Tarım ve hayvancılığı bırakan köylüler yılda 200 ton alabalık üretiyor
Tarım ve hayvancılığı bırakan çiftçiler, köylerinde bulunan kaynak suyu üzerinde kurdukları tesislerde yılda 200 ton alabalık üretiyor.
Siirt ‘in Şirvan ilçesine bağlı Taşlı köyünde ikamet eden köylüler, 1999 yılında tarım ve hayvancılığı bıraktıktan sonra köylerinde bulunan kaynak suyu üzerinde kurdukları tesislerde yılda 200 ton alabalık üretiyor.
1999 yılında babası ve amcasının tarım ve hayvancılık işini bıraktıktan sonra köylerinde bulunan doğal kaynak suyunu değerlendirerek balıkçılık yapmaya karar verdiklerini ifade eden Serdar Carlık, balık tesisi kurup üretim yaptıktan sonra devletin de desteğini alıp işlerini büyüttüklerini söyledi.
Siirt‘in Şirvan ilçesine bağlı ve Pervari yolu üzerinde, Siirt’ten yaklaşık 60 kilometre uzaklıkta bulunan Taşlı köyü alabalık çiftliği, doğal kaynak suyu ile yetişen alabalıklardan dolayı çevre illerden büyük talep görüyor.
Balık tesisini kurmadan önce tarım ve hayvancılık ile uğraşıyorduk
Burada üretip yetiştirdikleri balıkları pişirdikten sonra satışa sunduklarını ifade eden Carlık, "İl içinden veya il dışından gelen sipariş ve talepleri karşılamaya çalışıyoruz. Balık tesisini kurmadan önce tarım ve hayvancılık işi ile uğraşıyorduk. 1999 yılında babam ve amcam tarafından kurulan bu tesis ilk önce küçüktü ama sel felaketi nedeniyle tahrip olan tesisimizi daha da büyüttük ve yaklaşık 21 yıldır hizmet veriyoruz. Haftanın 7, yılın 365 günü, sabah 8 akşam ise 22.00’ye kadar açığız.” dedi.
Ürettiğiniz balığın tonajına göre devletten destek alıyoruz
Kurdukları alabalık tesisinde sadece alabalığın gökkuşağı türünü yetiştirdiklerini dile getiren Carlık, yılda 200 tona yakın balık ürettiklerini belirtti.
Carlık, “Devlet desteğini tesisi kurduktan sonra alabildik. Çünkü devlet, siz üretime başladıktan sonra destek vermeye başlıyor. Biz üretim yaptığımız zaman devletin daha iyi destek verdiğini de gördük. Ürettiğiniz balığın tonajına göre devletten destek alıyorsunuz. Tesiste 8 çalışanımız var yani 8 aile buradan geçimini sağlıyor. Ürettiğimiz balıkları sipariş üzerine istenilen yere gönderebiliyoruz. Kendi aracımız var.” diye konuştu
Balıklar doğal kaynak suyu ile yetiştiği için çok lezzetli oluyorlar
Alabalıkların üretildiği havuzların 20 metre mesafedeki kaynaktan gelen su ile doldurulduğunu bu nedenle de balıkların oldukça lezzetli olduğunu ifade eden Carlık, balıkların 8 ile 16 ay arasında büyüdüğünü söyledi.
Alabalıkların İlk porsiyonluklarının 8 ay ikinci porsiyonlukların ise 16 aya kadar yetiştiğine dikkat çeken Carlık, balıkların kilosunu 25 TL’den tanesini ise 6TL’den satışa sunduklarını kaydetti.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.