Okuma-yazma bilmek tarifsiz bir özgürlük
Emine Erdoğan, okuryazarlığın kişisel hayatları dönüştürücü gücü kadar, toplumun genelini de dönüştürücü etkisi olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Gaziantep’teki temasları kapsamında "Okuma Yazma Seferberliği" sertifika törenine katıldı.
Törende konuşan Emine Erdoğan, okuryazarlığın kişisel hayatları dönüştürücü gücü kadar, toplumun genelini de dönüştürücü etkisi olduğunu belirterek, “İnsanlar okuryazar oldukça demokratikleşme ve ekonomik kalkınma, doğal sonuçlar hâline geliyor.” dedi.
“Gaziantep’te 49 bin 592 kişi okuma-yazma öğrendi”
Türkiye genelinde geçen yıl başlatılan “Okuma-Yazma Seferberliği” kapsamında, çeşitli sebeplerle okuma yazma öğrenemeyen 2,5 milyon kişi için sekiz haftalık bir program hazırlandığını hatırlatan Erdoğan, kısa zamanda bu seferberliğin meyvelerini toplamaya başladıklarını söyledi.
TÜİK’in 2017 verilerine göre, Gaziantep’te okuma-yazma bilmeyen 62 bin 896 kişinin, 49 bin 592’sinin bu seferberlikten yararlandığını aktaran Erdoğan, Gaziantep’in bu başarısıyla, okuma-yazma seferberliğinde Türkiye üçüncüsü olduğunu açıkladı.
Emeği geçenleri tebrik eden Erdoğan, kurslara katılarak okuma-yazma öğrenenleri işaret ederek, “Fakat esas teşekkürü onlar hak ediyor. Yaşlarına, engellerine aldırmadan kursa gelip, öğrenmenin yaşının olmadığını ispat ediyorlar. Öğrendikleri her bir harf, ülkemizden yükselen ışığı parlatıyor. O nedenle herkese örnek oldukları için tüm kursiyerlere şükranlarımı sunuyorum.” diye konuştu.
“Okuma-yazma bilmek tarifsiz bir özgürlük”
Seferberlik sırasında, Hazreti Ali’nin “Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum” sözünün ne kadar hikmetli olduğunu bir kez daha anladıklarını belirten Erdoğan, şunları söyledi:
“Şüphesiz ki okuma yazma bilmek tarifsiz bir özgürlük. Çünkü eğitim, en az yemek içmek kadar temel bir ihtiyaç. Fakat okuryazarlık yalnızca kâğıt üzerinde yazılanları okuyup anlamakla sınırlı bir eylem değil. Bu aynı zamanda kişisel saygınlık ve özgüven meselesidir. Bu nedenle tek bir kişi bile gelecek olsa, o kişinin kendi kanatlarıyla uçmanın mutluluğunu yaşaması için kurs açmayı taahhüt ettik. Bu bağımlılık zincirlerini sadece sekiz haftalık bir kursla kırdık. Allah'ın izniyle sınırlarımız içinde çok kısa bir zamanda bu zorluğu yaşayan hiç kimse kalmayacak. Yüzde 100 okuryazar bir toplum olacağız.”
Erdoğan, UNESCO’nun rakamlarına göre dünyada 750 milyon kişinin halen okuryazar olmadığını ve bu kişilerin üçte ikisinin kadın olduğuna dikkat çekerek, okuryazar olmayanların çoğunluğunun kadınlardan oluşuyor olmasının dünya çapında gözlemlenen nahoş bir durum olduğunu kaydetti.
Toplumun güçlendirilmesinin yegâne koşulunu, kadınların güçlendirilmesi olarak gördüklerini dile getiren Erdoğan, “Her bir vatandaşımız ama öncelikle kadınlarımızın her biri okuryazar olana dek bu seferberliği sürdüreceğiz.” dedi.
Okuma-yazma bilmemenin, karanlıkta kalmak, artan fakirlik ve sosyal problemler demek olduğunun altını çizen Erdoğan, özellikle okuryazar olmayan yetişkinlerin, haklarının istismar edilmesi noktasında, çok daha kırılgan bir kesimi oluşturduğuna dikkat çekti.
Erdoğan, sözlerinin devamında şunları ifade etti: “Okuryazarlığın kişisel hayatları dönüştürücü gücü kadar, toplumun genelini de dönüştürücü etkisi var. İnsanlar okuryazar oldukça demokratikleşme ve ekonomik kalkınma, doğal sonuçlar hâline geliyor. Okuryazarlığın yüksek olduğu toplumlar, gerek toplumsal sorunları gerekse kriz hâllerini çok daha kolay atlatıyorlar.”
Dijital teknolojinin yaygın olarak kullanıldığına değinerek, her yaştan ve her kesimden insanı, temel bilgisayar ve dijital okuryazarlık becerilerini kazanması yönünde çalışmaya çağıran Erdoğan, “Özellikle teknofobi yaşayan orta yaş ve üstü vatandaşlarımızın bu konuda hayatlarının kolaylaştırılması gerektiğine inanıyorum. Temel okuryazarlık sorunlarımızı büyük ölçüde hallettiğimize göre, artık hedefimiz eğitimin niteliğini artırmaya yönelik olmalı.” ifadelerini kullandı.
Törende okuma-yazma öğrenen kursiyerlerin seslendirdiği şiirleri dinleyen Erdoğan, daha sonra ise törene katılan bakanlarla birlikte, kursiyerlere sertifikalarını verdi.
Erdoğan, Gaziantep’teki etkinlikleri çerçevesinde, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi “Sıfır Atık Projesi” standını da ziyaret ederek, yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı ve biyogaz tesisi maketini inceledi.
Şehitkamil Nikah Salonu'nda düzenlenen törene Erdoğan’ın yanı sıra, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Gaziantep Valisi Davut Gül, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, ilçe belediye başkanları ve vatandaşlar katıldı.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.