Paris'teki Zirveden Nijerya'ya müdahale kararı çıktı
Fransa'nın başkenti Paris'te gerçekleştirilen Boko Haram zirvesinden operasyon kararı çıktı
Fransa'nın ev sahipliğinde Paris'te düzenlenen başta Nijerya Devlet Başkanı Goodluck Jonathan olmak üzere Benin, Kamerun, Nijer ve Çad liderlerinin katıldığı Nijerya Güvenlik Zirvesi'nde Boko Haram'a karşı ortak bir eylem planı kararı alındı.
Fransa Cumhrubaşkanı François Hollande, Nijerya'daki güvenlik sorunuyla ilgili uluslarlarası bölgesel bir eylem planı oluşturma çağrısında bulundu.
Hollande, başta Boko Haram olmak üzere Afrika'da güvenliği tehdit eden her unsurla savaşmak için harekete geçmek gerektiğini söyledi.
Okullara saldıran, sosyal hayatı tehdit eden Boko Haram'ın hem batı, hem de orta Afrika'nın en büyük sorunu oduğunu iddia eden Hollande, örgütün bölge ülkeleri tarafından etkisiz hale getirilmesi gerektiğini öne sürdü.
ULUSLARARASI EYLEM PLANI
Fransız Cumhurbaşkanı Hollande, Boko Haram'ın eylemlerini Nijerya'da tek başına sürdürmediğine dair somut delillerin olduğunu kaydederek, bu tehdide karşı ortak bir eylem planı hazırladıklarını bildirdi.
"Orta ve uzun vadede, bölgesel ve uluslararası bir eylem planında karar kıldık. Bu eylem planı, bölge ülkeleriyle bilgi alışverişi, ortak bir istihbarat sistemi, atılacak adımların koordinasyonu ve sınırların kontrolünü kapsıyor" ifadelerini kullanan Hollande, bölgede Fransız askeri konuşlandırmaya da gerek olmadığını dile getirdi.
BOKO HARAM'A SAVAŞ AÇTIK
Nijerya Devlet Başkanı Goodluck Jonathan ise zirveye ev sahipliği yaptığı için Fransa ve Cumhurbaşkanı Hollande'a teşekkür ederek, şu an tamamen kaçırılan kızları bulmaya odaklandıklarını söyledi.
Afrika'nın başını ağrıtan Boko Haram tehdidine karşı hep beraber savaşmaları gerektiğine dikkati çeken Jonathan, Nijerya olarak ellerinden geleni yaptıklarını bildirdi.
Zirveye katılan Kamerun Devlet Başkanı Paul Biya da, "Boko Haram'a savaş açtık" ifadesini kullanırken, Çad Devlet Başkanı İdris Deby bölgeyi ele geçiren bu gruplarla mücadele edeceklerinin söyledi.
Benin Cumhurbaşkanı Thomas Boni Yayi ise dini tahammülsüzlüklerin Afrika kıtasında yeri olmadığını ve bu bağlamda bölge ülkeleri olarak ortak adım atmaya karar verdiklerini ifade etti.
Zengin petrol kaynaklarına sahip Nijerya'ya, bilindiği gibi batılı emperyalist devletlerce büyük önem atfedilmektedir. Bu kaynaklar batılı sömürgeci devletlerce ucuz bir şekilde elde edilmekte ve kendi ülkelerine aktarmaktadırlar. Nijerya halkı ise bu zengin kaynaklara sahip olmalarına rağmen yokluk ve sefalet içerisinde yaşamaktadırlar.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.