Salçalık biber fiyatları satışlara yansıdı
Gaziantep mutfağının vazgeçilmezlerinden olan salçanın yapımında kullanılan biberin fiyatının yüksekliği satışlara yansıdı.
Gastronomi dalında Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) "Yaratıcı Şehirler Ağı"na dâhil edilmeye hak kazanan Gaziantep'in lezzetlerine lezzet katan salçanın yapım sezonu devam ediyor.
Sabahın erken saatlerinde kamyon ve TIR'larla Gaziantep Sebze Meyve Toptancı Hali'ne getirilen ve buradan da kent geneline dağıtılan salçalık acı ve tatlı kırmızı biberler, buradan satışa sunuluyor. Bu sene sebze ve meyve halinde salçalık kırmızı biberlerin kilosu bir lira 20 kuruş ile bir lira 40 kuruştan satışa sunuluyor.
Kış hazırlıkları öncesinde vatandaşlar salçalık biber almaya başlarken, bu biberler Gaziantep'in yanı sıra Bursa ve Hatay illerinden de temin ediliyor. Biber fiyatlarının geçen seneye göre arttığını belirten biber satıcıları, salçalık biberin bu sene pahalı olduğu için eskisi kadar rağbet görmediğini söyledi.
Salçalık kırmızı biber satıcılarından Müslüm Güngör, fiyatların geçen seneye göre arttığını ve üretim az olduğu için bunun da tüketiciye yansıdığını söyledi.
Salçalık biberlerin Gaziantep'in ilçe ve köylerinin yanı sıra Bursa'nın Kemalpaşa ve Samsun'un Bafra ilçesinden getirildiği bilgisini veren Güngör, "Gaziantep yöresinde ayıklanıp yıkanan salçalık biberlerin hazırlandığı tesislerin açılması biber sergilerinin işini düşürdü. Biber alınırken sabit yerlerden alınmasını tavsiye ederiz. Tatlı biberler Çanakkale, Bafra ve Bursa tarafından geliyor. Acı biberler Antep'in civar köylerinden geliyor." dedi.
Biber salçası yapma kültürünün daha çok Gaziantep'e ait bir gelenek olduğunu dile getiren Güngör, şunları söyledi: "Salça bu havadan sonra çıkar. Güneşin etkisini azalttığı ve havaların serin olduğu dönemlerde yapılan salça daha iyi ve koyu olur. Güneş salçayı yakmaz. Antep'in yerlisi salçayı 10'uncu aydan sonra yani serinlikte yapar. Sezon 8'inci ayda başlıyor ama daha çok mevsimde yapılıyor. Allah'a şükürler olsun, bu sene biber satışlarımız çok hızlı gitti. Yoğun bir talep oldu. Bizler de sezon başlayınca yaklaşık 40-50 gün eve gitmiyoruz. Burada sergilerde kalıyoruz. Zaten biberler gece geliyor, gündüz de satış yapıyoruz. Bu sene fiyatlar geçen seneye göre daha iyi gidiyor. Geçen sene fiyatlar biraz yüksek olduğu için satışlarımız düşüktü. Bu sene satışlarımız uygun oluyor. Tatlı biber bir buçuk liradan, acı biber ise bir lira 30 kuruştan satılıyor."
"Millet biber fiyatlarının biraz daha düşmesini bekliyor"
Salçalık biber bu sene pahalı olduğu için eskisi kadar rağbet görmediğini anlatan Mustafa Demir, "Sezonumuz 20 gün önce başladı. 15-20 güne kadar sezon biter. Bu sene sezon iyi geçti. Satışlarımız güzeldi, fena değildi. Fiyatlarımız geçen sene ile hemen hemen aynı seviyelerde seyrediyor. Geçen hafta biber fiyatları biraz daha yüksekti ama bu hafta fiyatlar biraz düştü. Öyle çok aşırı bir yoğunluk yok. Yağışlar başlarsa belki biraz talep artabilir. Çünkü millet biraz daha biberlerin fiyatlarının düşmesini bekliyor. Fiyatların da düşmesi lazım. Biz öyle tahmin ediyoruz." şeklinde konuştu.
"Müşteri de biz de şikâyetçi oluyoruz ama elimizden gelen bir şey yok"
Bu sene hasadı yapılan tatlı biberlerin kalitesinin düşük olduğunu, bu nedenle de satışların azaldığını bildiren Oktay Çetinkaya, "Biber sezonu 40 gündür başladı. Bu sene verimler iyi değil. Tatlı biber iyi geliyor, acı biber istediğimiz gibi geliyor. Acı biberde bu sene verim fazla iyi değil. Böyle olunca bu durum satışlarımıza da yansıyor. Müşteri de biz de şikâyetçi oluyoruz ama elimizden gelen bir şey yoktur. Bu sene satışlar özellikle son 3-4 gündür durgun geçiyor. Satışlar beklediğimiz gibi olmuyor. Bir de sokak aralarında dolaşan seyyar satıcılar var. Bundan dolayı da satışlarımız düşük oluyor. Bu sene acı biber kilosu bir lira 25 kuruştan, tatlı biber bir lira 50 kuruştan satılıyor. Fiyatlar biraz daha düşerse hem vatandaş için hem de bizim için iyi olur. Vatandaşlar fiyatların düşmesini bekliyor." ifadelerini kullandı.
"Bu sene satışlar ağır gidiyor"
Gaziantep'in kültür ve geleneklerinden biber salçası yapma kültürünün günümüzde gittikçe azaldığını belirten Mehmet Bağdır ise "Gaziantep'te biber sezonu ağustos ayının ortalarında başlar ve kasım ayının sonuna kadar devam eder. Bu sene satışlar ağır gidiyor. Nesil değiştikçe salça yapımı azalıyor. Bizden sonraki nesil bence salça yapmaz. Çünkü hazır salçaya yönelme var. Biberin yapım eziyetinden kaçan salça yapmıyor. Bir sene tüketilecek olan ürünün elbette bir eziyeti olacak ama sene boyunca da her yemekte onun lezzetini alacak. Yine de satışlarımız Allah'a şükürler olsun iyi gidiyor. Fiyatlarda bazen dengesizlik oluyor. Bir gün tatlı biber gelmeyince 2 liraya çıkan biber fiyatı diğer gün bir liraya düşüyor." dedi. (İbrahim Koçyiğit - İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.