Sınav sisteminin sürekli değişmesi bizleri olumsuz etkiliyor

Sınav sisteminin sürekli değişmesi bizleri olumsuz etkiliyor

​Bu yıl ilki gerçekleştirilecek YKS'YE girecek adaylar, sürekli değişen sınav sistemine karşı olduklarını belirterek, öğrenciler için dönüm noktası olan bu tür sınavların sürekli değişmesinin kendilerini olumsuzetkilediğini söylediler.

Üniversite adayları, 30 Haziran Cumartesi, 1 Temmuz Pazar günü Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS) ter dökecekler. YKS'nin birinci oturumu Temel Yeterlilik Testi (TYT) Cumartesi ve ikinci oturumu Alan Yeterlilik Testi (AYT) ile Yabancı Dil Testi (YDT) de Pazar günü gerçekleştirilecek.

ÖSYM tarafından hafta sonu yapılacak YKS'ye girecek adaylar, bu yıl ilki gerçekleştirilecek olan sınav sisteminden endişeli olduklarını belirterek, daha önceki sınav sisteminin daha iyi olduğunu söylediler.

YKS sistemini olumlu ancak her seferinde değişen sınav sistemine karşı olduklarını belirten adaylar, bu sınav sisteminin olumlu mu veya olumsuz mu sınava girdiklerinde göreceklerini belirttiler.

“Sınavı kazanamama kaygımız var”

Sınava iyi hazırlandığını, ancak biraz heyecanlı olduğunu belirten Abdulmuttalip Yalçınkaya, “Bu bir yıl boyunca çalıştık. Elimizden gelen her şeyi yaptık. Artık sınav saatini bekliyoruz. Yani sınavdan çıkacak soruları bekliyoruz. Bence bu sınav sistemi değişikliği kötü oldu. Çünkü soru sayısı azaldı. Soru sayısı azalınca öğrenciyi eleyecek soru sayısı azaldı. Bence kötü olur. Daha önceki sınav sistemi daha iyiydi. Sınavda daha çok soru olması bizim için daha iyiydi. İkinci defa sınava gireceğim. İlk olarak ben LYS’ye girdim. Şimdi YKS’ye gireceğim. Bu sene kalsam seneye farklı bir sistemde sınava gireceğim ve hangi sınav sistemine çalışacağımızı bilmiyoruz. Her zaman farklı bir sınav sistemi çıkıyor. Hepsi de aynı olsa belli bir sisteme çalışılır. Ama farklı olunca, bizde farklı çalışıyoruz. Bu da bizim için sıkıntı oluyor. Neye hazırlanacağımızı bilmiyoruz. Bu sene sınavın nasıl geçeceğini bu yeni sınav sistemi açıklandıktan üç ay sonra öğrenebildik. Eğer geçen yılki sistem kalmış olsaydı, bizlerde geçen yazdan itibaren çalışırdık. Kazanamama kaygımız var. Çünkü soruların nasıl çıkacağını bilmiyoruz. Soruları cevaplandırabilecek miyiz cevaplandıramayacak mıyız diye bir kaygı var.” dedi.

“Keşke eski sistemde kalsaydık”

Sınava saatler kalmış olmasına rağmen halen hazırlıklarının devam ettiğini belirten Ahmet Yalçınyan da şunları söyledi:

“Sınav heyecanı var. Hazırlıklarımız halen devam ediyor. Bir türlü bitiremedik. Çünkü bu sınav sitemi bize daha sonra geldiği için, en başından beri bilseydik, biz bu sisteme çalışırdık. Ama bilmediğimizden dolayı tekrardan başladığımız için biraz bizim için sıkıntı oldu. Keşke de eski sistemde kalsaydık. Çünkü soru sayısı fazlaydı. Yapabilme olanağımız da daha fazlaydı. Şimdiki sınav sisteminde ise soru sayısı az zorluk derecesi yüksek. O yüzden de bizim için daha kötü oldu ve daha hiç karşılaşmadığımız bir sınav sisteminden sınava gireceğiz. O yüzden bu sınavın daha zor olacağını düşünüyorum. Ama geçen sene gibi olsaydı, ben geçen sene o sisteme hazırlanmıştım. Ona göre bir şeyler yapar üstüne koyardım. Şu an yeni bir sistem olduğu için üzerine koyabileceğimiz pek fazla bir şey yoktur.  O yüzden biz sıfırdan giriyormuşuz gibi düşüneceğiz. Geçen sene olmamış gibi hissedeceğiz.”

“Sürekli sınav sisteminin değişmesi iyi değil”

YKS sistemini olumlu, ancak her seferinde değişen bu sınav sistemine karşı olduklarını belirten Nurcan Mucuk ise, “Sınav hazırlıklarımız devam ediyor. Sınava az kaldı, ama heyecanlıyız. Bu yıl güzel bir yıldı. Heyecan olduğu için daha yeni bir sistem hakkında da bir şey bilmiyoruz. Bakalım hayırlısı olsun ve bu şekilde sürekli sınav sisteminin değişmesi aslında iyi değil. Sistem değişince öğrenciler olarak bizler de zorlanıyoruz. Çünkü önceden bir sistem var, öğrenciler olarak ona alışıyoruz. Tam onu alışırken sistem değişiyor. Tekrar hazırlanmak zorunda kalıyoruz.” ifadelerini kullandı.

İLKHA





HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.