan sonra iş yerlerinden tekrar dikiş makinesi sesleri yükselirken sektör temsilcileri ilerleyen aylarda gelecek işlerinin daha da açılacağını umut ediyor.

Kentte 30 yıldır çanta üretimi yapan imalatçı Reşat İlyas, aylardır büyük bir umutla okulların açılmasını beklediklerini söyledi.

Salgın sürecinde çanta sektörünün çok zor durumda kaldığını belirten İlyas, bu süreçte çok zor günler geçirdiklerine dikkat çekti.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın okullarda yüz yüze eğitimin 6 Eylülde başlayacağını açıklamasının ardından okula dönüş hazırlıklarının başladığını ve kırtasiyecilerden çanta siparişi aldıklarını bildiren İlyas, dört gözle bugünü beklediklerini ifade etti.

Salgından dolayı iki sezon boyunca işlerinin olmadığını ve atölyelerin kapalı kaldığını belirten İlyas, “Müşterilerimizin elinde olan ürünlerin bazıları satılmadığından dolayı satışımız olmadı. Çünkü onların da ellerinde çanta vardı. Şu anda çok şükür çarkımız dönüyor. Elimizdeki çantaları komple bitirmesek de bitirmeye yakınız. Elhamdülillah çarkımız dönüyor, çalışıyoruz ve okullar açılırsa daha da iyi olacak. Okulların açılacak olmasından dolayı müşterilerimizin de bize dönüş yapmaları iyi oldu. Siparişlerimiz var, yarım kapasite şeklinde yoğunluğumuz var. Daha önce çok kapalı kaldık, atölyemiz çalışmıyordu, insanlar daha zor durumdalardı. Fakat şu anda çarkımızda dönüyor ve atölyemizde çalışıyor. İnşallah yurtdışı bağlantılarımız da açılırsa daha güzel günlerimiz olacak.” dedi.

Okul çantası siparişi aldıklarını belirten İlyas, şu anda pek fazla bir yoğunluklarının olmadığını ancak ilerleyen günlerde yoğunluklarının artmasını beklediklerini ifade etti.

Hammaddeyi dolar ile aldıklarını ve ürettikleri çantaları TL ile sattıkları için mağdur olduklarına dikkat çeken İlyas, söz konusu durumun sektörün en büyük sorunlarından olduğunu belirtti.

Hammadde satışlarında dolar yerine TL kullanılmasını istediklerini belirten İlyas, döviz kurlarındaki söz konusu durum nedeniyle mağdur olduklarını ve iş yapamaz duruma geldiklerini ifade etti.

Bu konuda yetkililerden destek istediklerini ifade eden İlyas, söz konusu durumun önüne geçilmesini istedi.


Okul çantası üretimi yapan atölyelerde hareketlilik başladı

Okul çantası üretimi yapan atölyelerde hareketlilik başladı

Okul çantası üretimi yapan atölyelerde hareketlilik başladı

Okul çantası üretimi yapan atölyelerde hareketlilik başladı

Okul çantası üretimi yapan atölyelerde hareketlilik başladı

Okul çantası üretimi yapan atölyelerde hareketlilik başladı

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.