Ortadoğu'nun ayakkabı ihtiyacı Türkiye'den karşılanıyor

Ortadoğu'nun ayakkabı ihtiyacı Türkiye'den karşılanıyor

Türkiye İhracatçı Birlikleri Deri ve Deri Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Mustafa Şenocak, Orta Doğu'nun ayakkabı ihracatının büyük bir bölümünün Güneydoğu Anadolu Bölgesinden karşılandığını söyledi.

Türkiye İhracatçı Birlikleri (TİM) Deri ve Deri Mamulleri Sektör Kurulu, Gaziantep'te bir araya geldi. Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda, Türkiye'nin deri ve deri mamulleri ihracatı masaya yatırıldı.

Sektör Kurulu Toplantısı'nın ardından Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) organizasyonu ile gerçekleştirilen "Deri ve Deri Mamulleri Sektör Toplantısı"nda sektörün ihracatına dair gündem değerlendirmesi yapıldı.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri hizmet binasında sektörün sorunlarının ele alındığı toplantıda, ihracat rakamları da incelenerek, bir önceki yıla göre gözlemlenen değişiklikler değerlendirildi.

Toplantının ardından açıklamalarda bulunan Türkiye İhracatçı Birlikleri Deri ve Deri Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Mustafa Şenocak, Türkiye'nin Ortadoğu ülkelerine yaptığı ayakkabı ihracatının yarıya yakınının Güneydoğu Anadolu Bölgesinden gerçekleştirildiğini söyledi.

Sektörel ihracatın arttırılmasına yönelik önemli çalışmalara imza atıldığını, Gaziantep'in deri ve deri mamulleri sektöründe en fazla ihracat yapan ikinci il olduğunu vurgulayan Şenocak, Gaziantep'in, Türkiye'nin ayakkabı ihracatında İstanbul'dan sonra ikinci büyük şehri olduğunu ifade etti.

"Ayakkabı ihracatının yüzde 18'ini Gaziantep tek başına yapıyor"

Ayakkabı sektörü için Gaziantep şehri ve bölgesinin önemine değinen Şenocak, "Bu yılın ilk 9 aylık bölümünde ayakkabı sektörümüz 747 milyon doların üzerinde bir ihracat gerçekleştirmiş bulunuyor. Gaziantep ve bölge şehirlerinden gerçekleştirilen ayakkabı ihracatı ise 134 milyon dolar ve civarında. Gaziantep şehrimiz Türkiye'nin ayakkabı ihracatında İstanbul'dan sonra ikinci büyük şehri. Toplam ayakkabı ihracatımızın yüzde 18'ini tek başına Gaziantep şehrimiz yapıyor. Tekstil malzemelerinden üretilen spor ayakkabıların ihracatının yüzde 42'si bu bölgeden gerçekleştiriliyor." dedi.

"Ortadoğu'nun ayakkabı ihtiyacı bölgeden karşılanıyor"

Ortadoğu ülkelerine yapılan ayakkabı ihracatı için Gaziantep'in çok daha büyük bir önem arz ettiğini belirten Şenocak, "Ülkemizden Ortadoğu'ya ihraç edilen ayakkabıların yarıya yakını; lojistik avantajı ve yıllardan beri süre gelen ticaret geleneği ile Gaziantep ve yakın şehirlerden gerçekleştiriliyor. Irak başta olmak üzere Yemen, Libya, Sudan hemen hemen bütün Ortadoğu'ya ayakkabı ihracatı yapılıyor. Ayakkabı sektörüne yön veren İtalya'ya bile Gaziantep'ten ihracat yapılıyor. Gaziantep başta olmak üzere bu bölgede üretim gerçekleştiren ayakkabıcılarımızın pazar çeşitliliğini arttırmayı ve onları yeni pazarlara açmayı hedefliyoruz. Üreticilerimizin ihracata daha fazla odaklanması ile ülke ekonomimize çok daha ciddi bir katkı sağlanacağına inanıyorum." ifadelerini kullandı.

Türkiye İhracatçı Birlikleri Deri ve Deri Mamulleri Sektör Kurulu'nun toplantısının ardından, sektörde faaliyet gösteren Gaziantepli ihracatçıların katıldığı "Deri ve Deri Mamulleri Sektör Toplantısı" düzenlendi.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci'nin başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya sektör yetkilileri ve temsilcileri katıldı.

Gaziantepli deri ve deri mamulleri üreticisi ve ihracatçısı firmaların sorularına yanıt veren yetkililer, sektörün gelişimi ve ihracat artışının yakalanması için tavsiyelerde bulundu.

Toplantının ardından açıklamalarda bulunan Kileci, deri ve deri mamulleri sektöründe Gaziantep'in önemli bir noktada olduğuna dikkat çekti.

"Gaziantep, Türkiye'de deri sektöründe en çok ihracat yapan ikinci il"

Kileci, "Gaziantep, Türkiye genelinde deri sektöründe en çok ihracat yapan ikinci il konumundadır. 2019 yılı ilk 9 ayında Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri'nin toplam deri ve deri mamulleri ihracatı 138 milyon dolar. Bu rakamın 134 milyon doları ayakkabı ve aksamları ihracatından geliyor. Gaziantep şehrimiz Türkiye'nin ayakkabı ihracatında ikinci büyük şehri. Ayakkabı ihracatının yüzde 17'sini ise tek başına Gaziantep şehrimiz yapıyor." ifadelerini kullandı.

"İhracat olmadan firmalar büyüme noktasında sıçrama gösteremiyorlar"

Firmaların toplantıda dile getirdikleri sorunlar ile yakından ilgilendiklerini belirten Kileci, "Bizim deri üretimi ve ihracatı yapan firmalardan istediğimiz, küçük engellerle karşılaştıkların zaman hemen pes etmemeleridir. Toplantıda dile getirilen sorunları biz yakinen takip ediyoruz ve çözülmesi için de çaba gösteriyoruz. Yerelde yaşanan sorunlar er ya da geç muhakkak çözülecektir. Deri sektöründe yer alan firmalarımızın yapması gereken ise iç piyasaya verdikleri bu emeği dış piyasaya yapacakları ihracata yönlendirmeleridir. Çünkü ihracat olmadan firmalar büyüme noktasında sıçrama gösteremiyorlar." şeklinde konuştu.

"İhracatımıza coğrafi bir kısıt getirmeyi bırakmalıyız"

Deri ve deri mamullerinin ihracatının yarısının Ortadoğu ülkelerine yapıldığını belirten Kileci, "Ama artık bölgemizin coğrafi olarak yakınlık duyduğu Ortadoğu'nun yanında ihracatını çeşitlendirmesi ve yeni pazarlara açılması gerekiyor. Artık biz ihracatımıza coğrafi bir kısıt getirmeyi bırakmalıyız. Zira ihracat artık fiziki bir olgu olmaktan çıkıyor, dijital bir platform haline geliyor. Firmalarımızın az evvel söz ettikleri ödeme sistemlerinden tutun da nakliye ve faturalandırmaya kadar birçok sorunu düşük maliyetlerle çok kısa zamanlarda çözmek mümkündür. Halen devam etmekte olan e-ticarete dair farkındalık eğitimlerimiz ile ihracatçılarımızın bu sorunlarına çözüm getirmeye çalışıyoruz." diye konuştu.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.