ÖSYM'nin işi eğitim mi ticaret mi?
ÖSYM, cep yakan sınav ücretlerinden dert yanan öğrencilerin taleplerini dikkate almıyor. Bu yıl YKS ücretlerinde yüzde 40 zam yapılarak oturum başı 70 TL olarak belirlendi.
ÖSYM'nin son zamanlarda yüksek sınav ücretleri ile sıkça gündeme gelmesinin ardından "Bu kadar tepki sonrası ÖSYM bu noktada bir şey yapar mı?" sorusu akıllara geldi.
Ancak ÖSYM'nin bunca tepki ortadayken zam yapması öğrencileri çileden çıkardı.
Emek ve maliyet gerektirmeyen kimi durumlarda da ücret talep edilmesi adayların "ÖSYM'nin işi eğitim mi ticaret mi?" şeklindeki tepkisine neden oldu.
YKS'ye yapılan zamla geçen yıl oturum başı 50 TL olan sınav ücreti 70 TL'ye çıktı. Üç oturumdan oluşan ve 2,5 milyonu aşkın kişinin katıldığı YKS'de (TYT, AYT, YDT) adaylar bu yıl 210 TL ödemek durumunda kalacak.
Hatırlanacağı üzere birkaç ay önce yüksek sınav ücretlerinden dolayı vatandaşlar, Kamu Denetçiliği Kurumu'na başvurarak ücretlerin düşürülmesini istemiş, Başvurular üzerine Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) da Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nden (ÖSYM) sınav başvuru ücretlerini düşürmesini istemişti.
ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün de "Başkanlığımızca her yıl yaklaşık 50 sınav yapılıyor, bu sınavlarda yaklaşık 200 ayrı test uygulanıyor. Gerçekleştirilen sınavlarda kesinlikle kâr amacı güdülmüyor. ÖSYM sınavları maliyetine yapıyor, kar etmiyor. Sınavların özelliğine göre de bu maliyetlerde çeşitli artışlar oluşuyor. ÖSYM'nin 2018 yılı bütçe rakamlarında KDV dâhil geliri 737 milyon 367 bin 448 lira iken KDV dâhil gideri 739 milyon 32 bin 142 liradır. Yani kurumun kar etmediği ortadadır. Tüm sınavların toplam aday kitlesinin yaklaşık yüzde 50'sini oluşturan YKS ücretlerine 3 yıldır artış yapılmamıştır." açıklamasında bulunmuştu.
Adaylar duruma tepkili
Duruma tepki gösteren adaylar, sınav ücretlerinin yüksek olduğunu belirterek söz konusu ücretlerin daha makul seviyelere çekilmesini talep ediyor.
Tercihlerin alındığı zamanlarda alınan paralar neyin maliyeti?
ÖSYM'den yapılan "sınavların maliyetine yapılıyor, kar edilmiyor" açıklamasını eleştiren adaylar, sadece 2019 yılında 30'a yakın yerleştirme işlemi yapıldığına ve bu tercih işlemlerine başvuran her adaydan para tahsil edildiğine dikkat çekerek, "tercih zamanlarında toplanan bunca para da mı maliyetine?" diye sordu.
Tercihte bulunan her aday 15 TL başvuru ücreti ödüyor
Öte yandan sınav sonraları yerleşmek isteyen her aday tercih işlemlerinin geçerli olabilmesi için ÖSYM'ce belirlenen ücreti yatırmalı.
ÖSYM'ce yapılan son yerleştirmelerde belirlenen kadro sayısı ve bu kadrolara başvuran aday sayısı 2019 yılına ait kimi örneklerle şöyle:
2019/7 KPSS yerleştirme başvuruları:
Bu alımda toplam 8 bin 845 kontenjan açıldı, 95 bin 227 kişi tercih yaptı.
2019/2 KPSS yerleştirme başvuruları:
Bu alımda toplam bin 749 kontenjan açıldı, 100 bin 272 kişi tercih yaptı.
2019/6 KPSS yerleştirme başvuruları:
Bu alımda toplam 2 bin 313 kontenjan açıldı, 123 bin 651 kişi tercih yaptı.
2019/4 KPSS yerleştirme başvuruları:
Bu alımda toplam 12 bin kontenjan açıldı, 141 bin 835 kişi tercih yaptı.
2019/1 KPSS yerleştirme başvuruları:
Bu alımda toplam bin 14 kontenjan açıldı, 94 bin 290 kişi tercih yaptı.
Yukarıdaki örneklerde görüldüğü gibi yapılan alımın 10 katı kadar başvuru yapılıyor ve yerleşen-yerleşmeyen herkes tercih işlemleri için belirlenen ücreti ödemek zorunda kalıyor.
Bu tercih işlemlerinde herhangi soru hazırlatılmıyor, soru kitapçığı basılmıyor, kalem-silgi dağıtılmıyor, salonlar hazırlanmıyor ve gözetmen görevlendirilmiyor.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.