​Ortadoğu'nun yeniden inşasında mühendislik gücümüzü kullanmalıyız

​Ortadoğu'nun yeniden inşasında mühendislik gücümüzü kullanmalıyız

​Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi, kentteki inşaat sektörünün Suriye başta olmak üzere Ortadoğu'nun yeniden inşasında mühendislik ve müteahhitlik gücünü en etkin şekilde kullanması gerektiğini belirtti.

Gaziantep’te "Yapı, İnşaat, Dekorasyon Malzemeleri ve Teknolojileri Fuarı (BUILDEAST)" ve eş zamanlı olarak "Gaziantep Emlak, Konut Projeleri ve Finansman Fuarı (GAYRİMENKUL)" düzenlenen törenle açıldı.

Ortadoğu Fuar Merkezi’nde düzenlen fuarda konuşan Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Adnan Ünverdi, fuarın yapı ve emlak sektörüne önemli katkılarının olacağını söyledi.

Suriye’den örnekle, bölgede yaşanan bazı olumsuzlukların ileride bir fırsata dönüşebileceğine vurgu yapan Ünverdi, Suriye’de yaşanan bu savaşın sonunda biteceğini ve o bölgenin yeniden inşa edileceğini, Suriye’nin alt ve üst yapısının inşa edilmesinde Türkiye’ye ve kent olarak Gaziantep’e büyük görevler düşeceğini vurguladı.

Ünverdi, yıllık yaklaşık 7 milyar dolar ihracatıyla Türkiye’nin en çok ihracat yapan altı kentinden birisi olan Gaziantep’in çalışmaya ve üretmeye devam ettiğini belirterek, "Geniş bir yelpazede ürettiğimiz ürünleri dünyanın 180 ülkesine ihraç ediyoruz. 6 büyük organize sanayi bölgesi ile Gaziantep bugün Türkiye’nin en büyük organize sanayi bölgesine sahip kent olarak ilk sırada yer alıyor." dedi.

 Türkiye'nin Ortadoğu'ya açılan kapısı konumunda ki Gaziantep’in sanayi, ticaret ve turizm de olduğu gibi inşaat ve yapı sektöründe de ülkenin önde gelen illeri arasında yer aldığını belirten Ünverdi, bu sektörden 2 bine yakın inşaat mühendisi, bin civarında da müteahhitin faaliyet gösterdiğini belirtti.

Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden olan inşaat sektörünün hareketli ve dinamik bir sektör olduğunu ifade eden Ünverdi, "Dünyada Türk müteahhitliği parmak ile gösterilir, ilk sırada geliyorlar. Ülkemizde 2 milyon kişiye istihdam sağlayan ve 250 alt sektörü besleyen güçlü bir sektörden bahsediyoruz ve bu gücü doğru değerlendirmeli, sektörü de geliştirecek adımlar atmamız lazım. Suriye başta olmak üzere Ortadoğu'nun yeniden inşasında mühendislik ve müteahhit gücümüzü en etkin şekilde kullanmamız gerekiyor. Avrupa'dan Çin'e kadar inşaat firmaları gelip bu bölgelerde fizibilite yaparken biz duyarsız kalamayız, kalmayacağız. Bugün burada bulunma sebebimiz bölgelerle köprüleri bugünden kurmak, ikili ilişkilerimizi ve ticaretimizi geliştirmektir. Bu amaçla bugün burada Irak, Suriye ve Filistin’den de heyetler fuarımıza iştirak ettiler." diye konuştu.

Ortadoğu'nun yeniden inşasında müteahitliğin yanında plastik, metal, ahşap, parke, pencere gibi yapı malzemelerini kapsayan uzun bir zincirden hem sanayicilere hem de tedarikçilere çok büyük işlerin de düşeceğine işaret eden Ünverdi, şunları söyledi:

"Geniş bir coğrafya bizi bekliyor. Hamlelerimizi zamanında yapabilirsek biz de bu bölgede etkin bir rol üstlenebiliriz. Şu an Gaziantepli müteahhitlerimiz zaten sınırın ötesinde devletimizin kontrolünde olan bölgelerde okul, yol, cami ve köprü gibi kamu projelerini inşa etmeye devam ediyorlar. Daha önce de Irak’ın inşasında işler yaptık. Bugün Suriye ile olan durumumuz ise çok daha farklıdır. Yerelde Suriyeli iş adamlarımız, paydaşlarımız var. Hedefimiz bu güçlü ilişkilerimizi geliştirmek ve o bölgenin okul, yol, köprü, hastane, arıtma tesisi, bilişim altyapısı ve konut gibi büyük hacimli projelerine iştirak etmektir. Ancak altını çizerek söylemek istiyorum. Büyük düşünmeliyiz. Firmalarımızın emlak, konut, TOKİ gibi proje hazırlıklarına şimdiden başlaması gerekiyor. Ülkemizde uluslararası tecrübesi olan firmaların da tecrübesinden yararlanmamız lazım. Bu konuda Gaziantep Sanayi Odası olarak firmalarımıza gerekli desteği vermeye hazırız."

Sanayiciler ve iş adamları olarak bankalardan da beklentilerinin olduğunu belirten Ünverdi, bankaların yatırımlar konusunda destek olmalarını beklediklerini, bu alanda da yatırım yapacak olan firmalara ve inşaat sektörüne proje bazlı kredi desteği sunmalarını özellikle talep ettiklerini belirtti.

Ünverdi, fuara yerli ve yabancı olmak üzere 60 firma ve markanın katıldığını bilgisini vererek, ayrıca Türkiye’nin çeşitli illerinden, Avrupa'dan, Ortadoğu'dan, Arap ülkeleri, Türki Cumhuriyetlerinden ve Afrika'dan da gelen konuklarının olduğunu kaydetti.

Fuarda konuşan İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Gökhan Çeliktürk de Gaziantep'te ilk defa düzenlenen fuarın sektöre önemli katkıları sağlayacağını ifade etti.

Fuara yerel firmalarla birlikte Irak, İran ve Suriye başta olmak üzere Ortadoğu ve Afrika ülkelerinden firma temsilcilerinin, alım heyetlerinin, üst düzey müteahhitlerin, sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katıldığı bilgisini veren Çeliktürk, düzenlenen fuar ile Türkiye inşaat sektörünü Ortadoğu paydaşları ile buluşturmak olduğunu kaydetti.

Konuşmaların ardından kurdele kesilerek fuarın açılışı yapıldı. 60 standın bulunduğu fuarların, 7 Ekim Pazar gününe kadar açık olacağı belirtildi.

Gaziantep Sanayi Odası ve İnşaat Mühendisleri Odası iş birliğiyle düzenlenen fuarların açılış törenine, Şahinbey Kaymakamı Cemalettin Yılmaz, ilçe belediye başkanları, GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım, GSO Onursal Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Gökhan Çeliktürk, Erbil Ticaret Odası Başkan Yardımcısı İbrahim Muhammed Kanabi ve çok sayıda davetli katıldı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.